求生食用植物

作者: 金剛 發表于 2013-8-19 18:55:47
9457 20

昨天你問我的問題~~
就看看這個帖子吧!

求生知識- 如何辨別可食用植物?

野外求生體驗【植物與毒物辨識】

我有位朋友喜歡攀山涉水,歡迎大家提供有用資料給他,代為謝謝^^

金剛 發表於 2013-8-19 19:00:56 |顯示全部樓層
名稱 : 魚腥草

作為食物:可為野菜蔬食,煮過就沒有腥味。在雲南、貴州和鄂西各地,魚腥草是一種冷盤的原料,主要食其根莖。方法是洗乾淨後

切段,拌醬油、辣醬、蔥、鹽食用。口感比較獨特,初食者需要適應後才會喜歡吃。在四川,也叫豬鼻拱,除了利用根莖,

做涼拌菜或炒菜之外,還將葉子當做蔬菜。在越南、寮國,葉子是很重要的作料。日本少數農村家庭也偶爾摘葉子做油炸菜

的一種材料。貴州省當年沙士期間沒人的得沙士據說就是因為那裡吃魚腥草。

作為藥物:魚腥草在中醫中被認為清熱解毒功能,目前生產運用的藥物有魚腥草注射液。用於痰熱喘咳、熱淋、熱痢等病症。

呢個間中食!味道口感都 0吾錯!  發表於 2013-8-19 20:25
回復

金剛 發表於 2013-8-19 19:31:42 |顯示全部樓層
土人參  學 名: Talinum paniculatum (馬齒莧科)

效用:解熱劑、野外求生植物。

呢個食過!味道、口感都 0吾錯!  發表於 2013-8-19 20:26
回復

金剛 發表於 2013-8-19 19:39:50 |顯示全部樓層

食用部位:幼芽、嫩莖葉、花蕾皆可食,幼葉除去苦味之後,可以當救荒野菜

性味:味甘、微苦,性涼,無毒。
回復

金剛 發表於 2013-8-19 19:40:55 |顯示全部樓層

巒大秋海棠是很好的野菜,不過,根據藥性研究,秋海棠屬(Begonia)的植物富含蟻酸,食後可能會刺激胃黏膜,引起胃炎或下痢,所以仍不可多食。此外,民間藥方中,也常將秋海棠屬的莖葉搗碎,外敷以治蟲蛇咬傷,效果不錯。

巒大秋海棠

回復

金剛 發表於 2013-8-19 19:43:33 |顯示全部樓層

梁子菜(Erechtites hieraciifolius)又名革命菜。它的嫩莖葉及幼苗可當菜炒吃;花蕾可加麵粉漿油炸;去葉去皮的莖段可炒或煮食,亦可醃漬後食用。

呢個食過幾次!味道口感都 0吾錯﹐仲有茼蒿 0既味道!  發表於 2013-8-19 20:27
回復

金剛 發表於 2013-8-19 19:50:06 |顯示全部樓層

紅花酢漿草(Oxalis corymbosa)於3-12月開花,花可炒或油炸;葉須先除去柄中纖維,後可生食或加鹽醃漬成小菜食用;鱗莖可生食或煮食;鱗莖下部紡垂形的塊根,像條半透明的小蘿蔔,亦可嚼食,爽脆清甜。

呢個花、葉、莖味道較酸 0吾好食!地下塊根味道 0吾錯!  發表於 2013-8-19 20:30
回復

金剛 發表於 2013-8-19 19:53:00 |顯示全部樓層

火炭母(Polygonum chinense)的全株味帶酸。全草加糖可煲成涼茶作夏天飲料。以前的村童會在秋天時,採摘它的果實作小吃,是生津止渴的野果。它晶瑩剔透的花亦可嚼食,據說味道酸甜可口。它的嫩莖嫩葉可以加辣椒當菜蔬炒吃,或以沸水燙過後加調味料食用。

呢個除果實外﹐其他部份都 0吾好食  發表於 2013-8-19 20:31
回復

金剛 發表於 2013-8-19 19:54:35 |顯示全部樓層

桃金娘(Rhodomyrtus tomentosa)又名崗棯、山棯。它在夏天時結暗紫色杯狀漿果,果實甜美多汁,可直接食用

小時候每年果期都食  發表於 2013-8-19 20:32
回復

金剛 發表於 2013-8-19 19:56:18 |顯示全部樓層

餘甘子(Phyllanthus emblica)又名油甘子,它的球形肉質果實,可生吃或經醃漬後食用,生津止渴,是行山人士的恩物。

小時候每年果期都食  發表於 2013-8-19 20:33
回復

小魚仔 發表於 2013-8-19 19:57:48 |顯示全部樓層
在香港境內的話.........沒有需要吧,而且因錯誤判斷而吃了有毒的就可以立即去報到了.....

的確有 0的不切實際-_-"  發表於 2013-8-19 20:09
回復

神農侍 發表於 2013-8-19 21:23:28 |顯示全部樓層

睇完金剛師兄 0既帖﹐即去刻搵 0左 0的求生植物加餸.......

