連場大雨, 好多蝸牛...死傷無數

作者: gtrnismo 發表于 2008-6-12 11:10:33
10269 42
ChrisTsui 發表於 2008-6-14 13:06:29 |顯示全部樓層
原帖由 蠍子仔 於 2008-6-14 12:30 發表
用咖啡渣可以,又可當肥料,但會令泥土變酸,種香草不太合適
要加石灰中和
鼠尾草更甚

請問邊度可以買到石灰?
可以用o係農作物嗎?
石灰有冇分生定熟架?
回復

maymay靚 發表於 2008-6-14 13:10:33 |顯示全部樓層
咁即係點落份量呢??? 我已拜託公司附近餐廳留比我, 因花園d 蝸牛 已養到好大隻 la . 蝸牛為患
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-14 13:22:49 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-14 13:10 發表
咁即係點落份量呢??? 我已拜託公司附近餐廳留比我, 因花園d 蝸牛 已養到好大隻 la . 蝸牛為患

我都係隨意落,一杯泥落半匙試o下先,聽講新鮮咖啡渣易燒根~
如果可以,就一次過攞多d,用在大桶裝住,等佢發酵.
發完酵就冇咁易燒根,到時可以落多d都得~
我依家係用個細桶裝住d咖啡渣,再混入同等份量既泥,放在淋唔到雨既地方,得閒攪動o下佢~
已經擺o左近兩個月,唔知用得未呢~

回復

maymay靚 發表於 2008-6-14 13:25:52 |顯示全部樓層
哦﹏  咁我就貪心 d 啦. 叫佢唔好掉, 一有就比我先. haha...  
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-14 13:27:36 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-14 13:25 發表
哦﹏  咁我就貪心 d 啦. 叫佢唔好掉, 一有就比我先. haha...  

唔好話貪心啦,反正佢地都係掉~
可以廢物利用,好環保~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-14 13:31:30 |顯示全部樓層
岩岩搵番舊帖,原來我講錯o左,新鮮咖啡渣係"會爭奪泥土中的氮素進行分解工作,反而令植株變得衰弱。",唔係燒根,sorry 呀
http://www.hkplants.com/viewthre ... mp;page=2#pid113300
貓貓有詳細解釋點樣發酵~
回復

maymay靚 發表於 2008-6-15 23:43:31 |顯示全部樓層
明白. thx..  
你教曉我很多.  講乜鬼 sorry..
回復

fongkk 發表於 2008-6-16 01:46:03 |顯示全部樓層
以我所知 Christsui 是正確,

先以咖啡渣做肥料考慮

所有堆肥發酵過程中都會發出熱力做成燒根,
所以有機肥料必須完全腐熟的才可以加入泥土中,
而且所有有機肥料都不會使土壤酸化,
咖啡渣做成酸化是因為未完全腐熟
用量以不超過肥料的總用量 25%

可參孝
http://www.producegreen.org.hk/hkone/content/page3a.htm

而以咖啡渣殺蝸牛是另一考慮,應該直接使用

我考慮的方法以地種花園

1/先普遍在泥土面放咖啡渣使蝸牛離開種植範圍
2/生效後清理泥土面的咖啡渣,改為在種植範圍外圍放咖啡渣防止蝸牛進入
3/選擇一個方法
3.1/放誘殺陷阱清除餘下蝸牛,直至看不到一隻蝸牛
3.2/唔想殺蝸牛,可以放粟米蕊,蝸牛會去食,晚上它們去食時清理它們,再放回去
4/以後只在外圍放新鮮咖啡渣防止蝸牛

多謝你呀, 明白晒點用  發表於 2012-8-15 11:45
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-16 11:38:43 |顯示全部樓層
原帖由 fongkk 於 2008-6-16 01:46 發表
以我所知 Christsui 是正確,

先以咖啡渣做肥料考慮

所有堆肥發酵過程中都會發出熱力做成燒根,
所以有機肥料必須完全腐熟的才可以加入泥土中,
而且所有有機肥料都不會使土壤酸化,
咖啡渣做成酸化是因為未完全腐熟
...

fongkk,多謝你詳細解釋,資料好有用~
回復

maymay靚 發表於 2008-6-16 12:24:30 |顯示全部樓層
今日我去餐廳取咖啡渣, (亞姐)話 水吧師傅要分開倒, 麻煩喎!!
無得攞啦
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-16 15:04:56 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-16 12:24 發表
今日我去餐廳取咖啡渣, (亞姐)話 水吧師傅要分開倒, 麻煩喎!!
無得攞啦

