堆田區

作者: 青蛙媽媽 發表于 2013-6-24 01:42:32
1947 10

今早睇完新聞,
提到有人話聞到堆田區嗅味,
攪到身體不適, 要求政府作出賠償,
三至四年前, 巳提倡要自備購物袋出街同垃圾分類。

但到今時今日, 好多人都無意識到要保護環境, 少用膠袋。
佢地完全唔明白, 點解政府要徵收5角的用意,
膠袋係不能在短時間去分解。

另外, 大部份人都怕麻煩, 無把垃圾先分類後棄掉。
又話屋企無額外多剩餘空間,
什麼藉口都有,一句懶加貪方便。

在台灣, 他們環保意識高, 市民都很自律定時把廚餘拿到收集車,
我這幾年, 都有把垃圾先分類後棄掉, 廢紙, 膠料, 同鋁罐,
也是特意把它們帶到樓下三色桶內,
我環保袋都袋兩個出街用,
做到幾多得幾多,
只是做好自己本份就夠了。

評分

查看全部評分

比得大帝 發表於 2013-6-24 10:32:20 |顯示全部樓層
處理廢物是必須, 源頭減廢更重要.

1. 取締所有免費報紙.  因為做為大量浪費.
2. 地產商為了賣得好價, 新樓話就話乜都有, 但都係最村料: 好多人買新樓, 都會換地板, 換廚櫃, 換房門, 甚致有人換潔具, 更甚的, 連間隔牆都裝拆.新樓須以[清水樓]形式發售.  

我也讚同 1., 已無拿免費報紙半年了~  發表於 2013-6-24 10:54
回復

ahgeeinheaven 發表於 2013-6-24 19:35:17 |顯示全部樓層
我也很同意回收物資,可惜睇到有報導話回收箱的膠樽被承辦商當垃圾處理,令我好氣憤,因為我真係好比心機清理膠樽滴乾水至放回收箱。簡直枉費參與回收的人的心機,亦浪費資源和納稅人的金錢(比錢承辦商回收變左比錢他們隨便處理垃圾)所以我都少買有膠包裝的,盡量廢物利用(尤其是膠樽),最後先回收
回復

青蛙媽媽 發表於 2013-6-24 19:47:53 |顯示全部樓層
ahgeeinheaven 發表於 2013-6-24 19:35
我也很同意回收物資,可惜睇到有報導話回收箱的膠樽被承辦商當垃圾處理,令我好氣憤,因為我真係好比心機清 ...

觀塘創紀之城個間, 大同樂, 堂食都用晒外賣餐具, 真係無眼睇~
日日咁掉~堆田區點會唔滿瀉呢~
回復

csw_sylvia 發表於 2013-6-25 09:49:07 |顯示全部樓層
我自己都有做分類, 但我見過家附近垃圾站有工人將人家已分類的一袋袋放在分類箱頂的膠品 (分類箱已滿) 和其他垃圾放在一起, 最後那些膠品的下場是怎樣就真的不得而知了 ?!
回復

jellyfishy 發表於 2013-6-25 10:04:16 |顯示全部樓層
香港的回收事業真係好落後. 唉~

係啦,外國一早就回收玻璃,仲分開透明同有色玻璃來回收,香港而家先做,仲要回收點好少  發表於 2013-6-25 11:30

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2013-6-25 11:31:16 |顯示全部樓層
係呀~ 香港市民個回收意識可能仲強過政府行動... 唉~
回復

faye00 發表於 2013-6-25 22:03:15 |顯示全部樓層
我今日去左記買衫, 都無要佢d袋

做得好~  發表於 2013-6-26 19:49
回復

faye00 發表於 2013-6-25 22:05:59 |顯示全部樓層
Btw, 我想要2個闊底玻璃樽。
唔知有冇人送2個比我呢?

你在徵求版出post,貼埋你想要既玻璃樽圖片,徵到既機會會大啲  發表於 2013-6-25 23:15
回復

031504 發表於 2013-6-26 01:17:07 |顯示全部樓層
我覺得首先係政府要做好分類先
因為原來好多咩分類垃圾桶,到最後都係完整全部去番堆田區,,,,,咁其實分黎無意思

點解人地日本台灣,,其他地方做得咁好,,
因為真係有落錢去研究,,,,無計,香港政府太廢
回復

faye00 發表於 2013-6-26 18:21:15 來自手機 |顯示全部樓層
031504 發表於 2013-6-26 01:17
我覺得首先係政府要做好分類先
因為原來好多咩分類垃圾桶,到最後都係完整全部去番堆田區,,,,,咁其實分黎無 ...

垃圾分類係一種態度黎既
個回收箱由以前養烏蠅, 變到依家晚晚都滿既, 算係進步左啦
當然希望上面做好d...一齊減廢
回復