革命菜 ––– 味道口感都 0吾錯﹐有茼蒿 0既香味

革命菜 ––– 味道口感都 0吾錯﹐有茼蒿 0既香味

石黃皮––– 味道有 0的澀﹐但係可以一食!

石黃皮––– 味道有 0的澀﹐但係可以一食!

山橙 ––– 甜甜地﹐不過核多肉少!肉

山橙 ––– 甜甜地﹐不過核多肉少!肉

楊梅(紅梅) ––– 酸酸甜甜﹐多水多汁﹐值得一食再食!

楊梅(紅梅) –––  酸酸甜甜﹐多水多汁﹐值得一食再食!

楊梅(白梅) ––– 同紅梅差 0吾多!

楊梅(白梅) ––– 同紅梅差 0吾多!

假蘋婆 ––– 有少少似花生﹐而且仲有少少乳香!

假蘋婆 ––– 有少少似花生﹐而且仲有少少乳香!

買麻藤少少似蓮子﹐但係煙煙韌韌!

買麻藤少少似蓮子﹐但係煙煙韌韌!

白花鬼針草––– 有少少茼蒿 0既香味﹐但係太韌同「鞋」﹐0吾好食!

白花鬼針草––– 有少少茼蒿 0既香味﹐但係太韌同「鞋」﹐0吾好食!

紫菜 ––– 大家都應該食過! 0吾駛多講!

紫菜 ––– 大家都應該食過! 0吾駛多講!

茅莓 ––– 同其他野莓一樣﹐甜甜地﹐可以一食再食!

茅莓 ––– 同其他野莓一樣﹐甜甜地﹐可以一食再食!

紅花酢醬草 ––– 味道太酸﹐0吾好食!

紅花酢醬草 ––– 味道太酸﹐0吾好食!
回復

thomasfg 發表於 2013-8-19 21:41:12 |顯示全部樓層
金剛同神農侍嘜都敢死試, 真系神農氏嘗百草.
回復

fnv234 發表於 2013-8-19 22:06:17 |顯示全部樓層
山橙有d網話有毒喎,真係食得架?

山橙見得多, 就係傳說話有毒, 未敢試  發表於 2013-8-19 22:23
起碼我食 0左都冇事吖!^^  發表於 2013-8-19 22:12
回復

ht333147 發表於 2013-8-19 23:46:16 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-8-19 19:40
巒大秋海棠是很好的野菜,不過,根據藥性研究,秋海棠屬(Begonia)的植物富含蟻酸,食後可能會刺激胃黏膜 ...

有無這種秋海苗呀, 好想種.

暫未有種~~  發表於 2013-8-20 13:34
回復

金剛 發表於 2013-8-20 13:55:40 |顯示全部樓層
thomasfg 發表於 2013-8-19 21:41
金剛同神農侍嘜都敢死試, 真系神農氏嘗百草.

你真聰明^^朋友都有話我喺咪神農氏,d名咁難記都記到,又鍾意採摘即試食,你前世都唔知喺咪.....

我同佢講喺興趣使然,咪好似人哋打機咁,只要投入,就自然識得多,小時候我都跟人隨山走,細路仔就坐架大單車踩出馬路,舅母在內地養的大狗,我都敢同佢玩,之前隻狗不斷吠叫,佢話我好大膽~~我自小飲自來水的,大過之後飲煲過的水,但依架吃少少不潔的東西都易肚痛的,以前行山時,由於帶唔夠水,見有山水都會飲,真係好好飲的.....
依個帖喺為一位朋友而出,遲些佢會當警察~~佢喺武術冠軍,又鍾意到處去,大蛇蜈蚣輕易拿上手,我問佢蜈蚣有毒,點解會徒手捉,佢話有技巧的~~所以我都要跟佢學習學習,他俾我強好多,佢的觀察力好強,距離幾十米遠的東西,他都觀察到.....
回復

金剛 發表於 2013-8-20 14:17:47 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2013-8-19 21:23
睇完金剛師兄 0既帖﹐即去刻搵 0左 0的求生植物加餸.......

紅花酢醬草細個跟人玩過,撕開有條線,根部酸酸地食過
石黃皮見街市有賣,未吃過....不知味道如何?
革命菜和山橙未吃過
楊梅吃過白梅未吃過....
假蘋婆吃過味道不錯
買麻藤我附近見有果實出,但無吃過....
我最喜歡吃降真香
謝謝神農侍師兄的分享!
我想分地域貼唔同地方的求生植物...依架先搜尋本地的
回復