其實只係舉手之勞o者~
不如打電話去星巴克啦,咁多間分店,應該會有既~
回復

貓貓 發表於 2008-6-16 15:59:07 |顯示全部樓層
gtr,

我剛回港,除了 rosemary 之外,我種 ge 好多香草都魂歸天國,仲想問你要番 d ,點知你都攪成咁。

我 落地種的神香草都好衰弱,又熱又濕,睇黎救番的機會都好微,只有碩果僅存的一棵盆種神香草保得住。

另外草民兄俾既玉桂終於生根長葉了,總算有 d 安慰。

你都唔好咁傷心,再從頭發芽種過啦!
回復

maymay靚 發表於 2008-6-17 10:18:02 |顯示全部樓層
我日日經過 pacific cafe , 唔知有無呢!!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-17 11:13:33 |顯示全部樓層
原帖由 maymay靚 於 2008-6-17 10:18 發表
我日日經過 pacific cafe , 唔知有無呢!!

搵個時間冇咁多客,唔騷擾佢地做生意時問吓,我諗如果有,多數肯比既~
回復

fongkk 發表於 2008-6-17 12:01:48 |顯示全部樓層
連鎖咖啡店無論是從成本,形象都應該會歡迎回收咖啡渣,
網上看到有人向 pacific cafe 取咖啡渣,應該可以
回復

爬牆虎 發表於 2008-6-17 17:37:18 |顯示全部樓層
原帖由 gtrnismo 於 2008-6-12 11:10 發表
網友送的神香草, 好快就遇見神
我一路無留意, 點解落雨一個禮拜就會死一支
原來我將D泥一翻, 見倒過百隻細細地既長形蝸牛食僅D根!!!

唔緊要啦,死咗再種過啦!
做農夫係咁架啦,我塊田死傷仲厲害,差唔多無一幸免
但屋企露台總算避過一劫。
你今個禮拜六上黎我度,我俾番d香草你啦。
回復

maymay靚 發表於 2008-6-18 15:15:42 |顯示全部樓層
好.. 大膽 d 去問攞先....
回復

蠍子仔 發表於 2008-6-18 16:04:02 |顯示全部樓層
水吧混在一起的是紅茶渣,一樣照用啦,又系肥料吧
回復

kitty 發表於 2008-7-23 22:54:46 |顯示全部樓層
如用咖啡可以嗎 ??
回復

gtrnismo 發表於 2008-7-24 12:05:31 |顯示全部樓層

死了....

原帖由 貓貓 於 2008-6-16 15:59 發表
gtr,

我剛回港,除了 rosemary 之外,我種 ge 好多香草都魂歸天國,仲想問你要番 d ,點知你都攪成咁。

我 落地種的神香草都好衰弱,又熱又濕,睇黎救番的機會都好微,只有碩果僅存的一棵盆種神香草保得住。

另外草民兄俾既玉桂 ...

其實因為後院禁arm整野, 個師傅"幫"我堆左我既parsley, 佢竟然當係雜草﹗ 我放工即克"囉"翻出尼
不過已經唔對路, 而家就尼死晒, chervil太多水本來可以好似dill感取種但種子都被蝸牛吃清光
chamomile全部比蝸牛食晒D根, 你的神香草亦一樣, 草民兄的apple mint亦一樣, 但chocolate mint 同swiss mint 就無蝸牛喉, 好奇怪

生存:
Basil (Basilicum Ocimum)
Lemon basil
purple basil
cinnamon basil
chives (D花打風無晒)
lemon balm
lemon grass (2-1)
dill
spear mint
chocolate mint
swiss mint
oregano (本來大概有300而家得翻20幾)
rosemary
sage (9-8 =1)
thyme (10-5)
perilla (好中意打風同大雨....)

死亡清單如下
Chamomile (幾百全死)
Chervil
Garlic (大陸蒜頭都死)
Ginger (一多水就死)
Lavender eng (續漸變黑又得, 立即變黑亦得)
apple mint (1-1)
parsley

遲d update翻D相

btw, 你唔係要chocolate mint 咩? 如果你ok我行過尼囉比你

回復