我的士多啤梨園地

作者: 小蓮花 發表于 2013-5-8 22:55:34
2820 31
前年買了幾棵士多啤梨苗, 種在長盆內, 收成一般. 上年它們的走徑生長得很多, 遍布在地上, 所以決定為它們開闢一個小小的天地.

移植在地上後, 收成比前年多.

今年(2013)完全沒有打理, 天氣一開始回暖, 士多啤梨又自動充滿生氣, 還有很多花花, 相信會有更多收成, 期待中....

caca8j 發表於 2013-5-8 23:14:58 |顯示全部樓層
有地方真係唔同D,
而家好似過咗結果季節?
回復

new1 發表於 2013-5-8 23:23:42 |顯示全部樓層
希望你來年有好收成!
回復

小蓮花 發表於 2013-5-8 23:51:12 |顯示全部樓層
caca8j 發表於 2013-5-8 23:14
有地方真係唔同D,
而家好似過咗結果季節?

我住外國的, 最近三星期天氣才回暖些, 是士多啤梨和其他農作物生長的時候, 所以希望與大家分享一下, 也希望各位指教指教.
回復

小蓮花 發表於 2013-5-8 23:53:31 |顯示全部樓層
new1 發表於 2013-5-8 23:23
希望你來年有好收成!

多謝^^ 不過今年還在期待中.   
回復

caca8j 發表於 2013-5-8 23:56:03 |顯示全部樓層
小蓮花 發表於 2013-5-8 23:51
我住外國的, 最近三星期天氣才回暖些, 是士多啤梨和其他農作物生長的時候, 所以希望與大家分享一下, 也希 ...

如果外國,收成期應該唔一樣LU,
希望你快D有得食

我諗大部份的農作物收成會遲兩至三個月, 因為我見香港的農友已經有得收成, 而我們只是剛開始移苗... = 我可以預先偷師^^.  發表於 2013-5-9 00:48
回復

Sarah1228 發表於 2013-5-9 00:18:22 來自手機 |顯示全部樓層
外國環境和條件可以好很多,我阿姨在美國,說士多結果多得要送鄰居。港澳很少人有那麼大的地方種植啊。好好享受妳的生活!
回復

小蓮花 發表於 2013-5-9 01:55:09 |顯示全部樓層
Sarah1228 發表於 2013-5-9 00:18
外國環境和條件可以好很多,我阿姨在美國,說士多結果多得要送鄰居。港澳很少人有那麼大的地方種植啊。好好 ...

其實我可種植的地方也不是很大的, 這裏九月初開始轉涼, 好快又會結冰, 反而我很羨慕香港有大太陽, 全年都可種植.

嘩, 士多啤梨多到要送給鄰居, 一定是有農場般大的地方了.

其實, 你呢個小小士多啤梨園, 都應該好夠你食囉~  發表於 2013-5-9 09:13
回復

elleray 發表於 2013-5-9 10:40:40 |顯示全部樓層
小蓮花 發表於 2013-5-9 01:55
其實我可種植的地方也不是很大的, 這裏九月初開始轉涼, 好快又會結冰, 反而我很羨慕香港有大太陽, 全年都 ...

對呀! 不同地方有不同作物. 大家都努力,好好享受這份樂趣

Yes, 大家一齊加油!!  發表於 2013-5-9 20:59
回復

ngkan 發表於 2013-5-10 12:19:28 |顯示全部樓層
雀仔偷唔偷食?

沒見過亦沒試過有雀仔偷食喎! 可能口味不同!?^^  發表於 2013-5-10 17:28
回復

小蓮花 發表於 2013-5-13 18:48:50 |顯示全部樓層

好多果果, 開心....

faylo  種strawberry, 你要在泥面加膠布或加禾干草(straws), 因為strawberry 太多糖份,掂到泥好易爛

多謝提醒!! 其實近這幾個月我都一直想舖張膠布在泥面, 一來果果不會碰到泥, 二來不想再除雜草. 但植物已經生得很荗盛, 如果再掘出來, 怕會傷到根部, 影响今年收成.... 或者我應該在果期後保留走徑, 等出年初春時將舊的掘走, 舖完膠布再種入走徑小苗, 重新開始. 有何意見呢??

faylo  if u have straws, then u just put at the bottom of the stalks, next time, u can put a plastic sheet first, better a black one, and then u cut a hole, and plant the strawberry there

Ok, 明白了, 下年我一定會舖塊膠在底下.

if u have straws, then u just put at the bottom of the stalks, next time, u can put a plastic sheet first, better a black one, and then u cut a hole, and plant the strawberry there  發表於 2013-5-16 11:26
種strawberry, 你要在泥面加膠布或加禾干草(straws), 因為strawberry 太多糖份,掂到泥好易爛  發表於 2013-5-15 21:16
回復

金剛 發表於 2013-5-13 18:56:04 |顯示全部樓層
很好啊^^香港已尾聲,我種的依架只有花,相信打唔到果,開始熱了...

