泥中發現一隻隻小昆蟲...

作者: c.heather 發表于 2013-7-18 15:44:08
4264 18

澆水時發現部分AV泥中有一隻隻小昆蟲,長身,白色/半透明的,一隻大概2-3mm長,平時不會出現在泥面,只是澆水才會走出來,但很快又會走回泥中(所以拍不到照片…)

之前噴過biokill,小昆蟲數目減少但無法完全消除 (可能要攤開晒D泥再狂噴先得,但之後D泥還可用嗎??)
後來又試過洗潔精水,但無效

今天打算撤底一點換泥,就發現備用的泥中也有這小昆蟲!!(沒錯是花X的3合1泥)
未知是天氣悶熱(已放陰涼及大部份時間有冷氣處)還是本身有蟲/蟲蛋

”叮泥”是否有效呢??

另外,看到之前有花友說矽藻素很有效,可混在泥中使用或定期溝水淋花
但香港好像沒有出售? 農友網又不寄海外,請問除了飛去台灣之外有其他買到矽藻素的方法嗎?
比得大帝 發表於 2013-7-18 16:10:12 |顯示全部樓層
淘宝有, 可以寄香港, 貨就好平, 運費約20-30.
回復

powergun 發表於 2013-7-18 16:28:40 |顯示全部樓層
是否好似小烏蠅的小昆蟲? 我公司同屋企的泥都有的, 無理佢, 佢對d 植物又無乜事, 有得佢
回復

c.heather 發表於 2013-7-18 16:31:49 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2013-7-18 16:10
淘宝有, 可以寄香港, 貨就好平, 運費約20-30.

嗯嗯我也有看過淘寶,不過那邊的矽藻素是啡色的,跟台灣的白色不同,彼得大有用過嗎? 效果如何呢? 謝謝~

另外,把有小昆蟲的泥噴濕後拿去微波爐叮不知有沒有效?
回復

c.heather 發表於 2013-7-18 16:34:15 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-7-18 16:28
是否好似小烏蠅的小昆蟲? 我公司同屋企的泥都有的, 無理佢, 佢對d 植物又無乜事, 有得佢 ...

唔係啊~
唔識飛的,似白色細粒版飛蟻多D(因為身體較細長)

的確好似對AV不太有害,不過有蟲蟲在淋花時走出來…睇見有D起雞皮
回復

abbychan02 發表於 2013-7-18 16:37:45 |顯示全部樓層
你可以試下下次淋水時, 大約500ml水+ 一滴梘液+ 一滴消毒藥水, 有機會消滅小昆蟲~
回復

powergun 發表於 2013-7-18 16:42:21 |顯示全部樓層

或者用辣椒水都得

c.heather  但你公司/家中的泥蟲蟲多嗎??由得佢唔驚愈來愈多?
就是不多的, 一兩隻, 所以無乜點理佢

c.heather  但係我覺得好似愈"牛"愈多咁....=___=;
話時話, 三月時家裡的植物惹來好多蚊滋的, 我整左辣椒水來噴, 之後蚊滋消失哂, 依家d 辣椒水都未用哂
http://hkplants.com/forum.php?mo ... p;page=3#pid1447175

但係我覺得好似愈"牛"愈多咁....=___=;  發表於 2013-7-18 17:38
但你公司/家中的泥蟲蟲多嗎??由得佢唔驚愈來愈多?  發表於 2013-7-18 17:06
回復

c.heather 發表於 2013-7-18 17:05:11 |顯示全部樓層
abbychan02 發表於 2013-7-18 16:37
你可以試下下次淋水時, 大約500ml水+ 一滴梘液+ 一滴消毒藥水, 有機會消滅小昆蟲~ ...

早2日試過300ml水 + 1滴洗潔精,不過蟲蟲仍在…
聽日試下落埋消毒藥水先!
(其實唔知biokill+水淋花得唔得既呢… )

應該唔夠力.  發表於 2013-7-18 17:11
回復

比得大帝 發表於 2013-7-18 17:10:47 |顯示全部樓層
c.heather 發表於 2013-7-18 16:31
嗯嗯我也有看過淘寶,不過那邊的矽藻素是啡色的,跟台灣的白色不同,彼得大有用過嗎? 效果如何呢? 謝謝~
...

