竹支價錢

作者: 小布丁 發表于 2013-7-24 10:42:42
17458 12
剛從界限街榮記號買咗4呎竹支, 每支$1.5 , 無得揀 , 粗幼&買多d都係同價. 因為怕太重所以先買15支, 但其中有3支係超幼(重幼過一支鉛筆).
買完後見到對面(紅綠燈口)有一間叫和記竹業同樣4呎竹支買$1.00/支咋 , 不過都係無得揀, 但價錢差$0.5一支,小數怕長計買多幾支價錢就差好遠啦, 花友們如果要買竹支行多幾步啦,

榮記號粗幻同價 $1.5/支

元朗陳平記 4呎竹支 , 粗$2.5/支,  幼$2.00/支
                   3呎竹籬笆 $48/個

和記竹業 粗幻同價 $1.00/支
               3呎籬笆$30/個      
josie 發表於 2013-7-24 12:23:29 |顯示全部樓層
多謝你的資料呀...幾個舖就相差咁多$...
回復

faylo 發表於 2013-7-24 14:40:36 |顯示全部樓層

在詈chinese new year 後十五日至一個月,真糸成街都糸竹枝執,d 桔,菊花.....
3呎籬笆$30/個   ............我共執了六個...keke

根本兩間陳X記d 野吾糸平

又環保又平:lol  發表於 2013-7-27 21:01
回復

mcdull918 發表於 2013-7-30 13:39:09 |顯示全部樓層
大家好,我係大型園藝新手~

想請教一下點 DIY 籬笆? 用鐵線 Q 實就可以? 可唔可以有成品分享參考下呀?

謝唷~
回復

lauchokiu 發表於 2013-7-30 16:37:11 |顯示全部樓層
我住九龍,請問邊度花盆平D?
回復

小布丁 發表於 2013-7-30 17:00:10 |顯示全部樓層
lauchokiu 發表於 2013-7-30 16:37
我住九龍,請問邊度花盆平D?

我都唔係好清楚呀, 不過之前係花墟見到有間拎咗好多瓦嘅花盆出嚟賣$5-$15蚊左右都幾靚, 如果買膠啡色盆我覺得繽紛都幾底, 細的我係元朗買要$1.5-$2個, 佢買緊$15/20個,(不過佢一包包賣, 最小都要買20個) 其餘size都平過元朗, 你不妨去花墟行下睇下有無嘢啱
回復

lauchokiu 發表於 2013-7-30 17:05:34 |顯示全部樓層
ok,謝謝您,祝您植物快高長大
回復

小布丁 發表於 2013-7-30 17:15:32 |顯示全部樓層
mcdull918 發表於 2013-7-30 13:39
大家好,我係大型園藝新手~

想請教一下點 DIY 籬笆? 用鐵線 Q 實就可以? 可唔可以有成品分享參考下呀?

用膠索就最快靚正, 不過無辦睇 因為我都係小規模種植插幾支竹仔就ok, 等其他高人出手, 同你分享成品

我買現成竹籬笆,拉開3x8呎左右﹐買$40 ^_^ 幾放便同好用  發表於 2013-7-30 18:32
回復

10h 發表於 2013-8-30 21:43:53 |顯示全部樓層
請問和記竹業&榮記號界限街近邊樹?   因為界限街都好長下,謝謝
回復

小布丁 發表於 2013-9-2 18:02:15 |顯示全部樓層
界限街2號, 近南昌村
回復

10h 發表於 2013-9-2 22:07:28 |顯示全部樓層
謝謝網友分享......已經找到和記,真的比起吉吉島平好多, 3蚊同1蚊枝,
回復

ahfour99 發表於 2013-9-3 07:26:24 |顯示全部樓層
10h 發表於 2013-9-2 22:07
謝謝網友分享......已經找到和記,真的比起吉吉島平好多, 3蚊同1蚊枝,

不過吉吉島有款係12元3支,但質料係膠質, 應該係比較受水, 冇咁易爛, 而竹支冇錯係平, 但容易有蟻及受水易爛

只是膠包着會生銹的鐵...  發表於 2013-9-3 08:11
回復

yukyo 發表於 2013-11-22 16:41:36 |顯示全部樓層
haha,而家先睇到喱個帖,好有用。Google Earth 兩間都搵到啦 Thanks 小布丁
回復