植料重量單位

作者: wojai 發表于 2013-8-15 11:43:47
1305 11
大家好,我想問點解植料重量單位用litre(升),,而唔系用g(克)….換算時一升等於幾克呢,,,,,,,,請指點下,..謝謝
hiatus 發表於 2013-8-15 12:59:27 |顯示全部樓層
各種材料密度不同呀,當然不能統一換算了。
以升計算呢,你大概知道能種多少盆~
回復

wojai 發表於 2013-8-15 18:04:38 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2013-8-15 12:59
各種材料密度不同呀,當然不能統一換算了。
以升計算呢,你大概知道能種多少盆~
...

都唔系太明 其實可唔可以換算為克呢

植料包装一般系用升,可以説説为何一定要轉换为克?  發表於 2013-8-16 11:31
回復

hiatus 發表於 2013-8-15 18:20:54 |顯示全部樓層
wojai 發表於 2013-8-15 18:04

咁,用天平稱量出有多少克?
回復

wojai 發表於 2013-8-16 11:42:02 |顯示全部樓層
wojai 發表於 2013-8-15 18:04

因為在調配分量少時,怎可以準確計算
回復

雍正 發表於 2013-8-16 14:47:49 |顯示全部樓層
wojai 發表於 2013-8-16 11:42

我想知要咁準確黎做咩,自己愛點溝就點溝
次次要咁準確都好辛苦吓喎,除非你要做研究寫論文就另計
回復

taboocat 發表於 2013-8-16 15:08:05 |顯示全部樓層
這個問題沒有答案,
因爲克是測量物質的重量,
而升是測量物質的體積。
回復

wojai 發表於 2013-8-16 17:40:59 |顯示全部樓層
taboocat 發表於 2013-8-16 15:08
這個問題沒有答案,
因爲克是測量物質的重量,
而升是測量物質的體積。
其實不是要刻意太準確,,,怕單位攪不清楚,可能調出來比例引至植料各種比例不正確影響效果,,,,
回復

wojai 發表於 2013-8-16 17:58:34 |顯示全部樓層
好的,,我再試下啦,,謝謝各位意見
回復

george 發表於 2013-8-17 13:44:55 來自手機 |顯示全部樓層
wojai 發表於 2013-8-16 17:40
其實不是要刻意太準確,,,怕單位攪不清楚,可能調出來比例引至植料各種比例不正確影響效果,,,,  ...

拌植料,通常不是計「重量」,而是用「容量」。
簡而言之,當拌植物時,拿一個容器出來(如飯碗、水壺、煉奶罐、月餅罐......),植料填滿了這個容器,就謂之「一份」。
回復

孖吉 發表於 2013-8-17 15:34:14 |顯示全部樓層
wojai 發表於 2013-8-16 11:42

其實係唔存在準確計算咖,你只要掌握乜嘢係主要成份,乜嘢係次要成份,加多減少就睇你嘅環境。你就算買到作者同一牌子的植料嚟溝,份量依足哂,溝返一模一樣嘅植料出嚟,但係的種植環境 (溫度、空氣濕度、空氣流量、日照、淋水手勢、品種 ... ) 不一樣,己經影响植料適合性 ... 環境因素一定比植料比例重要。你會見到網上有好多唔同配方 ... 其實冇話邊個啱邊個唔啱,只係同環境配唔配合。

混合時當中任何一種成份多咗20-30%都唔會對你有很大的影响 ... 因為誤差只佔植料整體10分之1,真係好少。事實係任何一個人溝一桶植料出嚟,上層和下層的成份分別己經不只20%,是現實中無法逹到的定律~

睇返植物本身,如果植物係咁咀尖,介意植料整體上果10分之1的差別,老早响大自然消失啦~ 原生植物的泥有也嘢成份?肯定唔會有珍珠石混金泥!當考慮到呢點,"正確" 份量有幾重要,己經唔使再講了。

------------------
多謝金剛師兄賞分!

評分

查看全部評分

回復

wojai 發表於 2013-8-17 22:18:14 |顯示全部樓層
明白了,,多謝曬,,,各位大大指點,,我會再努力,,
回復