蕃薯葉成地爬

作者: candyshan 發表于 2013-6-9 23:47:26
1725 6
我在塊田種左些蕃薯葉,一個月已生得很多。條騰又好長又爬到地上,我怕再過一些日子會失控!我想請教如果想收一些來食,應該收那一部份來食?是否唔好收最頂的嫩芽?如果摘左係咪唔會再大?另外主莖(蕃薯騰)係咪唔可以剪短?

如果我想收蕃薯,是否不可以收太多葉?

謝謝各位
tonychan0405 發表於 2013-6-10 03:15:30 |顯示全部樓層
採摘葉同嫩芽,蕃薯葉柄都吃得,不過要絲走d表面~會冇咁老!
採摘完淋水落肥就得,勁粗生!主莖唔駛剪,除非你覺得太長太多可以剪走一部份
蕃薯葉好吃又有益   加油!
回復

candyshan 發表於 2013-6-10 21:17:11 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝您的解答,今晚食左一些,還很不錯呢!
回復

Sarah1228 發表於 2013-6-10 21:32:14 來自手機 |顯示全部樓層
我中山的蕃薯葉也是,下完雨後幾乎蔓延到旁邊的田裏了。
回復

silicon 發表於 2013-6-11 10:14:04 |顯示全部樓層
照妳形容會放任爬地,用來吃蕃薯苗好過,因為食蕃薯的種法有些許分別。
回復

candyshan 發表於 2013-6-11 13:40:23 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2013-6-11 10:14
照妳形容會放任爬地,用來吃蕃薯苗好過,因為食蕃薯的種法有些許分別。

因為我在社區園圃度種, 所以它爬左出個塊地度, 又唔可以放回泥上, 因為會阻住其他菜生長.....

如果種蕃薯, 應該點種?
回復

silicon 發表於 2013-6-12 13:16:07 |顯示全部樓層
candyshan 發表於 2013-6-11 13:40
因為我在社區園圃度種, 所以它爬左出個塊地度, 又唔可以放回泥上, 因為會阻住其他菜生長.....

如果種蕃 ...

揀選粗壯蕃薯藤有5節左右,平放將主莖完全埋於泥下,只葉片及頂芽露出泥面。除了最初埋下的莖段外,之後所生長的蕃薯藤,全部不要畀佢接觸泥土生根。若藤蔓太長,可覆蓋在泥下的藤蔓之上。期間不用施肥,因會使藤蔓過度生長,肥料頂多只施放少量鉀肥。種植大概3-4個月可收成。
回復