返回列表 發新帖

亮金剛/ 橡樹 (前題:新手一問- "金剛樹")

作者: Melb 發表于 2013-6-3 10:22:08
3194 29
金剛 發表於 2013-6-24 19:01:01 |顯示全部樓層
金剛變咗棵橡樹

Re:金剛下文 Haha...我初初未見過咁細棵橡樹...... 你是不是因為鍾意橡樹才改金剛的名字??  發表於 2013-6-24 19:50
回復

Melb 發表於 2013-6-24 19:17:56 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-6-24 19:01
金剛變咗棵橡樹

haha...佢真係寫叫 亮金剛

係Bun Bun 同 瓊X 都係咁寫.....

不過我係度得知....依棵其實叫橡樹....

印度橡樹通處都見~~最近我在公園都有留意另一種橡樹....  發表於 2013-6-24 19:35
回復

金剛 發表於 2013-6-24 19:52:43 |顯示全部樓層
橡樹品種很多,在台灣稱為"槲樹",是殼斗科之一
別名:柞樹、槲櫟、柞櫟、金雞樹、大葉櫟、大葉波羅、波羅櫟、橡樹。

用途: 1.槲樹葉可養柞蠶:自古以槲樹葉養的蠶,生產的絲叫柞蠶絲,比一般的蠶絲色澤更光滑。2.日常用途:槲樹的木材堅重耐久,可製作各種器具及車船,也是良好的建築用材。3.藥用:性味:種子:苦、澀、平;樹皮:苦;葉:甘、苦、平。效用:種子:澀腸止痢。治小兒佝僂病;樹皮:治惡瘡,瘰癧,痢疾,腸風下血;葉:治吐血,衄血,血痢,血痔,淋症。

特性:落葉喬木,樹皮暗灰色,粗糙,具深溝;小枝粗壯,幼枝被淡黃褐色毛。葉倒卵形,長 15~30 公分,寬 6-15 公分,嫩葉兩面有密毛,老則表面平滑,頭鈍,基部圓至楔形,耳狀,具波狀鋸齒緣,近無柄,下表面被棕色星狀毛。花單性,雌雄同株;雄花為細長下垂之柔荑花序,生於新枝的基布,雄花的花被常 7~8 裂,雄蕊 8~10;雌花單生或為 2~3 花序叢生於枝稍。花期 5 月。殼斗碗狀,包堅果 1/2 以上,鱗片多數,紅褐色,披針形,略反捲。果期 9~10 月。

大師:橡實有無食過?好食嗎?【冰河世紀】隻嘢追個粒是橡實嗎?  發表於 2013-6-24 21:06
回復

金剛 發表於 2013-6-24 19:55:02 |顯示全部樓層
差之毫釐謬之千里~~差一兩個字就是不同植物,不要混淆
回復

Melb 發表於 2013-6-24 20:01:32 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-6-24 19:55
差之毫釐謬之千里~~差一兩個字就是不同植物,不要混淆

haha...資料好詳盡.....

有時就係因為差1,2個字...攪到我記到錯哂....haha

^^慢慢嚟!記拉丁文學名仲難  發表於 2013-6-26 17:45
回復

金剛 發表於 2013-6-26 17:43:20 |顯示全部樓層
回覆點評: 23#

mikecho  大師:橡實有無食過?好食嗎?【冰河世紀】隻嘢追個粒是橡實嗎?

海星兄~~橡實好硬的,松鼠就會食佢,不過,處理吓係可以整小食,如橡實凍.....【冰河世紀】依套動畫我無看過^^看圖片應是殼斗科植物的果實~幾年前跟團體行山時都拾咗十幾粒,當時我有影相...d相好似放咗Blog的相簿到裡,太多相,未必找到~~

回復

金剛 發表於 2013-7-2 19:13:14 |顯示全部樓層
回覆點評:

21#  Melb  Re:金剛下文 Haha...我初初未見過咁細棵橡樹...... 你是不是因為鍾意橡樹才改金剛的名字??

註冊時完全無想過用甚麼名字,當時腦袋在" 放空 " ,也不知為何打了 " 金剛 ",或許我心中有本"金剛經",所以在潛意識驅使下用了 " 金剛 " 這個名字 imagesCAQMUM4L.jpg
回復

Melb 發表於 2013-7-2 19:22:22 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-7-2 19:13
回覆點評:

21#  Melb  Re:金剛下文 Haha...我初初未見過咁細棵橡樹...... 你是不是因為鍾意橡樹才改金剛的 ...

haha...一個顯示出你係高手的名字!  

真人不露相^^所以我只是凡人,知識是前人的經驗累積,我只是後學  發表於 2013-7-2 19:28
回復

金剛 發表於 2013-7-11 19:52:29 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-6-26 17:43
回覆點評: 23#

mikecho  大師:橡實有無食過?好食嗎?【冰河世紀】隻嘢追個粒是橡實嗎?

竟然俾我見番d相.....太好了,以前行山時拍的
回復

Melb 發表於 2013-7-16 16:27:53 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-6-24 19:01
金剛變咗棵橡樹

原來金剛 (橡樹) 都大得好慢...
回復