求花名 ! 極危 (CR) 香港過路黃 Lysimachia alpestris

作者: phyllis-sam 發表于 2013-5-28 13:54:21
1834 6

有冇花花之友話我知呀 !

黃色花花個盒叫咩名呀 ?
jerrymay 發表於 2013-5-31 00:38:50 |顯示全部樓層
Lysimachia alpestris
You should NOT buy it.
It is a Critically Endangered species and I don't know if it is legal to have it.
回復

mayl12 發表於 2013-5-31 10:08:26 |顯示全部樓層
看似:香港過路黃-Hongkong Loosestrife
不應買賣的貧危品種
回復

phyllis-sam 發表於 2013-5-31 17:22:19 |顯示全部樓層
我做咗犯法野 !

我係花墟買返嚟架, 個間店舖仲同我講係源自荷蘭入口, 由荷蘭繁殖出嚟架 !

收我 $120.00
回復

mayl12 發表於 2013-6-1 00:24:03 |顯示全部樓層
未犯法, 香港好像還未將此植物列入受保護名單, 但在野外採集就犯法. 不過買賣會鼓勵採集.
回復

dtyhbv 發表於 2013-6-1 00:36:33 |顯示全部樓層
有檔賣三十……
回復

wingspan 發表於 2013-6-3 09:54:01 |顯示全部樓層
mayl12 發表於 2013-6-1 00:24
未犯法, 香港好像還未將此植物列入受保護名單, 但在野外採集就犯法. 不過買賣會鼓勵採集. ...

我兩三個星期前喺另一間買左$28
見每盆都開有一兩朵小花,諗住喺一人工繁殖個體。
但前幾日換盆時,發現有主根及支根有明顯折斷痕跡,
99%喺野外採集!
回復

神農侍 發表於 2013-6-3 16:17:29 |顯示全部樓層
香港過路黃﹐雖然 0係國內屬於極危物種﹐但係香港就隨處可見.....不過 0的人野採 0黎賣﹐真係好過份
回復