是否所有不織布也可用膠袋封口机封囗?

作者: hk_sleepy 發表于 2013-5-21 08:36:56
3064 27
想問是否所有不織布也可用膠袋封口机封袋呢? 另不知為什么我用了果蠅誘捕器後好似還多少果蠅添,雖然誘捕器內的果蠅量每曰都增加30-50隻/日,還有不知為什么青瓜BB一早入網袋仍会變形,或入網袋後一D瓜会變黄或凋謝呢?
hk_sleepy 發表於 2013-5-21 08:41:25 來自手機 |顯示全部樓層
PS: update昨天去了黄x興買不織布袋,現$4/米。 而元朗陳x記買的網袋就$20/11個, 希望這些資料對大家有用啦!
回復

silicon 發表於 2013-5-21 13:44:35 |顯示全部樓層
封口機我沒用過,答唔到你
一般果蠅誘劑只吸引雄性,就算瓜果被釘,因欠缺雄性而令蟲卵不能授精。但問題果蠅樽不能完全將雄蟲捕捉,一定有漏網之魚;而且放置位要較遠離作物,否則只會引來更多的蟲

果個誘果蠅器,攞幾遠先岩呀?  發表於 2013-6-13 15:00
回復

神仙鱼 發表於 2013-5-21 13:57:12 |顯示全部樓層
我有用封口機都幾好用,不过要看清楚不织布的横向&纵向,&准备多幾粒電芯
回復

週日農夫 發表於 2013-5-22 08:22:49 |顯示全部樓層
可以去大埔菜聯社買﹐$ 12 有20個﹐大小同價
大的可以裝到中型西瓜
中型的其實只差2cm左右
有長型的可以放長絲瓜
所有瓜果一定要包
否則一定被咬

包了會增加收成,
番茄我包了到約500個

這是我昨日收到的節瓜五兄弟
老大剛好有一斤重

21-05-2013 AA.jpg
回復

週日農夫 發表於 2013-5-22 08:28:11 |顯示全部樓層
包了的瓜變黃或不會大便S了,我都有這個問題

應該係瓜還沒完全受粉

我而家仲嘗試緊用幾種方法包瓜
先用細網包女瓜唔包花

但都唔係次次得
回復

天台小農工 發表於 2013-5-22 10:38:28 |顯示全部樓層
借問聲封袋机在那里有得賣? 街市豆腐店送我很多用來蓋豆腐嘅不織布,循环再用,可以不浪费架
回復

hk_sleepy 發表於 2013-5-23 01:26:33 來自手機 |顯示全部樓層
我見淘宝有得買
回復

hk_sleepy 發表於 2013-5-23 01:26:33 來自手機 |顯示全部樓層
我見淘宝有得買
回復

週日農夫 發表於 2013-5-23 01:38:04 |顯示全部樓層
小型用乾電池的不好用﹐而且按太耐封口會易爛

唔耐又封唔實
回復

神仙鱼 發表於 2013-5-23 15:23:50 |顯示全部樓層
天台小農工 發表於 2013-5-22 10:38
借問聲封袋机在那里有得賣? 街市豆腐店送我很多用來蓋豆腐嘅不織布,循环再用,可以不浪费架 ...

我系深水埗買過封口機
回復

icecoffee 發表於 2013-6-8 14:29:40 |顯示全部樓層
我見過有人用過木漿紙做的瓜袋,問佢地話效果都幾好,耐用度不及膠網袋,但防蟲一流喎!
回復

silicon 發表於 2013-6-14 13:47:54 |顯示全部樓層

toby_1023 果個誘果蠅器,攞幾遠先岩呀?

越遠越好,
當然不是放香港,
但田在新界啦,
放d妳可以管理到的地方
回復

loyuensau 發表於 2013-7-5 15:08:57 |顯示全部樓層
我糸亞虎拍賣網買, 一般好用. 想做瓜袋, 但部機吾夠長, 要分兩次熱溶.
回復

週日農夫 發表於 2013-7-12 08:02:44 |顯示全部樓層
hk_sleepy 發表於 2013-5-21 08:41
PS: update昨天去了黄x興買不織布袋,現$4/米。 而元朗陳x記買的網袋就$20/11個, 希望這些資料對大家有用啦 ...

菜聯社賣$12 | 20個:lo  
大小同價,可以自己加工一開二或三個
回復

小布丁 發表於 2013-7-12 11:52:50 |顯示全部樓層
週日農夫 發表於 2013-5-22 08:28
包了的瓜變黃或不會大便S了,我都有這個問題

應該係瓜還沒完全受粉

我都有試過用不織布做袋, (兩頭綁繩的)同樣係凸朵花出嚟等佢授粉, 但最後個瓜都係死咗 , 見到你d節瓜好靚真係好羨慕, 我種2棵南瓜 & 2棵節瓜, 好多瓜仔但無一個成功長大.真係有d氣餒
回復

週日農夫 發表於 2013-7-13 00:20:17 |顯示全部樓層
小布丁 發表於 2013-7-12 11:52
我都有試過用不織布做袋, (兩頭綁繩的)同樣係凸朵花出嚟等佢授粉, 但最後個瓜都係死咗 , 見到你d節 ...

不要氣餒
失敗乃成功之母

最近雨水太多
我的節瓜D花全被雨淋到爛晒
節瓜睇怕都捱唔住﹐就死啦

而且我只寄望我的西瓜同老黃瓜

其中一部份西瓜仔
20130625_083351 (Small).jpg

20130625_083813 (Small).jpg

20130625_084343 (Small).jpg

20130630_164155 (Small).jpg

老黃瓜煲湯好甜超正

20130630_164726 (Small).jpg

20130702_120211 (Small).jpg

回復

小布丁 發表於 2013-7-15 10:48:40 |顯示全部樓層
嘩你d老黃瓜好靚呀,西瓜好得意, 我都有種西瓜, 係田主比種子叫我種的, 落9粒只得一棵成功生長, 種咗就嚟3個月, 好瘦弱, 之前有一個花女bb, 一星期後又唔見咗喇, 睇嚟都係種唔成,
回復

weels 發表於 2013-7-15 19:23:15 |顯示全部樓層
小布丁 發表於 2013-7-12 11:52
我都有試過用不織布做袋, (兩頭綁繩的)同樣係凸朵花出嚟等佢授粉, 但最後個瓜都係死咗 , 見到你d節 ...

有冇試人工授粉,南瓜花咁大,好易搞
回復

小布丁 發表於 2013-7-16 09:50:57 |顯示全部樓層
無試過, 見到瓜仔時大部份已被針咗, 未針的花又未開, 一星期只係星期6 & 日可入田, 所以都唔知點攪好, 種咗3個幾月, 不斷有失仔但無一個成功長大, 死咗都有20幾隻
回復

12下一頁