薄荷的泥上面出現小蟲

作者: Ami 發表于 2013-6-10 15:39:45
3750 7
昨晚開始, 在泥上發現幾隻白色小蟲行來行去
初買回來時曾於泥面放了蒜蓉for驅蟲
不知為何昨晚竟有蟲在泥面出現
昨晚已看了很多文章, 也不太確定是不是蟎
另請問蒜水可殺死牠們嗎?
謝謝!

今天於盛水的盤上發現這隻黑色小蟲, 已消滅牠, 暫時只發現一隻, 不知是什麼 @.@
沙咀釣友 發表於 2013-6-10 21:29:40 |顯示全部樓層
D泥乾少少可能會好D
回復

Ami 發表於 2013-6-11 10:05:10 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2013-6-10 21:29
D泥乾少少可能會好D

明白!請問這些是不是蟎?
昨晚放在睡房內,試試用冷氣抽乾水份,看看今早會否好點
今早看到那些蟲少了,但還是存在
這些蟲會危害我的植物嗎?
謝謝!

冇事啦, 薄荷咁粗生, 放心  發表於 2013-6-13 20:27
回復

Ami 發表於 2013-6-16 21:15:55 |顯示全部樓層
沙咀釣友  冇事啦, 薄荷咁粗生, 放心

但係......過了幾日, 佢地變到咁樣

係有病定俾蟲攪到咁??
0的莖逐漸變黑, 好似唔係木質化, 到底出左咩問題??
回復

chutou 發表於 2013-6-23 22:43:00 |顯示全部樓層
係咪太濕爛根呀, 我之前個棵都係咁
但好快佢又起枯左個節位又生葉
回復

victorliu 發表於 2013-6-24 15:23:12 |顯示全部樓層
應該係有虫仔食你棵野, 蒜水只能驅虫, 姐係防範未然, 但殺唔到虫, 中左招唔洗旨意咁易可以趕走佢地, 就算你哂乾D泥, D虫只會藏身更深D的泥底同埋減少數量, 當你加番水同肥料佢地會繼續茲生, 你所講嘅蟎應該係指"紅蜘蛛", 我之前問網友取插支種個陣都試過有,不過係紅色好細粒, 肉眼可以看到,係要好細心咁揾,黑色的蟎我未見過,睇你張相唔多似係,蟎係唔識跳爬好慢,放大鏡睇幾似肥版蜘蛛,用BIOKILL都只係治標唔治本,過一段時間會再生番出來,最簡單直接係處理左D泥重新來過,植株怕有虫卵可以唔要亂七八糟的根,留中間剪斷做插枝,如果係比較粗D的根都可以用來插,先放水中或者用綿花水栽幾日留意仲有冇虫,等新的根抽出來再重新放入新泥再種
回復

Ami 發表於 2013-6-28 00:13:53 |顯示全部樓層
chutou 發表於 2013-6-23 22:43
係咪太濕爛根呀, 我之前個棵都係咁
但好快佢又起枯左個節位又生葉

應該唔係,我覺得佢可能病了~
佢一直都無出新葉,連比較健康的部分都開始變黑,整棵枯了......
回復

Ami 發表於 2013-6-28 00:19:55 |顯示全部樓層
victorliu 發表於 2013-6-24 15:23
應該係有虫仔食你棵野, 蒜水只能驅虫, 姐係防範未然, 但殺唔到虫, 中左招唔洗旨意咁易可以趕走佢地, 就算你 ...

感謝你的建議,不過佢已經仙遊了~

我之前一直都有試過插支,諗著同佢開支散葉
但係每次插支,無論水插還是泥插,一丁點根都未出又死了... -_-"
到現時為止,還未試過成功 ><
明明見其他人都好易就出到根,我的卻......
真的百思不得其解

插枝時不能曝哂, 同埋要清理虫患, 否則虛弱期再加埋虫蛀係死緊緊的  發表於 2013-6-28 10:11
回復