發泡膠粒

作者: B17 發表于 2013-5-11 15:41:49
2823 11
經常聽到人話用珠石,珍珠岩加入泥度種野,其實可唔可以用發泡膠粒代替呢?

Melb 發表於 2013-5-11 21:40:01 |顯示全部樓層
應該不行吧.....發泡膠不是構成大自然污染的物料嗎??? (個人猜測)

一回遇到水, 泥, 化學肥, 陽光......久而久之...唔知有冇咩科學反應....
回復

B17 發表於 2013-5-11 22:01:56 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-5-11 21:40
應該不行吧.....發泡膠不是構成大自然污染的物料嗎??? (個人猜測)

一回遇到水, 泥, 化學肥, 陽光......久 ...

發泡膠用黎做飯盒,熱飲杯,應該冇毒卦

花盆都係膠做,遇到水, 泥, 化學肥, 陽光,久而久之,d花又冇事bor

回復

Melb 發表於 2013-5-11 22:10:57 |顯示全部樓層
B17 發表於 2013-5-11 22:01
發泡膠用黎做飯盒,熱飲杯,應該冇毒卦

花盆都係膠做,遇到水, 泥, 化學肥, 陽光,久而久之,d花又冇事b ...

哈哈, 你可以做實驗試試的
回復

B17 發表於 2013-5-11 22:35:56 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-5-11 22:10
哈哈, 你可以做實驗試試的

想知有冇人試左,慳番d時間ma
回復

ngkan 發表於 2013-5-11 23:20:55 |顯示全部樓層
發泡膠輕身
我估如果是室外
一落雨會唔掂
回復

B17 發表於 2013-5-11 23:32:00 |顯示全部樓層
ngkan 發表於 2013-5-11 23:20
發泡膠輕身
我估如果是室外
一落雨會唔掂

泥裏果D應該冇事,泥面果層可能會浮起,沖走晒
回復

Melb 發表於 2013-5-12 16:54:31 |顯示全部樓層
B17 發表於 2013-5-11 23:32
泥裏果D應該冇事,泥面果層可能會浮起,沖走晒

但膠盆同 發泡膠好似係唔同的塑膠物料....

同埋我成日覺發泡膠 好易溶 同 吸熱的...
回復

B17 發表於 2013-5-12 17:08:42 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-5-12 16:54
但膠盆同 發泡膠好似係唔同的塑膠物料....

同埋我成日覺發泡膠 好易溶 同 吸熱的... ...

會溶?遇到有機溶劑(天拿水,電油),係會溶既,不過d花唔會有有機溶劑卦!

吸熱?好似相反,係隔熱既!瓷盆,素燒盆更吸熱都可以用黎種花!

不過長期曝曬係會分解碎裂,但都係影響表層而已
回復

孖吉 發表於 2013-5-12 22:01:50 |顯示全部樓層
其寠發泡膠粒和珠石除咗都係白色外完全不同,没有珠石疏水和透氣的效果,無必要討論替代問題,植物的根是冇眼的,所以亦不會覺得相似 ...
回復

faylo 發表於 2013-5-14 16:03:57 |顯示全部樓層
發泡膠粒溝泥糸吾掂,一加水,浮洒上面,咁即糸冇溝到,浮哂出黎,重要做餐朦
回復