$100元試種迷岩---新丁手記

作者: tindayun828 發表于 2013-6-2 11:48:15
2307 27

用$100元試種迷岩,有几多選擇呢?
選擇1): 買2株迷岩植株回來種植,直接了當,簡單快捷; 2) 買多几款種子回來試種,繁!
出苗,育苗,分苗,由BB養大,時間長。好處是能夠慢慢學習種植過程,由细到大,
出花苞,賞花,授粉,結籽,又回到播種,週而復始,生生不息,大自然規律。
當中如果成功,還可以分享苗,種籽,植株....大量放毒(西毒歐陽峰來啦,
我噴,噴,噴!問你中毒未?
)....哈哈!
讀萬卷書,不如行萬里路!去年10月份,終於踏出谩長的第一步,揾種子,買種子,
Sinn. Mark Twain, Country Tiger, Leo B, Blue,Sp Love, Ugly Girl, Laura, Mother of Pearl,
Super Orange........播種......
渡過香港短暫嘅冬天,春天來臨,植株努力向上,開始有D野睇啦......
又係放毒嘅季節,最宜分享種子,植株,當然好戲在後面.....搶迷岩......手快有,手慢無......

究竟$100元試種迷岩結果如何呢?你自己感受一下:--

1)  '一碟迷岩' 之一, 快速生長中的 'SP Love' ;
2-6-2013 014.jpg

2)  '一碟迷岩' 之二, 正待開花的 'Country Tiger';
2-6-2013 008.jpg
2-6-2013 009.jpg
2-6-2013 010.jpg
2-6-2013 012.jpg
2-6-2013 013.jpg

3)  '一碟迷岩' 之三, 正進行分享的 '孖寶之一'
2-6-2013 022.jpg

4)  '一堆迷岩' , 静待開花
2-6-2013 023.jpg
2-6-2013 024.jpg
2-6-2013 025.jpg

5)  ' 一筲箕迷岩' 之一, 各種迷岩出花苞中
2-6-2013 001.jpg
2-6-2013 002.jpg
2-6-2013 003.jpg
2-6-2013 004.jpg
2-6-2013 005.jpg
2-6-2013 006.jpg
2-6-2013 007.jpg

6)  ' 一筲箕迷岩' 之二, 各種迷岩出花苞中
2-6-2013 016.jpg
2-6-2013 017.jpg
2-6-2013 018.jpg
2-6-2013 019.jpg
2-6-2013 020.jpg
2-6-2013 021.jpg

你覺得怎樣,可以嗎?滿意嗎?

下一步應怎做啊?當然係光臨 'Wendy 姐' 嘅分享版啦,正是:

"園藝(香港園藝館)設平台,人人歡迎來,版主(各版版主)功勞高,花友樂融融!"   

評分

查看全部評分

ai_amoeba 發表於 2013-6-2 13:00:06 |顯示全部樓層
成盤一齊開花的話, 場面一定好壯觀哦~~
回復

小BEST 發表於 2013-6-2 13:08:11 |顯示全部樓層

讚啊~~~
回復

winccc 發表於 2013-6-2 13:09:31 |顯示全部樓層
wendy姐嘅分享版越來越興旺啦
回復

amy625 發表於 2013-6-2 13:12:46 |顯示全部樓層
我已經由AV跌入花貓、喜蔭、迷岩沉淪毒海不能自拔!
回復

ylee 發表於 2013-6-2 13:24:29 |顯示全部樓層
very good
回復

kim123 發表於 2013-6-2 13:30:50 |顯示全部樓層
請問樓主種子可以係邊度買

"淘xx" 買的。  發表於 2013-6-2 16:18
回復

yhlaw 發表於 2013-6-2 13:42:41 |顯示全部樓層
( ̄^ ̄)ゞ

真係要俾個"讚"
回復

BluePrincess 發表於 2013-6-2 13:54:30 |顯示全部樓層
俾個LIKE你!!
回復

夜天使~ 發表於 2013-6-2 14:21:40 |顯示全部樓層
請問哪裡可以買到咁多款的迷岩? 謝謝

"淘xx" 買的。  發表於 2013-6-2 16:19
回復

BenLau 發表於 2013-6-2 15:30:40 |顯示全部樓層
我都想知道。

"淘xx" 買的。  發表於 2013-6-2 16:19
回復

ahchoychoy 發表於 2013-6-2 16:46:52 |顯示全部樓層
好犀利啊!!
回復

keung 發表於 2013-6-2 16:56:19 |顯示全部樓層
俾個LIKE你
回復

kim123 發表於 2013-6-2 17:45:42 |顯示全部樓層
kim123 發表於 2013-6-2 13:30
請問樓主種子可以係邊度買

可唔可以俾條LINK呀
回復

amy625 發表於 2013-6-2 17:54:42 |顯示全部樓層
kim123 發表於 2013-6-2 17:45
可唔可以俾條LINK呀

me too , thanks
回復

tongtony 發表於 2013-6-2 19:12:59 |顯示全部樓層
小迷岩,大世界!
回復

winccc 發表於 2013-6-2 22:38:48 |顯示全部樓層
有名你叫:苦科,即係苦海科囉

而且仲係苦海無邊,難以回頭~ XD  發表於 2013-6-3 20:08
回復

WaiWai 發表於 2013-6-2 23:19:18 |顯示全部樓層
好壯觀呀!
回復

ai_amoeba 發表於 2013-6-2 23:21:38 |顯示全部樓層
amy625 發表於 2013-6-2 17:54
me too , thanks

x3 我都想要條link哦
回復

C702 發表於 2013-6-2 23:54:47 |顯示全部樓層
好多多多多多多多多多多多多多多多多多多多多多多多多多多多多多多多多多多多多多多呀!
回復

12下一頁