我也是未有果><  發表於 2013-5-13 20:31
哈哈, 是否已經吃了很多呢??  發表於 2013-5-13 19:02
回復

magichand 發表於 2013-5-13 20:11:17 |顯示全部樓層
是那裡?

我在法國.  發表於 2013-5-14 15:47
回復

金剛 發表於 2013-5-14 19:26:44 |顯示全部樓層
回覆點評:

happyjoyjoy  我也是未有果><  
等秋天再種過~~

小蓮花  哈哈, 是否已經吃了很多呢??
今年只吃過一兩粒,因為我種的幾棵都是上年的走徑小苗嚟,我秋天應該會再種
回復

2020 發表於 2013-5-15 02:04:36 |顯示全部樓層
法國士多,真浪漫,諗起都想試^^

唉!! 真失禮, 只是在超級市場買回來的苗... 立即變得不浪漫了!! ^_^+  發表於 2013-5-15 15:42
回復

tclau 發表於 2013-5-15 09:30:12 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-5-13 18:56
很好啊^^香港已尾聲,我種的依架只有花,相信打唔到果,開始熱了...

係唔係過唔到夏天?或者會「夏眠」,到秋凉再生走莖「重生」?因為我啱啱搞咗支柱嚟種士多啤梨,以為到秋涼就可以收成。

士多啤梨

士多啤梨

士多啤梨

士多啤梨

空间种植  發表於 2013-6-8 18:25
好得意,立体种植~  發表於 2013-5-15 11:13
回復

tclau 發表於 2013-5-15 11:36:41 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2013-5-15 09:30
係唔係過唔到夏天?或者會「夏眠」,到秋凉再生走莖「重生」?因為我啱啱搞咗支柱嚟種士多啤梨,以為到秋 ...

hiatus  好得意,立体种植~  發表於 15 分鐘前

謝謝,佢有點担心唔知捱唔捱得過夏天。有冇前輩可以提供方法渡夏?(除咗要供冷氣俾佢,因為負擔唔起啲電費。)

夏天太曬太熱, 要遮太陽!  發表於 2013-5-15 15:47
花園仔老帥果d得!  發表於 2013-5-15 15:46
回復

tclau 發表於 2013-5-15 16:17:28 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2013-5-15 11:36

謝謝,佢有點担心唔知捱唔捱得過夏天。有冇前輩可以提供 ...

2020  夏天太曬太熱, 要遮太陽!  發表於 25 分鐘前

2020  花園仔老帥果d得!  發表於 25 分鐘前

謝謝,2020. 遮太陽唔太難,希望到秋涼時有士多啤梨食。
回復

小蓮花 發表於 2013-5-15 16:37:51 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2013-5-15 11:36

謝謝,佢有點担心唔知捱唔捱得過夏天。有冇前輩可以提供 ...

劉兄, 我之前也在你的帖內看到這個柱體種植, 十分有興趣嘗試. 所以上星期六也去買了一條4尺長, 直徑125mm的膠喉(打算做兩條). 如果成功的話, 再post上來給大家看看.

士多啤梨應該是很粗生的植物, 我並沒有刻意去打理, 但每年都"重生", 希望你的也都一樣.
回復

tclau 發表於 2013-5-15 18:09:26 |顯示全部樓層
小蓮花 發表於 2013-5-15 16:37
劉兄, 我之前也在你的帖內看到這個柱體種植, 十分有興趣嘗試. 所以上星期六也去買了一條4尺長, 直徑125cm ...

小蓮花,125mm即係6吋,可以間隔開3一4個口。整伺過程最困難就係用噴槍噴軟條喉管嗰部份,唔好太迈,仲要不停擺動,否則條喉會燶。要有耐性燒到佢軟,如果未夠軟有可能會爆裂。祝你成功!
回復

12下一頁