花墟市面一巡 - 2013年7月27日

作者: Melb 發表于 2013-7-27 16:35:25
4144 120
ai_amoeba 發表於 2013-7-29 10:01:30 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-7-29 09:59
未執過...成日出左玩....未得閒執...hahaha

hehe, 我呢個weekend都成日出左街呢
好彩出外時都有sunshine伴住
回復

Melb 發表於 2013-7-29 10:07:08 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2013-7-29 10:01
hehe, 我呢個weekend都成日出左街呢
好彩出外時都有sunshine伴住

我都係...

不過好鬼熱ar!
回復

ai_amoeba 發表於 2013-7-29 12:50:54 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-7-29 10:07
我都係...

不過好鬼熱ar!

不過點都好過落雨~
一落雨, 個人都好似無咩精神咁~
回復

greatlwp 發表於 2013-7-29 13:01:24 |顯示全部樓層
corina 發表於 2013-7-27 23:35
黑皮月界淘寶最平幾百蚊得喇.........白皮月界細細棵近萬蚊~

嘩........................咁貴....白皮月界係乜來???

好似一舊生薑上面生左好多小小小葉咁,上網可以查到.... ^^  發表於 2013-7-29 13:12
回復

Melb 發表於 2013-7-29 13:14:42 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2013-7-29 12:50
不過點都好過落雨~
一落雨, 個人都好似無咩精神咁~

我只係覺落雨返工, 行街好煩...
回復

greatlwp 發表於 2013-7-29 13:15:39 |顯示全部樓層
greatlwp 發表於 2013-7-29 13:01
嘩........................咁貴....白皮月界係乜來???

哈哈, 你咁描述我大概知LA.......上X 都賣過...
回復

corina 發表於 2013-7-29 13:22:17 |顯示全部樓層
淘寶既白皮月界,種子賣180一粒~
http://s.taobao.com/search?spm=a ... BD%E7&rsclick=1
回復

Melb 發表於 2013-7-29 13:27:09 |顯示全部樓層
corina 發表於 2013-7-29 13:22
淘寶既白皮月界,種子賣180一粒~
http://s.taobao.com/search?spm=a230r.1.4.1.Gy73YB&q=%B0%D7%C6%A4%D4%C2 ...

好貴ar!!

但淘寶買個外形麻麻既....

你個棵靚好多
回復

corina 發表於 2013-7-29 13:33:21 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-7-29 13:27
好貴ar!!

但淘寶買個外形麻麻既....

我無買白皮或黑皮月界喎.......想要,但買唔起~
回復

Melb 發表於 2013-7-29 13:40:47 |顯示全部樓層
我唔知點解見到白皮依兩個字...第一時間聯想起冰皮月餅
回復

阿火 發表於 2013-7-29 13:50:10 |顯示全部樓層
睇完桃寶啲實物相,我反而覺得係陶瓷花盆靚令到株植物貴得嚟更矜貴!
屋企種植緊既盆栽都係用番佢自己本身買番嚟既花盆,曾經想過換嗰啲富有傳統藝術既陶瓷花盆載肉肉植物但見到花墟賣既價錢都唔平....
回復

Melb 發表於 2013-7-29 14:02:33 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-7-29 13:50
睇完桃寶啲實物相,我反而覺得係陶瓷花盆靚令到株植物貴得嚟更矜貴!
屋企種植緊既盆栽都係用番佢自己本 ...

E? 我買返來個D 全部換哂盆ga

我又唔係想佢帶傳統味...

我只想佢變得清新自然, 現代及符合環保氣色的一面
回復

阿火 發表於 2013-7-29 14:09:31 |顯示全部樓層
我就係唔知點處理舊既花盆,所以冇特別買花盆。我試過幫熊童子、翠冠玉換大盆都係用番舊時AV屎完過既花盆咋....
回復

Melb 發表於 2013-7-29 14:15:22 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-7-29 14:09
我就係唔知點處理舊既花盆,所以冇特別買花盆。我試過幫熊童子、翠冠玉換大盆都係用番舊時AV屎完過既花盆咋 ...

環保!! 欣賞

我D 舊盆....上次分熊童子時...分哂比D花友了
回復

corina 發表於 2013-7-29 14:22:07 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-7-29 13:50
屋企種植緊既盆栽都係用番佢自己本 ...

紅陶盆透氣疏水快,唔會咁易爛根,我部份紅陶盆喺淘寶買,平過花墟好多~
回復

阿火 發表於 2013-7-29 14:32:11 |顯示全部樓層
corina 發表於 2013-7-29 14:22
紅陶盆透氣疏水快,唔會咁易爛根,我部份紅陶盆喺淘寶買,平過花墟好多~  ...

有冇相睇?我想睇下你啲花盆同埋植物....
遲啲啦,等到啲植物大晒分株時可以搵籍口買花盆....
回復

corina 發表於 2013-7-29 14:45:23 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-7-29 14:32
有冇相睇?我想睇下你啲花盆同埋植物....  
遲啲啦,等到啲植物大晒分株時可以搵籍口買花盆....
...

賣廣告,我以前個貼~
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=131316&highlight=%E6%B7%98%E8%82%89%E8%82%89

韌錦呀~~~下定決心今個秋天一定要淘  發表於 2013-7-29 16:10
回復

Melb 發表於 2013-7-29 14:47:36 |顯示全部樓層
corina 發表於 2013-7-29 14:45
賣廣告,我以前個貼~
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=131316&highlight=%E6%B7%9 ...

真係羨慕死 >.<
回復

阿火 發表於 2013-7-29 15:09:32 |顯示全部樓層
corina 發表於 2013-7-29 14:45
賣廣告,我以前個貼~
http://hkplants.com/forum.php?mo ... ;highlight=%E6%B7%9 ...

原來我睇過你個帖,不過當時我仲係“肉肉白痴”(我今年三月至加入園藝館咋)....
你隻狗狗真搞笑!
其實,屋企人去旅行時我有叫佢地帶啲植物,不過後來知道出入境好麻煩 (有啲國家唔準帶植物出境或入境),所以最終佢地冇做到。
回復

Melb 發表於 2013-7-29 15:13:12 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-7-29 15:09
原來我睇過你個帖,不過當時我仲係“肉肉白痴”(我今年三月至加入園藝館咋)....
你隻狗狗真搞笑!
其 ...

你現在由“肉肉白痴”, 變成“肉肉大C” 啦
回復