新手學葉插

作者: natur_ay 發表于 2013-5-23 11:53:04
1419 7
之前浸左幾塊AV 葉係水度, 宜家開始出根(2-3條, 大約5mm長)~ 請問幾時可以種落泥??

hiatus 發表於 2013-5-23 11:58:53 |顯示全部樓層
5mm根好嫩的吧,等长些多些再落泥喽。稳阵滴~
回復

amy625 發表於 2013-5-23 13:36:35 |顯示全部樓層
水浸出的根會不適應落泥架喎!
回復

Juna 發表於 2013-5-23 21:34:01 |顯示全部樓層
一開始已可以直接插泥,無話幾時應該入泥
回復

aquafish 發表於 2013-5-23 22:52:38 |顯示全部樓層

一開始就插泥會快d出葉
回復

siuhamster 發表於 2013-5-23 23:46:22 |顯示全部樓層

一開始用水插葉,生長出黎既係水根,突然轉插泥有機會唔適應而一命嗚呼
所以我建議你等佢出多幾條根,甚至出芽,強壯D先轉插泥

我個人就用水(加7號珠石)插葉同用泥插葉都有(但多數係插泥,唔駛轉黎轉去咁煩)
用咩方法易成功就真係答唔到
成功與否其實都係睇塊葉本身夠唔夠壯(老葉就等好耐都未出到芽),光線同濕度
我就用溫室(高濕)+強光
見溫室冇咩水氣就補補水,隔幾日開一次溫室蓋10-15分鐘抖下氣

溫室唔一定要好似我既要買既,可以用環保溫室架(姐係透明膠飯盒,飲品杯,膠袋等)(可參考:http://hkplants.com/forum.php?mo ... p;page=1#pid1426609)

另外插葉小貼士係插葉柄唔好太長(太長既話好耐先出到芽),甚至可以用已火酒消毒既界刀切葉既3分之1,留返多D養份

下圖就係小妹其中一個溫室(插葉,插側芽,插花菖)

希望幫到你啦
加油,好好享受插葉的樂趣
當你插葉成功,見住佢一日一日大,甚至開花就好開心好滿足架啦

請問siuhamster果幾塊葉係唔係特登剪左一半去?目的是甚麼?請指教。  發表於 2013-5-24 21:44
一插開左個頭,就會種到一發不可收拾XD  發表於 2013-5-24 13:16
回復

natur_ay 發表於 2013-5-24 00:40:05 |顯示全部樓層
siuhamster 發表於 2013-5-23 23:46
一開始用水插葉,生長出黎既係水根,突然轉插泥有機會唔適應而一命嗚呼
所以我建議你等佢出多幾條根,甚至出芽 ...

好勁呀!!

多謝分享, 好詳細~

開頭我真係種mup 死mup, 今次插葉都係有盤斑葉迷你AV爛根, 我一方面學救, 同時插葉留種... (多謝之前其他大大分享)

希望好似你咁講可以種得起 ~
回復

siuhamster 發表於 2013-5-24 22:37:36 |顯示全部樓層
siuhamster 發表於 2013-5-23 23:46
所以我建議你等佢出多幾條根,甚至出芽 ...

violet_bb  請問siuhamster果幾塊葉係唔係特登剪左一半去?目的是甚麼?請指教。 發表於 半小時前
係特登cut左架,咁可以留返多d養分去比小苗

補充~通常剪三分一,可以前到一半~,還有,大葉先好做,太細既葉未必頂得住架~  發表於 2013-5-24 22:49
回復