開完的曇花可以點用呢

關閉 [複製鏈接]
作者: 野薔薇 發表于 2008-6-14 13:28:23
1623 6
大家幫幫手  有尋晚開佐一朵  有兩朵睇情況  今晚要開了  到底可唔可以食用架  同有咩作用   還是剪佐出來掉呢
Exodus 發表於 2008-6-14 17:06:36 |顯示全部樓層
http://www.google.com/search?q=% ... ie7&rlz=1I7GGLG

只是在Google打四個字就可以找到一堆吧
回復

maymay靚 發表於 2008-6-15 23:02:22 |顯示全部樓層
曇花虾仁湯 >>>

回復

野薔薇 發表於 2008-6-15 23:06:12 |顯示全部樓層
三個花蕾都開完了  今晚我用佐來煮 曇花肉片蛋花湯  口感唔錯 好滑 飲完之後 個口仲甘甘地
回復

maymay靚 發表於 2008-6-15 23:22:41 |顯示全部樓層
  好味....
回復

suxing 發表於 2008-6-19 15:24:36 |顯示全部樓層

趁盛開摘下冷藏

曇花,是多年生肉質植物,很多人都在自家陽台驗證過「曇花一現」的心情。花季在五月下旬展開的曇花,花開之後,別讓它就此寂寞枯萎,可以趁盛開摘下冷藏,為桌上添道好菜。

芬芳馥鬱的曇花有清熱療喘之效,對於改善呼吸系統很有幫助。

冰糖曇花飲
曬乾的曇花3朵、水1斤、冰糖適量。先將曇花洗淨,放入水中煮滾後,加冰糖小滾1到2分鐘就可以起鍋,冷喝熱飲皆宜。

這裡有曇花資料:
http://hk.myblog.yahoo.com/suxing-goodguy/article?mid=2374
回復

whirlpoor 發表於 2008-6-20 01:20:01 |顯示全部樓層
我剛剛飲左加左新鮮曇花煲ge湯...
本人覺得好難飲...
隻味好怪,
不過我都建議你加黎試下...
話唔定自己種出黎會覺得好飲...
可能好有營養呢!
回復