新手種蘆薈

作者: alex60002 發表于 2013-8-18 18:46:45
3713 10
請各位C兄幫手, 3棵蘆薈在天台種的:

1.天台很曬,很熱. 蘆薈能否暴曬.

2.落雨是否要搬回室內.

3.怎樣淋水(晴天是否要天天淋水).

4.在花墟買回來泥土很鬆,植物沈軟,是否要換盤.

5. 我只有德國Compo Sana泥, (興業話要溝50%河沙)

6.河沙是否就是五金舖用嚟溝紅毛泥.

1,

1,
puni3577 發表於 2013-8-19 16:41:28 |顯示全部樓層
河砂在興業有得買,不過一般都好大包,你要親自問吓有個細包裝。
蘆薈可能怕水多過怕曬,但放天台又真係怕俾雨淋爛根,所以建議植料砂石量要高,萬一真係淋雨又無人收入屋,都不至於疏唔到水。不過圖2圖3的size比較細,可能無咁捱得,都係有少少遮蔭會好d。(當然落狗屎就盤晒入屋)
泥乾至淋水,唔需要每日淋,佢地耐旱。
未見有需要換盆,等佢地適應吓環境先。
唔好用建築物料,好多化學物質,會中毒的,紅毛泥會令植物完全透唔到氣
回復

alex60002 發表於 2013-8-19 23:29:58 |顯示全部樓層
唔用建築物料,買河砂溝50%
圖2圖3的小蘆薈,日照幾多小時? 晴天全日都有陽光, 上午定下午好啲?
多謝puni3577花友指點
回復

puni3577 發表於 2013-8-19 23:36:54 |顯示全部樓層
最多曬6-8個小時吧,上午的日光比較温和,下午的紫外線太毒喇。
唔好客氣,大家交流吓。我以前都係動植物殺手,多點上來閱讀,班師兄師姐有大量經驗,小妹才疏學淺,見笑見笑
回復

alex60002 發表於 2013-8-19 23:59:59 |顯示全部樓層
明白, 明天上午曬太陽.
希望唔好做植物殺手, 跟各位師兄師姐學嘢.
回復

Melb 發表於 2013-8-20 13:06:47 |顯示全部樓層
其實蘆薈好粗生....

全日照, 半日照都ok... 多水少水...佢都頂得下....

你依棵咁大....(仲好似食得)...所以不用擔心

如果我無記錯...好似叫庫拉索蘆薈
回復

alex60002 發表於 2013-8-20 14:17:40 |顯示全部樓層
2棵庫拉索蘆薈 +1棵日本蘆薈 上星期買後就打風只今天有太陽.要好好曬太陽.
花墟啲人話新仔學種蘆薈較容易.
泥乾至淋水,要喘摸吓什麽是泥乾.
回復

xx_Luca 發表於 2013-8-20 15:01:15 |顯示全部樓層
其實唔洗點理佢... 我放晌天台一個角落,長日照, 盆唔大,仲係用舊泥. 除非兩星期唔落雨, 否則唔淋水, 基本上當佢唔存在.
未夠一年由苗仔生到大大棵, 又生左兩個 b.
送苗仔俾我既鄰居婆婆話, 唔使對佢咁好的, 我學佢咋 ...
回復

Melb 發表於 2013-8-21 13:23:50 |顯示全部樓層
alex60002 發表於 2013-8-20 14:17
2棵庫拉索蘆薈 +1棵日本蘆薈 上星期買後就打風只今天有太陽.要好好曬太陽.
花墟啲人話新仔學種蘆薈較容易 ...

真係唔使點理佢....你摸下D泥好乾先比水就ok .....

你放係室外..由佢日曬雨淋都得....

不過你棵蘆薈都幾大wo
回復

alex60002 發表於 2013-8-21 20:21:14 |顯示全部樓層
初初返嚟好硬, 宜家軟咗好多, 可能冇太陽. 昨晚摸到啲泥仲濕濕地,所以冇淋水.

今日公司話要去深水埗攞嘢, 幾大都爭取去, 行吓 行吓又去咗花噓, 興業話河沙20kgs $60. 冇買,
跟住去咗旭日種苗 (C兄啲Post介紹), 老板幾好人解答咗好多問題.
行吓行吓又去咗福榮街 (另一位C兄啲Post介紹藍色大膠桶), 現在賣$200.
睇咗好多園藝嘅嘢, 但最後唔得咗攞公司嘢.
回復

corina 發表於 2013-8-21 20:26:47 |顯示全部樓層
我覺得怕大雨多水.....
回復