返回列表 發新帖

曇花一現 - 30/8 有花冧相啦

作者: ChowChow 發表于 2013-6-15 10:34:59
1807 33
BenLau 發表於 2013-8-29 23:46:46 |顯示全部樓層
上次Miss左,冇睇直激,今次等開花。

多謝提點  發表於 2013-8-30 07:51
回復

ChowChow 發表於 2013-8-30 07:53:40 |顯示全部樓層

多謝Percy 提醒, 今次可以由花冧到開花, 都可以記錄落嚟啦

30-8-2013
20130830_072155_resized_1 (Small).jpg

20130830_072126_resized_1 (Small).jpg

20130830_072138_resized_1 (Small).jpg

回復

ChowChow 發表於 2013-9-5 13:36:37 |顯示全部樓層

5-9-2013 似乎就快開啦

20130905_083851_resized (Small).jpg

20130905_083858_resized (Small).jpg

之前有9個冧, 而家甩剩5朵咋

回復

ChowChow 發表於 2013-9-7 10:36:42 |顯示全部樓層

經過花開花謝, 補返啲相先

20130906_204643_resized (Small).jpg
20130906_204657_resized (Small).jpg
20130906_204734_resized (Small).jpg
20130906_204808_resized (Small).jpg
20130906_204819_resized (Small).jpg
20130906_204827_resized (Small).jpg
回復

ChowChow 發表於 2013-9-7 10:41:49 |顯示全部樓層

真係好香, 地下種, 一樓都聞到

可惜香+靚得一晚

20130907_072217_resized_1 (Small).jpg

20130907_072222_resized_1 (Small).jpg

相信 , 要等出年先再有得香 lu

好靚. 曇花一現,咁先經矜貴.  發表於 2013-9-7 10:47
回復

ChowChow 發表於 2013-9-7 11:09:26 |顯示全部樓層
almond17 好靚. 曇花一現,咁先經矜貴.

謝謝 Almond 前來賞花

雖然只是一現,但原來曇花都很易種

看我不懂種,也可開花,真的很開心哩
回復

mayl12 發表於 2013-9-7 11:17:23 |顯示全部樓層
雖然易種, 而且也容易開花, 因種在室外, 我大多數都錯過.
回復

ChowChow 發表於 2013-9-7 11:20:50 |顯示全部樓層
mayl12 發表於 2013-9-7 11:17
雖然易種, 而且也容易開花, 因種在室外, 我大多數都錯過.

咁又係,我種係樓下,可以日日望吓

回復

kalvin53725 發表於 2013-9-7 16:15:05 |顯示全部樓層
有日光照片是早上嗎?我在家人處的曇花好像也快開了!(得一朵)以前在公司見過開花好像要成半夜一點鐘左右開花。
回復

ChowChow 發表於 2013-9-7 16:22:40 |顯示全部樓層
kalvin53725 發表於 2013-9-7 16:15
有日光照片是早上嗎?我在家人處的曇花好像也快開了!(得一朵)以前在公司見過開花好像要成半夜一點鐘左右開 ...

有日照那幅是今早影的, 好似花灑頭, 是開完了啦

昨晚8點已經開咗, 很香, 開到幾點呢我就吾知啦

我有去你帖睇, 你家人那棵如果昨晚無開, 相信今晚也會開啦
回復

kalvin53725 發表於 2013-9-7 16:29:06 |顯示全部樓層
我剛更新了今天相片,前端已見到“白色”。
回復

ChowChow 發表於 2013-9-7 16:34:30 |顯示全部樓層
kalvin53725 發表於 2013-9-7 16:29
我剛更新了今天相片,前端已見到“白色”。

你見他漲到肥肥白白, 頭岳岳很神氣似的, 差不多啦
回復

BenLau 發表於 2013-9-7 17:16:08 |顯示全部樓層
雖然無種,睇轉播都精彩。只係無辦法知道花是怎样香。
回復

almond17 發表於 2013-9-7 18:23:21 |顯示全部樓層
我都想知係咩味? 應該是清香型?!
有無話似邊種花香?

很清幽……吾知點形容 ^ ^  發表於 2013-9-7 20:26
回復