未用過, 不知效果.

微波爐丁是可以的.  不過丁過泥又丁食物, 心理上唔係咁接受.  

如果我, 會斬頭重種.
回復

c.heather 發表於 2013-7-18 17:37:26 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2013-7-18 17:10
未用過, 不知效果.

微波爐丁是可以的.  不過丁過泥又丁食物, 心理上唔係咁接受.  

丁過泥又丁食物, 心理上唔係咁接受>> 也對...

應該唔夠力> 是指水+洗潔精+消毒藥水嗎???
還是biokill+水????
biokill個網話biokill係透過滲透作用從而破壞昆蟲的中樞神經繼而達到殺滅效果
+水淋花應該唔會傷到植物,唔知work唔work...
回復

abbychan02 發表於 2013-7-19 12:01:00 |顯示全部樓層
如怕微波爐叮泥, 或者用滾水淥一淥d 泥, 呢個方法唔知可唔可行, 因係公司無泥係手, 我試過再種植物都無事, 當用新泥最好~
回復

candy- 發表於 2013-7-19 16:22:01 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-7-18 16:42
或者用辣椒水都得

c.heather  但你公司/家中的泥蟲蟲多嗎??由得佢唔驚愈來愈多?

早兩個月我家的AV都野好多蚊滋,今個月開始d蚊滋就消失了,可能近來太熱,熱死晒d幼蟲
回復

powergun 發表於 2013-7-19 16:28:11 |顯示全部樓層
candy- 發表於 2013-7-19 16:22
早兩個月我家的AV都野好多蚊滋,今個月開始d蚊滋就消失了,可能近來太熱,熱死晒d幼蟲  ...

蚊滋唔係越熱越多咩? 點會熱死哂d 幼蟲?
回復

candy- 發表於 2013-7-19 16:30:00 |顯示全部樓層
c.heather 發表於 2013-7-18 17:37
丁過泥又丁食物, 心理上唔係咁接受>> 也對...

應該唔夠力> 是指水+洗潔精+消毒藥水嗎???

我聽人講叮泥或者放入鑊蒸d泥,不過我冇咁做,用具整完仲洗煮食0既
我換左d泥出來,用花X的植物殺蟲劑狂噴d泥,再把膠袋口扎實,等一排再用(約2星期)
暫時ok,之後就一星期左右用一次稀釋左的洗潔精淋花,比例同樓上那位大大說的差不多
回復

candy- 發表於 2013-7-19 16:33:53 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-7-19 16:28
蚊滋唔係越熱越多咩? 點會熱死哂d 幼蟲?

我都唔知呀,早兩個月雨水比較多,周圍都好易吽蚊滋出來
近來太陽猛,有雨水都好快蒸乾
不過唔知同我一星期淋一次稀釋洗潔精有冇關係呢
回復

powergun 發表於 2013-7-19 16:36:31 |顯示全部樓層
candy- 發表於 2013-7-19 16:33
不過唔知同我一星期 ...

我無淋到都無哂
回復

c.heather 發表於 2013-7-20 12:23:41 |顯示全部樓層
candy- 發表於 2013-7-19 16:30
我聽人講叮泥或者放入鑊蒸d泥,不過我冇咁做,用具整完仲洗煮食0既
我換左d泥出來,用花X的植物殺蟲 ...

咦?咁我都可以試下用biokill狂噴啲泥試下!
不過唔知啲殘餘殺蟲水對植物會唔會唔好?
回復

c.heather 發表於 2013-7-20 12:45:19 |顯示全部樓層
candy- 發表於 2013-7-19 16:33
不過唔知同我一星期 ...

蚊孳我之前都有!
噴左2次biokill就無晒喇~
touchwood你下次再有都可以試試
回復

candy- 發表於 2013-7-20 17:10:42 |顯示全部樓層
c.heather 發表於 2013-7-20 12:23
咦?咁我都可以試下用biokill狂噴啲泥試下!
不過唔知啲殘餘殺蟲水對植物會唔會唔好? ...

不過唔知啲殘餘殺蟲水對植物會唔會唔好?<--唔係用在蔬果我冇咁怕
biokill我都有,不過未試過狂噴,我怕連花都死埋
我每次噴2下就收手
回復