春季既進度~土多啤梨開始有得收成^O^

作者: kensont 發表于 2013-8-6 15:25:05
1683 18

新手種左毒 ~~多多指教^_^

棵薯仔生得好大下...

棵薯仔生得好大下...

棵茜芹有咩病呀.../_\有冇人知...

棵茜芹有咩病呀.../_\有冇人知...

蕃茄都係病病地...

蕃茄都係病病地...

辣椒~ 但係D葉頭DUM DUM咁..

辣椒~ 但係D葉頭DUM DUM咁..
20130726_165936 (400x300).jpg

搵極都搵唔到咩蟲咬...

搵極都搵唔到咩蟲咬...

棵蔥種左應該都一年半咁上下...第2次開花~

棵蔥種左應該都一年半咁上下...第2次開花~
20130806_154923 (400x300).jpg

白菜~發苗個陣比D蟲咬..移左落地就冇哂蟲..

白菜~發苗個陣比D蟲咬..移左落地就冇哂蟲..

捲心菜~唔知做咩D葉黃黃地

捲心菜~唔知做咩D葉黃黃地
20130806_155217 (400x300).jpg

蕃茜生得好猛下~

蕃茜生得好猛下~

但都好似有D病...有冇人知呢~??

但都好似有D病...有冇人知呢~??
20130806_155306 (400x300).jpg

其中有堆葉生生下變左咁既樣

其中有堆葉生生下變左咁既樣

無花果樹~~唔知咩品種呢但係

無花果樹~~唔知咩品種呢但係
20130806_155415 (400x300).jpg
ht333147 發表於 2013-8-6 15:48:35 |顯示全部樓層
無花果照是近照嗎?
現在無葉, 好像不正常.
回復

kensont 發表於 2013-8-6 16:06:17 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2013-8-6 15:48
無花果照是近照嗎?
現在無葉, 好像不正常.

因為而家係冬天~所以冇哂葉~~得返幾塊係地下D分支到
回復

ht333147 發表於 2013-8-6 16:21:11 |顯示全部樓層
澳洲人?
回復

kensont 發表於 2013-8-6 16:27:15 |顯示全部樓層
ht333147 發表於 2013-8-6 16:21
澳洲人?

係喔~  多多指教
回復

kensont 發表於 2013-8-6 16:28:36 |顯示全部樓層
同埋知唔知上面個幾棵野咩事...
回復

ht333147 發表於 2013-8-6 16:48:48 |顯示全部樓層
氣候不同, 難以確定病因, 有可能是濕度太低?
回復

kensont 發表於 2013-8-6 16:58:14 來自手機 |顯示全部樓層
呢排不停落雨。。應該唔係低。。
回復

xx_Luca 發表於 2013-8-6 18:38:31 |顯示全部樓層
品種好豐富, 可以自給自足喇.
蔥花好靚啊   我貪得意種過洋蔥頭, 有花苞但開唔成, 唔知咩事...
回復

kensont 發表於 2013-8-6 19:01:26 |顯示全部樓層
淨係收成過D辣椒同D香草咋..../_\... 之前種過D生菜同菠菜多蟲到完成唔敢食....蕃茄種死過好多棵先收得一粒果咁大把....
回復

kkhope 發表於 2013-8-6 22:40:22 |顯示全部樓層
都種咗好多嘢喎 ~
辣椒係咪天氣太凍,所以DUM DUM哋?
回復

maijai 發表於 2013-8-6 23:14:45 |顯示全部樓層
恭喜,終於守得雲開•••••••
回復

tonychan0405 發表於 2013-8-7 01:23:54 |顯示全部樓層
泥土太濕,水份過多了
回復

kensont 發表於 2013-8-7 07:12:59 |顯示全部樓層
係咁落大雨...種係花園到都唔知點擋好....諗起整D野係頂...但係又好大風...怕佢吹走....
回復

sitwy 發表於 2013-9-17 11:49:40 來自手機 |顯示全部樓層
你係澳洲邊到呀?我係Melbourne ar, 你係邊買肥料架,bunnings ? 我想搵有機肥!
回復

kensont 發表於 2013-9-21 21:26:55 |顯示全部樓層
sitwy 發表於 2013-9-17 11:49
你係澳洲邊到呀?我係Melbourne ar, 你係邊買肥料架,bunnings ? 我想搵有機肥!

係ADELAIDE呀~ 我冇買到肥料呀....不過就係咖啡店拎左好多咖啡渣黎當肥料~ 同埋之前都買左個蚯蚓屋黎養蚯蚓~~而家大部分都係靠蚯蚓肥.
回復

kensont 發表於 2013-9-21 21:56:17 |顯示全部樓層

好耐冇上黎~~~更新一下先^_^

薯仔張圖角落影到少少D白菜.... 佢地生得鬼咁高大成大半個人咁高得一支主幹同係咁出花結籽....都唔似平時D白菜既...有冇人知咩事...想食菜唔係食花T_T"
javascript:;

無花果樹開始出葉同出果 ._.V

無花果樹開始出葉同出果 ._.V
20130909_141646 (400x300).jpg
20130909_141659 (300x400).jpg

棵蔥D杍唔知熟哂未呢...

棵蔥D杍唔知熟哂未呢...

著仔見D葉好似就死就死咁就唔理拔哂佢地出黎再挖薯仔~

著仔見D葉好似就死就死咁就唔理拔哂佢地出黎再挖薯仔~

最大既一粒薯仔

最大既一粒薯仔

都算豐收~ 落6粒種~收左三十幾粒薯仔~不過大部分都係好細粒-0-"

都算豐收~ 落6粒種~收左三十幾粒薯仔~不過大部分都係好細粒-0-"

有得收第一粒LU~ 不過就細粒左D~唔知點先可以谷大D果呢 =0='

有得收第一粒LU~ 不過就細粒左D~唔知點先可以谷大D果呢 =0='
回復

tt28 發表於 2013-9-21 22:44:26 |顯示全部樓層
嘩你棵無花果好大棵,種左幾多拾年,真好有咁大花園,我望想屋.
回復

kensont 發表於 2013-9-21 23:23:34 |顯示全部樓層
搬黎澳洲住咪得LOR
回復