綠色辦公室

作者: Melb 發表于 2013-6-1 19:32:35
4192 56
跟大家分享下, 小弟在辦公室內的植物

(都種了好多個月了...)
卷絹 & 吉娃蓮.JPG
開運富貴竹 or 轉運竹.JPG
金剛 發表於 2013-6-1 19:37:53 |顯示全部樓層
種得不錯好有生氣

多謝讚賞  發表於 2013-6-1 19:40
回復

Melb 發表於 2013-6-1 19:38:31 |顯示全部樓層
如植物有錯名, 請多多提點 ^.^
回復

Melb 發表於 2013-6-1 19:40:38 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-6-1 19:37
種得不錯好有生氣

對ar...整個office (我工作和某部分同事的範圍) 真係好多左點生氣......

多一點綠色植物睇下....

估空氣都會清新D

加油^^  發表於 2013-6-1 19:46
回復

powergun 發表於 2013-6-1 21:36:01 |顯示全部樓層
幾乎全部都未種過

我剛剛睇見你種野個D相....你office 比較多奇珍異寶....我個D 粗野lei ji....hehe  發表於 2013-6-3 14:59
回復

Melb 發表於 2013-6-1 21:39:42 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-6-1 21:36
幾乎全部都未種過

Haha..咁考慮下....

因為都要想過下...邊款植物可在辦公室入面生存到......

我見你都有種石蓮ar

我種的石蓮同你的應該係唔同種的  發表於 2013-6-1 21:46
回復

生命的氣息 發表於 2013-6-1 22:11:58 來自手機 |顯示全部樓層
很羨慕~
盆景好特別~
工作時可偶爾欣賞植物真係好好 ^^
回復

ai_amoeba 發表於 2013-6-2 00:24:37 |顯示全部樓層
係呢個office做野, 對眼可以成日relax la~
d plant好多元化lei~
回復

Melb 發表於 2013-6-2 07:16:56 |顯示全部樓層
生命的氣息 發表於 2013-6-1 22:11
很羨慕~
盆景好特別~
工作時可偶爾欣賞植物真係好好 ^^

哈哈, 係ar!!! 我返工日日都望住, 差不多每個鐘都望一望

日日坐係度最少9小時....有D植物望下...心情好D

空氣都清新D....

反則我覺屈係度全日唔係幾好......

你都可以種幾棵試下架...

每个钟望望。。我要种那么多,说不定一直盯着:D 一会儿浇个水,一会儿摸一摸的~~  發表於 2013-6-2 20:32
回復

Melb 發表於 2013-6-2 07:19:46 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2013-6-2 00:24
係呢個office做野, 對眼可以成日relax la~
d plant好多元化lei~

係多左D生氣....同事都有走來成日望下.....

之後感染左佢地都種野....

最重要選D植物係office 入面生存到.....同埋不用太多水/ 勤換水.....就ok 了

我好怕有蚊滋....比人封殺無得種....

好彩....咁多個月來....我都唔覺有.....

我久唔久有去廁所幫植物噴殺蟲劑.....水種就一星期換兩次水...

我都係因為見到同事種野, 先開始種ga~  發表於 2013-6-2 12:49
我公司的話, 想對眼relax d, 就只可以入toilet~ 因為d plant都係放曬係toilet既窗台 =D  發表於 2013-6-2 12:48
回復

ahgeeinheaven 發表於 2013-6-2 14:07:44 來自手機 |顯示全部樓層
你個office好靚好清新
回復

Melb 發表於 2013-6-2 15:29:01 |顯示全部樓層
Re: ai_amoeba  
"我都係因為見到同事種野, 先開始種ga~  
我公司的話, 想對眼relax d, 就只可以入toilet~ 因為d plant都係放曬係toilet既窗台 "

E? 係? 你係office 種D咩ar???
但廁所有其他氣味.....完全蓋哂植物的清新氣味.......   我怕人會頂唔順

不如先己想方法種多幾棵.....

我剩係屋企種炸~ 因為我怕係公司會唔得閒理佢~ 同事種果d全都是紫羅蘭~~  發表於 2013-6-2 23:28
回復

Melb 發表於 2013-6-2 15:35:34 |顯示全部樓層
ahgeeinheaven 發表於 2013-6-2 14:07
你個office好靚好清新

因為是為了可種更多植物而執得整潔架......, 我盡量令我個位時刻保持整齊.....(成日執野)

同埋一星期都至少一次, 用lunch時間, 去用消毒酒精紙巾抺一次檯面.....掛架.....

