what is the breed of 無花果 see from 一田?

作者: shappyyppahs 發表于 2013-8-25 13:09:58
1373 5
what is the breed of 無花果 see from 一田?

So expensive. seem to be HKD268 per box ?

ILoveFlower 發表於 2013-8-25 18:21:05 |顯示全部樓層
I bought one pack from WellXXXX yesterday at @29.90 for 4 pcs (that's aksun)

我都冇執書, 買咗一盒惠記無花果, 真係雞蛋咁大, 比街市平一半  發表於 2013-8-25 21:30
回復

cwp 發表於 2013-8-25 20:55:26 來自手機 |顯示全部樓層
Brown turkey

do you know how hight the height of whole plants  發表於 2013-8-26 23:52
回復

MNQ 發表於 2013-8-30 23:24:13 |顯示全部樓層
咁係咪等佢熟D直接放入泥度?
回復

神仙鱼 發表於 2013-8-31 15:33:11 |顯示全部樓層
无花果苗好快大,我上年11月种现在已经有40CM高。

我也買了一盆小小的無花果種,買時已有三個果,個已一個多月,果還未成熟,生長得很慢,只見枝頭長出好像芽的,可教我怎樣種嗎?  發表於 2013-9-5 23:28
回復

神仙鱼 發表於 2013-9-6 16:24:54 |顯示全部樓層
神仙鱼 發表於 2013-8-31 15:33
无花果苗好快大,我上年11月种现在已经有40CM高。

lauchokiu

我也買了一盆小小的無花果種,買時已有三個果,個已一個多月,果還未成熟,生長得很慢,只見枝頭長出好像芽的,可教我怎樣種嗎?

無花果好易種,通常0岩0岩買返来有1個月适應期,不用急。果從有到熟要3monthes,现在多雨,要帮他避雨,多嗮太阳會大得快D,過咗适應期1week比1次肥,盆小比小D肥,盆大,树大比多D肥。
回復