神農侍 發表於 2013-8-20 20:31:04 |顯示全部樓層

降真香 0既味道我 0吾太鍾意!除 0左以上 0個  0的﹐仲有有好多植物都可以食﹐不過﹐我冇影到!例如:
勾兒茶 ––– 甜甜地﹐食用果皮、果肉﹐但係食完 0的果汁將口腔、嘴唇染成黑色。
大羅傘 ––– 都係甜甜地﹐食用果皮、果肉﹐果核太大﹐少 0野食。
黃牙桔 ––– 依家開始成熟﹐食用果肉﹐酸酸地、甜甜地。
酸藤子 ––– 酸酸甜甜﹐食用果皮、果肉﹐果核比例都幾大下。葉都可以生食﹐味道酸酸地。
白花酸藤子 –––  酸酸甜甜﹐食用果皮、果肉﹐但係食完 0的果汁將口腔、嘴唇染成紫色﹐同埋口腔會有少少痕癢 0既感覺。
水翁 –––  酸酸甜甜﹐食用果皮、果肉﹐咬苦去有少少軟綿綿 0既感覺。
蒲桃 –––  清甜爽脆﹐食用果皮、果肉。
講住 0甘多先﹐費事你 0地摘晒﹐我下次行山冇得摘!

其實金剛師兄你 0既朋友輕鬆 0甘捉到大蛇、蜈蚣﹐0甘你應該介紹 0的爬蟲、昆蟲俾佢做求生食物 0麻!

適少少   嘩 !!! 隻手指邊個架?
0的相全部都係我影 0架﹐隻手指梗係我 0架啦!

0係香港﹐可致命 0既毒蛇並 0吾多﹐一般情況下俾蛇咬親問題都 0吾大!

0係香港﹐可致命 0既毒蛇並 0吾多﹐一般情況下俾蛇咬親問題都 0吾大!

被蜈蚣咬親﹐一般情況下只係紅腫同痛﹐問題 0吾大。(過敏者除外)

被蜈蚣咬親﹐一般情況下只係紅腫同痛﹐問題 0吾大。(過敏者除外)

昆蟲 0既幼蟲蛋白質豐富(黃裙馬蜂)

昆蟲 0既幼蟲蛋白質豐富(黃裙馬蜂)

竹蜂(幼蟲同蜂蜜都可食用﹐但係蜂蜜 0既味道 0吾太好)

竹蜂(幼蟲同蜂蜜都可食用﹐但係蜂蜜 0既味道 0吾太好)

竹蜂(幼蟲)

竹蜂(幼蟲)

為人熟識 0既蜜蜂

為人熟識 0既蜜蜂

蜂蜜同幼蟲都係美味、營養豐富 0既食物!

蜂蜜同幼蟲都係美味、營養豐富 0既食物!

香港屬於沿海城市﹐身處任何一個角落﹐同海 0既距離都 0吾會太遠(到海就有食物)海膽 ... ... ...

香港屬於沿海城市﹐身處任何一個角落﹐同海 0既距離都 0吾會太遠(到海就有食物)海膽 ... ... ...

貝殼類(文蛤、曲畸心蛤、某筍螺、某寶螺.)

貝殼類(文蛤、曲畸心蛤、某筍螺、某寶螺.)

好彩 0既仲可以試 0下河豚刺身(佢 0甘可愛﹐我梗係冇食到佢啦)

好彩 0既仲可以試 0下河豚刺身(佢 0甘可愛﹐我梗係冇食到佢啦)

仲有大眼螺同鮑魚仔﹐呢 0的都係 0係香港海邊唾手可得 0既美食!

仲有大眼螺同鮑魚仔﹐呢 0的都係 0係香港海邊唾手可得 0既美食!

翡翠貽貝(青口)和擬金蛤珠母貝(珍珠貝科)都係潮間帶常見 0既貝類)

翡翠貽貝(青口)和擬金蛤珠母貝(珍珠貝科)都係潮間帶常見 0既貝類)

嘩 !!! 隻手指邊個架?  發表於 2013-8-23 21:31
軍人唔使介紹了=="  發表於 2013-8-21 16:36
帖子名稱: 求生食用植物~~有點感慨,阿彌陀佛  發表於 2013-8-21 13:24
回復

金剛 發表於 2013-8-21 12:50:25 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2013-8-20 20:31
降真香 0既味道我 0吾太鍾意!除 0左以上 0個  0的﹐仲有有好多植物都可以食﹐不過﹐我冇影到!例如:
勾兒 ...

本港常見的青竹蛇,咬人後可破壞人體凝血功能,撞傷或跌倒後傷口可流血不止,或出現腦出血情況,故不幸被牠咬傷需即時求醫,接受血清治療,亦不宜自行包紮傷口影響血液循環令病情惡化....仲有俗稱飯鏟頭的眼鏡蛇可飆前一至兩米,即使未被咬傷其噴出的毒液亦可傷及視網膜,嚴重可致視力受損

河豚的毒性成分主要集中在卵巢和肝臟,血液最毒,如不小心處理令肉身沾到血液或其他內臟,可引致中毒,嚴重可致命

離了題!罪過!罪過! 毒蛇再毒都敵 0吾過人類雙手;構造再復雜 0既河豚都鬥 0吾過我 0既刀功!  發表於 2013-8-21 21:28
回復

金剛 發表於 2013-8-21 18:50:12 |顯示全部樓層
我想到今個週未煮咩啦~~野菜就煮五行菜,有d就就地取材.....甜品就一定唔少得

回復

12下一頁