油角鐵一問

作者: elevala 發表于 2013-5-10 15:19:58
4319 6
唔好意思, 都想請教一下
油角鐵果D "防锈油" 係咪要加 "松節水" ?

跟住"防锈油" 乾咗之後, 我想再油一層顏色油上去, 果D油使唔使加 "松節水" 或者 "天拿水" 果D啊?
tclau 發表於 2013-5-10 16:14:00 |顯示全部樓層
一般嚟講油漆分手掃漆同磁油。手掃漆用天拿水稀釋,磁油就用松節水。我唔知防锈油或底油有冇分。不過你喺五金鋪買油嗰陣,順手問埋佢哋用邊種稀釋劑,一齊買埋。
回復

malike 發表於 2013-5-10 16:45:16 |顯示全部樓層
據我記憶, "防锈油"紅底漆或黃底漆都係攪勻就可以, 唔駛溝稀釋劑, 然後掃磁油(用松節水調稀)在表面。
回復

elevala 發表於 2013-5-10 16:50:49 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2013-5-10 16:14
一般嚟講油漆分手掃漆同磁油。手掃漆用天拿水稀釋,磁油就用松節水。我唔知防锈油或底油有冇分。不過你喺五 ...

其實我之前淨係買防锈油果陣問咗... 但係而家唔confirm 係咩... 善忘...
我記咗佢好似講過 "松節水"

但係有顏色既面油係之前人哋用淨既..... ^^"

而家無嘢要响五金舖買但係去問人哋嘢... 好似唔係咁好意思
回復

elevala 發表於 2013-5-10 16:51:57 |顯示全部樓層
malike 發表於 2013-5-10 16:45
據我記憶, "防锈油"紅底漆或黃底漆都係攪勻就可以, 唔駛溝稀釋劑, 然後掃磁油(用松節水調稀)在表面。 ...

我果d"防锈油" 係紅色的~
可以就咁油上去, 對嗎?

咁有顏色果d面油, 要溝到幾稀先啱呢?
回復

malike 發表於 2013-5-10 17:13:45 |顯示全部樓層
elevala 發表於 2013-5-10 16:51
我果d"防锈油" 係紅色的~
可以就咁油上去, 對嗎?

"防锈油" 可以就咁油上去. 等乾透才油面油, 唔好急!
面油溝少少至油掃可以容易來去掃動(如果溝稀咗, 就油多兩三浸), 一般新面油(磁油)都係加四分一的份量溝稀, 如果係舊的(人家開了封剩余的), 就要溝多些少, 一切視乎面油的稠度。
回復

elevala 發表於 2013-5-10 19:09:11 |顯示全部樓層
malike 發表於 2013-5-10 17:13
"防锈油" 可以就咁油上去. 等乾透才油面油, 唔好急!
面油溝少少至油掃可以容易來去掃動(如果溝稀咗, 就油 ...

明白了
謝謝
回復