無花果葉子病了?

作者: weels 發表于 2013-5-17 13:35:41
1862 9
花墟購入2月,冇果變有果,但最近2星期八成葉子枯黄掉下。
三四日一次薄肥(花生麩水) 1月1次紅牛鉀粒。
是太肥或不夠肥,病了?

Lunglung9 發表於 2013-5-17 16:18:43 |顯示全部樓層
我都有種緊無花果, 經驗仲係好淺薄. 不如大家討論下,  我覺得暫時先停落花生麩水, 同埋睇下棵野有冇介殼(啡啡黑黑咁係樹身或樹枝度) 既行蹤或有冇蝸牛, 粉介呀係度. 如有就清理左佢, 如冇既話試下起左盆佢, 睇下D根有冇事. 我曾經睇過有網站提過無花果一般如有病既話有可能係根部有事.你可自己SEARCH完後先決定. 不過暫時我未遇到你既情況, 所以都好想知道如果發生係我度既話我都知道可以點做. 各位指教下.

回復

weels 發表於 2013-5-17 16:24:03 來自手機 |顯示全部樓層
枝葉上的虫就應該冇。根部就要起尼睇下。
回復

weels 發表於 2013-5-17 16:27:58 來自手機 |顯示全部樓層
無花果怕酸嗎?  因我的花生夫水是用橙皮和糖一起浸的,加水淋花時pH6。有時用EM水代替。
回復

mikecho 發表於 2013-5-17 16:55:41 |顯示全部樓層
葉老了自然有老人斑!或者有虫咬過也不定,順其自然吧
回復

candylpy 發表於 2013-5-17 17:05:01 |顯示全部樓層
唔駛理佢
回復

tallgirl810 發表於 2013-5-17 20:25:59 |顯示全部樓層

,,,,
回復

tallgirl810 發表於 2013-5-17 20:28:42 |顯示全部樓層
我個盆都係咁
回復

weels 發表於 2013-5-17 22:46:29 來自手機 |顯示全部樓層
我google了,懷疑是銹病,我的葉子下面也有這些啡班。
最大問題是新出2星期的小葉也如此。目前用苦楝油噴了。
回復

elleray 發表於 2013-5-19 16:28:10 |顯示全部樓層
我的買了兩個多星期,也是葉子一片一片的落下. 請教了高人,說可能是疏水問題, 換泥後已有改善
回復