入冬啦。熄左未?

作者: faye00 發表于 2013-6-29 21:42:51
2037 5

圾牌 3/4匹。食1.9W電。
當1蚊/W...每年要比16.6
andyman 發表於 2013-7-11 12:57:39 |顯示全部樓層

我用好舊式的冷氣機,淨係得開關制,同裏面的度數制,就算而家夏天都只有食飯先開 一小時,睡前開 一小時。
電視都唔會用搖控關,因為個備用都係用緊電架

cklife  我個電視只可以用搖控關=_=  

我用的是牛龜大電視,窮人, 沒法子

我個電視只可以用搖控關=_=  發表於 2013-7-17 16:23
回復

faye00 發表於 2013-7-17 00:36:09 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2013-7-11 12:57
我用好舊式的冷氣機,淨係得開關制,同裏面的度數制,就算而家夏天都只有食飯先開 一小時,睡前開 一小時。
電 ...

其實仲有好多鬼鼠電, eg. 機頂盒, 外置硬碟, 電腦, mon, printer
所以我將拖板浪出黎, 方便開關

咁我都要學下先  發表於 2013-7-17 16:24
回復

andyman 發表於 2013-7-17 15:12:25 |顯示全部樓層
faye00 發表於 2013-7-17 00:36
其實仲有好多鬼鼠電, eg. 機頂盒, 外置硬碟, 電腦, mon, printer
所以我將拖板浪出黎, 方便開關  ...

為環保出一分力啦..........
回復

孖吉 發表於 2013-8-10 11:03:46 |顯示全部樓層
faye00 發表於 2013-7-17 00:36
所以我將拖板浪出黎, 方便開關  ...

你個冷氣機侍用電己好少。

最頂唔順係我部 國產名牌 攔路虎 手提電腦,乾插個火牛己經 8.7w,都未插手提同充電。$1.1/Mw 計,一年 $84,係其他電器將近 10 倍!

頂!
回復

faye00 發表於 2013-8-10 15:05:25 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-8-10 11:03
你個冷氣機侍用電己好少。

最頂唔順係我部 國產名牌 攔路虎 手提電腦,乾插個火牛己經 8.7w,都未插手提 ...

我個printer牛都差唔多8w架
基本上係牛都食電,差在多定少
不過依家好多電器都內置牛。。。鬼鼠到呢
回復