請問底下的... 這是小葉還是側芽?

作者: elevala 發表于 2013-5-9 10:44:08
1079 8

請教各位大大
如果佢最下邊果D... 係小葉, 定係側芽?  
如果係側芽的話, 我應該點做?
係咪暫時都唔理佢住?

(另一角度)
Juna 發表於 2013-5-9 13:40:41 |顯示全部樓層
似係球根另一個芽, 如果想留的話, 等佢大再 cut 出來
回復

elevala 發表於 2013-5-9 14:15:30 |顯示全部樓層
Juna 發表於 2013-5-9 13:40
似係球根另一個芽, 如果想留的話, 等佢大再 cut 出來

因為佢底下有好多小葉, 請問你講既球根另一個芽係咪指呢個?

Thankyou Juna & tsoiyiu1009 既解答^^

係咪應該呢個就係另一個芽?

係咪應該呢個就係另一個芽?

係呀  發表於 2013-5-9 15:09
yes~^^  發表於 2013-5-9 14:45
回復

tsoiyiu1009 發表於 2013-5-9 14:47:26 |顯示全部樓層
可以等佢大d先cut,也可以唔理佢,如果側芽太多,cut左佢會比較好~
回復

elevala 發表於 2013-5-9 14:51:41 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009  yes~^^

咁我等佢大d果陣, 應該响A 定係 B果度切先啱啊?  
還是... 我兩個位置都錯咗...

切A 還是 B位置 先啱啊?

切A 還是 B位置 先啱啊?
回復

elevala 發表於 2013-5-9 14:52:46 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2013-5-9 14:47
可以等佢大d先cut,也可以唔理佢,如果側芽太多,cut左佢會比較好~

其實我見佢個底下都有點雜亂, 但係因為佢仲好細, 所以唔敢輕舉妄動///

其實等佢生多一兩對葉就可以cut~  發表於 2013-5-9 15:03
回復

tsoiyiu1009 發表於 2013-5-9 15:01:36 |顯示全部樓層
elevala 發表於 2013-5-9 14:51
咁我等佢大d果陣, 應該响A 定係 B果度切先啱啊?  
還是... 我兩個位置都錯咗...   ...

A/B都可以~ 視乎你中意邊款~
有人中意A,中意留翻枝莖可以插落泥,
有人中意B,可以快d生個球(我覺得)~
回復

elevala 發表於 2013-5-9 15:08:30 |顯示全部樓層
tsoiyiu1009 發表於 2013-5-9 15:01
A/B都可以~ 視乎你中意邊款~
有人中意A,中意留翻枝莖可以插落泥,
有人中意B,可以快d生個球(我覺得)~ ...

B 果個位置可D快D生球架?
咁A果個位置仲生唔生架?

tsoiyiu1009  其實等佢生多一兩對葉就可以cut~

明白了!
我爬過文話如果太多側芽反而會影響原來棵迷岩生得唔靚, D葉又會亂...
我呢棵小東西佢底下其實見佢真係好多小芽~

唔好意思... 啱啱初種, 所以乜都唔曉... , 爬過文但搵唔到呢D資料...

Juna  我有見過唔 cut 側芽, 有花時會更密集
re: 佢而家都好多葉, 但見到佢似乎仲未有想出小花既衝動...

tsoiyiu1009  A都會生球,感覺上好似慢d~
re: 哦~ 原來是這樣~! ^^

A都會生球,感覺上好似慢d~  發表於 2013-5-9 15:28
我有見過唔 cut 側芽, 有花時會更密集  發表於 2013-5-9 15:12
回復

elevala 發表於 2013-5-10 14:31:01 |顯示全部樓層
今日返公司, 發現噚日講既側芽同埋另一片葉似乎... 被弄斷了少許
所以索性提早同佢催生, 放咗落個水樽蓋度, 入埋小溫室希望佢生生性性啦!

回復