請問牛奶香點解啲葉會咁攣?

作者: 紅豆包 發表于 2013-5-23 19:20:14
1364 6

http://i1328.photobucket.com/alb ... 336_zps68ae553d.jpghttp://i1328.photobucket.com/alb ... 311_zps1b7ec252.jpg因為第一次種,請教各位前輩,幫幫忙,先謝謝各位!
可能我講得唔夠清楚,講吓我點種佢先,係舊年由虫虫種起,而家用4吋盆種,放係東北窗,早上12點前,有少少太陽照到,之後明亮散射光,每次見盆變輕就淋水,會隔次加肥,即一次水,一次肥,用平均肥稀釋4000左右,唔知啱唔啱呢!?真係希望可以種到佢開花啦!
Juna 發表於 2013-5-23 21:29:36 |顯示全部樓層
點解葉好似透明咁
回復

紅豆包 發表於 2013-5-23 21:44:43 |顯示全部樓層
Juna 發表於 2013-5-23 21:29
點解葉好似透明咁

佢啲葉唔係透明,不過摸落去,真係有啲薄,我都唔知正常嘅牛奶香,係咪咁㗎?!
回復

tsoiyiu1009 發表於 2013-5-24 23:55:17 |顯示全部樓層
缺水...
朝早淋完水,夜晚都挺唔翻就係爛根喇~
回復

紅豆包 發表於 2013-5-25 02:36:02 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2013-5-24 23:55
缺水...
朝早淋完水,夜晚都挺唔翻就係爛根喇~

謝謝你! 如果真係爛根,咁點救佢?可唔可以剪哂爛咗啲根,再插泥種過?唔好意思,我咁多嘢問,我真係唔想種死佢!
回復

tsoiyiu1009 發表於 2013-5-25 14:41:41 |顯示全部樓層
紅豆包 發表於 2013-5-25 02:36
謝謝你! 如果真係爛根,咁點救佢?可唔可以剪哂爛咗啲根,再插泥種過?唔好意思,我咁多嘢 ...

可以將兩棵剪晒落黎浸水(入埋溫室效果更佳),
可以的話加幾滴活力劑,浸到挺身就可以插泥入溫室等佢生根~
期間要注意溫度,不能太過悶熱,唔係就一命嗚呼囉...
回復

紅豆包 發表於 2013-5-25 16:41:00 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2013-5-25 14:41
可以將兩棵剪晒落黎浸水(入埋溫室效果更佳),
可以的話加幾滴活力劑,浸到挺身就可以插泥入溫室等佢生根~ ...

謝謝你的指導!Thanks❣
回復