火都嚟埋分享:虎尾蘭 (一)

作者: 阿火 發表于 2013-7-18 21:51:25
4694 66
阿火 發表於 2013-9-2 14:30:56 |顯示全部樓層
小QQ 發表於 2013-9-2 14:29
現在母株不是很大,正常虎尾size, 等佢地大啲,就拆散佢兩母子

小QQ,聽講台灣有處叫國光既大型花市市場,如果禮拜六、日去市場街邊仲會有人擺埋露天檔。
嗰度會有多少少其他品種虎尾蘭同埋虎尾蘭錦賣!如果你去台灣旅行順路經過可以去睇睇!

等我mark低先,下年我便可隨時去台灣,順度賞虎  發表於 2013-9-2 14:36
回復

阿火 發表於 2013-9-2 14:33:20 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-9-2 14:30
上次MELMEL 巡花墟帖見到果棵直生嘅棒葉虎尾,我本來諗住去花墟買架,點知周六去到已經冇左…唔通棒葉虎尾 ...

你講緊嗰棵都好大棵呀,你個窗台未必擺到架!
回復

阿火 發表於 2013-9-2 14:46:57 |顯示全部樓層

小QQ,國光花市市場好似起台中,原來裡面都有多肉植物賣!

(超毒既相片,好似有facebook account至睇到以下URL:)
https://www.facebook.com/Street5doro

又放毒  發表於 2013-9-2 15:26
回復

orik 發表於 2013-9-2 14:51:07 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-9-2 14:33
你講緊嗰棵都好大棵呀,你個窗台未必擺到架!

分佢株!限盆!
查實我個窗台除左窄之外,仲好矮…而家種蘭花都係同佢綁到實,唔開得窗(一係跌落地,一係跌落街),又少光,所以好多野想種都唔種得。多肉除左虎尾蘭之外,我諗都冇其他適合尼個非植之地…
果個位得一棵野生得好…文竹=_="

咁虎尾蘭就啱晒你的不植之地  發表於 2013-9-2 15:26
回復

阿火 發表於 2013-9-2 15:48:15 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-9-2 14:51
分佢株!限盆!
查實我個窗台除左窄之外,仲好矮…而家種蘭花都係同佢綁到實,唔開得窗(一係跌落地,一係跌 ...

唔係咁架!雖然話就話虎尾蘭粗生放起室內種植都可以!

但種植在一段短時期發現如果虎尾蘭放起有陽光地方生長速度較為明顯葉子長得較為健康。
在長期沒有陽光下佢龜速地或停止生長。
回復

阿火 發表於 2013-9-2 15:53:48 |顯示全部樓層
我既意思係:虎尾蘭都需要陽光,反而我建議你可以考慮室內散射光既植物較合適'
回復

orik 發表於 2013-9-2 16:09:38 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-9-2 15:53
我既意思係:虎尾蘭都需要陽光,反而我建議你可以考慮室內散射光既植物較合適' ...

我又諗唔到除左文竹之外,仲有咩植物o岩果個位種,因為苦科植物會喺果度熱死,但我又想空氣好d,心情靚d…
回復