返回列表 發新帖

自己舖草皮容易嗎?

作者: 菲愛花 發表于 2013-8-21 13:38:26
5649 25
老公仔 發表於 2013-8-22 15:20:29 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-8-22 14:11
回覆點評
老公仔  師姐,你試過保養草皮嗎?

我就冇咁多理論呀,但有少少少少的實戰經驗。
如果講究的話,就要整埋去水及洒水設施。
如果不講究的話,首先要平整土地,要翻泥,鬆土,清除垃圾,雜草,草根等,然後加泥,加沙,比例7:3或6:4,跟住鋪上草皮,好似鋪地板一樣,鋪完之後加些營養液或肥料在草皮上,繼而洒水就大功告成。之後的一個月的草皮避免踐踏,並定時洒水及輕輕滾壓,使草的根部能扎根於泥土,讓其茁壯成長。
回復

金剛 發表於 2013-8-22 16:02:21 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2013-8-22 15:20
如果不講究的話, ...

咩品種呀

冇研究,見到有草皮就買。到目前為止都冇乜問題。  發表於 2013-8-22 16:36
回復

金剛 發表於 2013-8-22 16:45:35 |顯示全部樓層
老公仔  冇研究,見到有草皮就買。到目前為止都冇乜問題

多數出問題,係大型鋪地去水做得唔好

你個花王奮鬥史冇咗嘅!  發表於 2013-8-22 20:35
回復

菲愛花 發表於 2013-8-22 19:51:30 |顯示全部樓層
今日看到下面LINK 有些小頭緒,計吓要買幾多捆(9片總面積1平方米)無須浪費。嘻嘻
http://www.ritagiang.com/article.php?id=168
回復

silicon 發表於 2013-8-22 20:25:37 |顯示全部樓層
老公仔 發表於 2013-8-22 15:20
如果不講究的話, ...

若底泥混入泥炭土會更好,因泥炭土偏向弱酸,比較適合草皮生長。舖後用水碌碌平草皮,使能與泥土緊密接觸。
回復

Melb 發表於 2013-8-25 07:35:03 |顯示全部樓層

講開鋪草皮....香港好多馬迷....都鋪得幾大忽...
回復