咁我就可用埋個屏風隔板, 掛起D 植物, 同埋貼近埋牆的桌面放植物.....

可能因為執過, 抺過.....所以我個位及檯頂 (其他同事個位...不是我管轄範圍)....睇落清新整齊
回復

wateryuk 發表於 2013-6-2 16:10:51 |顯示全部樓層
好多植物,種得好好,我最欣賞是盆景果盆。
回復

Melb 發表於 2013-6-2 16:39:00 |顯示全部樓層
wateryuk 發表於 2013-6-2 16:10
好多植物,種得好好,我最欣賞是盆景果盆。

多謝讚賞.....

有兩個盆景wo.....

你指多肉植物個盆 定 觀葉植物個盆?

多肉植物個盆  發表於 2013-6-2 16:55
回復

hiatus 發表於 2013-6-2 20:29:06 |顯示全部樓層
好似我当年的办公室,被我种满了植物。
我也有一盆水种的碧玉,有碰碰香,金边虎尾兰,富贵竹什么的~ 种得不亦乐乎^^
回復

Melb 發表於 2013-6-2 20:33:08 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2013-6-2 20:29
好似我当年的办公室,被我种满了植物。
我也有一盆水种的碧玉,有碰碰香,金边虎尾兰,富贵竹什么的~ 种得 ...

對ar!!!

虎尾蘭 -  可以吸有害氣體....

富貴竹 - 摧財運

碰碰香 - 是 powergun 分享給我的....我覺依款植物好得意......

碧玉(圓葉椒草) - 因為我覺佢外形好靚.....

你現在辦公室有種嗎?

Re: hiatus

我想問金童子合果芋, 红色峡谷 是怎樣的? 有相看嗎???

我想問問....有些人說金邊虎尾蘭, 日子久了, 會變成青葉虎尾蘭, 是真的嗎?[/
size]

有^^ 依家种紧各种吊兰,金边,金心~~ 金童子合果芋,金边虎尾兰,碧玉(好高了^^) , 红色峡谷~  發表於 2013-6-2 20:35
回復

hiatus 發表於 2013-6-2 20:52:26 |顯示全部樓層

我想問問....有些人說金邊虎尾蘭, 日子久了, 會變成青葉虎尾蘭, 是真的嗎?

金童子合果芋照片如下,是很久前的照片了,现在已经长到更高更茂密,也分出来好多小盆了。
Photo 8-9-12 22 45 59.jpg Photo 8-9-12 22 47 29.jpg

红色峡谷是粗肋草的一种。
我找了下,好像没有拍过照片,现在送给朋友在养, 不方便去拍照啦。
麻烦你 Goolge ”红色峡谷 植物“ 有少许照片。我在缤纷盆栽店买的,25一盆,植有2株。好似长期供应的,我去过几次都有。 实物比网络上的照片好看很多~

金边虎尾兰,我买回来后可能对它不是很照顾,一直长的不好,好几片叶子都被我切掉一半了(因为有些腐烂)。
近两三个月才开始长出新叶子,好似金边还在。 不过放在室内,金边没有那么黄了,偏绿一些。
不知道你说的变成青叶是不是这样。。

回復

Melb 發表於 2013-6-2 22:01:07 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2013-6-2 20:52

OH!!!!!!!!!!!!! 原來跟我的 白蝴蝶合果芋葉色 和 體形上有分別的~!

你棵金童子合果芋種得好靚ar~~~

我估某些朋友說 金邊虎尾蘭 變成 青葉虎尾蘭 主要是不夠光而形成吧.....

只是金邊淺色了.....當然我希望我的金邊虎尾蘭, 金邊一直仍在....

Haha.. Thank you 唔該哂你上載D相ar ^.^
回復

hiatus 發表於 2013-6-2 22:11:56 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-6-2 22:01
OH!!!!!!!!!!!!! 原來跟我的 白蝴蝶合果芋葉色 和 體形上有分別的~!

你棵金童子合果芋種得好靚ar~~~

白蝴蝶和金童子就是两个不同的品种哈^^金童子新叶子有红色的叶脉。我好喜欢合果芋,很容易生长,形态又很美。
缺少自然光应该都好有可能。我种的银边吊兰和银心吊兰,放在室内久了,白色边会变得黄绿色的,估计久了就会全绿了?~

回復

123下一頁