手工皂新手切皂問題-切皂時鬆散碎裂

作者: Msgodzilla 發表于 2013-7-7 18:52:06
4737 12

我是新手第1次做手工皂, 根據網路上的配方製作, 只是精油味道不同, 打皂時也不覺得有什麼問題(可能我自己不察覺 =_=), 製作2天後脫膜, 再等5天(也是製作後第7天)切皂, 但到切皂時問題來了, 試過用鐵呎和菜刀和小鋸刀..., 但還是一切即散, 有千層糕的感覺, 並且碎裂, 我現在只切皂切了一半, 不敢再切另外一半, 因為已經之前的一半已經碎裂得太凄涼, 請問有高手可以教我這位新手可以點切埋另外一半? 還是皂本身有問題, 可以怎樣弄? 謝謝...

2013-07-07 17.10.59.jpg

2013-07-07 17.13.39.jpg
jellyfishy 發表於 2013-7-7 20:20:20 |顯示全部樓層
Can't read the photos
回復

sausau 發表於 2013-7-7 20:29:14 |顯示全部樓層
看不到圖呀
如過切時碎裂好大可能是氫氧化鈉份量不對,太多.不過要看看配方才知.其實無論取自書或網路的配方,我習慣再計一次以策萬全.
另外,脫模後5天才切會不會太硬?除非皂身太濕,其實1,2天後摸上手皂乾爽就可切.(也要看天氣和皂的用油,100%橄欖油很軟,要3,4天出模後再等5,6天才能切).
回復

claudiatang 發表於 2013-7-7 22:08:08 |顯示全部樓層
天氣太熱,若保溫過度也會火山爆炸。好以磚頭般粉碎。鈉多也會有些情況。相片看不見。斷症難上加難。
回復

prodorothyhkg 發表於 2013-7-8 11:09:39 |顯示全部樓層
係囉,整過d相先知乜事
回復

八王爺 發表於 2013-7-8 12:55:52 |顯示全部樓層
聽描述,九成變了糕粉!
回復

aymc 發表於 2013-7-9 22:27:23 |顯示全部樓層
呢期我都成日遇上鬆糕...
原因...係..失溫

補救方法...我試過研磨後熱製,雖然成品會無咁靚, 但至少無浪費心血
亦有方法係原個連模拎去蒸~

你習慣打皂入模時好高溫? 夏天時間無乜可能會失溫架~  發表於 2013-7-10 08:56
回復

Msgodzilla 發表於 2013-7-10 00:33:39 |顯示全部樓層
唔好意思各位遲咗回覆, 我已經再upload張圖, 不過而家摸舊皂都係"粉粉地" =_=
回復

jellyfishy 發表於 2013-7-10 08:55:52 |顯示全部樓層
好明顯過鹼, 先諗下可能加多了的NaOH 量, 再打碎舊皂座熱溶時加入適量的油. 即再生皂啊~
回復

aymc 發表於 2013-7-11 14:53:36 |顯示全部樓層
jellyfishy  你習慣打皂入模時好高溫? 夏天時間無乜可能會失溫架~
---------------------------------
水母, 本來我都唔認為夏天會失溫...
通常入模時溫度都係35度左右...-.-//結果係因為開冷氣問題, 令啲皂失溫

我的皂入模時一般只有廿度前後.冬天會更低呢~   發表於 2013-7-11 15:46
你開的冷氣一定很冷了! -,-!!!!  發表於 2013-7-11 15:46
回復

aymc 發表於 2013-7-11 21:28:34 |顯示全部樓層
jellyfishy  我的皂入模時一般只有廿度前後.冬天會更低呢~   發表於 5 小時前
jellyfishy  你開的冷氣一定很冷了! -,-!!!!  發表於 5 小時前

總之呢個月打的皂都失溫, 仲試過有一底救唔番, 搞到我好無奈...-_-;;
但錯有錯著...啲皂雖然唔係1 take 過, 但總算可以熱製重生~而且啲泡仲滑啲
回復

Msgodzilla 發表於 2013-7-12 00:38:25 |顯示全部樓層
多謝各位高手回答, 我都無諗過會有過鹼既問題, 因為都已經跟網上個recipe做, 仲有入模前我以為要維持40C-50C? 係咪太高溫? 不過似乎我都要整個再生皂....

量鈉好多時因下鈉時較慢, 個磅sense 得唔好, 就好易量錯呀.  發表於 2013-7-12 10:09
無話會否太高溫, 這是沒有準則的, 看個人需要. 越高溫越難控制保溫囉. 這是個人見解.  發表於 2013-7-12 10:08
回復

Msgodzilla 發表於 2013-7-13 12:57:56 |顯示全部樓層
Msgodzilla 發表於 2013-7-12 00:38
多謝各位高手回答, 我都無諗過會有過鹼既問題, 因為都已經跟網上個recipe做, 仲有入模前我以為要維持40C-50 ...

咁我下次量都要小心d同睇清楚d
回復