Sinn.Sweet Sadie 開花記(失敗篇)

作者: maywong918 發表于 2008-6-10 12:28:37
1328 14
好鬼失望~唔通我同D花花無緣?我仲諗住開左花就po出來,連D相都編好了............................................
朵花係唔適應環境消苞(都來左成半個几月了),定其它原因呢?
5月23號剛到手:
sweet sadie@1.JPG
5月28號有個果莢熟左,D種子同時將佢落左泥:
swett sadie@2.JPG
6月3號花冧 大左D:
sweet sadie@3.JPG
6月6號又長D:
sweet sadie@4.JPG
6月9號花托位同花係分開左......)
sweet sadie@6.jpg
輕輕一碰已掉了......
sweet sadie@7.JPG
candyafr 發表於 2008-6-10 12:31:37 |顯示全部樓層
可能天氣太熱了, 下次好快又開花了, 不如等佢大盆d,d花仲靚啊
回復

sinningia 發表於 2008-6-10 12:48:21 |顯示全部樓層
環境或光照嘅改變,都會影響植物嘅生長。她要經過一段適應期。
回復

maywong918 發表於 2008-6-10 12:56:53 |顯示全部樓層
原帖由 sinningia 於 2008-6-10 12:48 發表
環境或光照嘅改變,都會影響植物嘅生長。她要經過一段適應期。

噢~明白,唯有再等過喇~(好似仲有花苞出緊,好細...)
係喇,sinningia,想再請教下,你隻Sinn.Peach Melba我換左盆,有無問題呀?D葉要點先靚D呀?上面D卷左,另外隻Sinn.Purple Soda無動~D葉好好好正呀~你養得真係好~

換盆時斷左塊葉

換盆時斷左塊葉
sinn.purple soda.JPG
回復

豆豆 發表於 2008-6-10 13:23:52 |顯示全部樓層
我盆peach melba 無咩問題,有大到但原先的花苞可能有消苞迹象.可能真係要適應環境 may睇到個包消咗真係有D失落.
唔緊要繼續加油.話時話我都未正式欣賞到真花好期待呀.
回復

sinningia 發表於 2008-6-10 13:29:19 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-6-10 12:56 發表

噢~明白,唯有再等過喇~(好似仲有花苞出緊,好細...)
係喇,sinningia,想再請教下,你隻Sinn.Peach Melba我換左盆,有無問題呀?D葉要點先靚D呀?上面D卷左,另外隻Sinn.Purple Soda無動~D葉好好好正呀~你養得真係好~:ic ...

換盆後不要經常移動她,等她休息吓!另外天氣開始轉熱,最好把她安置於通爽陰涼的地方!
回復

maywong918 發表於 2008-6-10 13:43:02 |顯示全部樓層
原帖由 sinningia 於 2008-6-10 13:29 發表

換盆後不要經常移動她,等她休息吓!另外天氣開始轉熱,最好把她安置於通爽陰涼的地方!

我換完盆放嚮廳個架度,有燈照住,呢几日都有開冷氣~
回復

maywong918 發表於 2008-6-10 13:53:09 |顯示全部樓層
原帖由 豆豆 於 2008-6-10 13:23 發表
我盆peach melba 無咩問題,有大到但原先的花苞可能有消苞迹象.可能真係要適應環境 may睇到個包消咗真係有D失落.
唔緊要繼續加油.話時話我都未正式欣賞到真花好期待呀. ...

都真係几失望架......
好~我地一齊加油喇~
回復

heiheimama 發表於 2008-6-10 13:53:19 |顯示全部樓層
好可惜好可惜.
回復

mandy619 發表於 2008-6-10 14:29:21 |顯示全部樓層
唔使失望, 習慣左環境之後一定開得更加靚比你睇.
回復

豆豆 發表於 2008-6-10 16:36:13 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 10/6/2008 01:53 PM 發表

都真係几失望架......
好~我地一齊加油喇~
有苦我哋自己知,依家中咗迷岩毒可惜家中得苗仔.唯一等開花嘅却消花苞 唯有盼望加等待.等啊等頭髮都白了.結果發梦見到家中迷岩開晒清一色紫花
回復

nuage 發表於 2008-6-10 16:39:11 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-6-10 12:28 發表
好鬼失望~唔通我同D花花無緣?我仲諗住開左花就po出來,連D相都編好了............................................
朵花係唔適應環境消苞(都來左成半個几月了),定其它原因呢?
5月23號剛到手:
5月28 ...

回復

heiheimama 發表於 2008-6-10 16:54:24 |顯示全部樓層
原帖由 豆豆 於 2008-6-10 16:36 發表
有苦我哋自己知,依家中咗迷岩毒可惜家中得苗仔.唯一等開花嘅却消花苞 唯有盼望加等待.等啊等頭髮都白了.結果發梦見到家中迷岩開晒清一色紫花

連發夢都見到d花,可見施主你中毒真係好深好深啊...
回復

maywong918 發表於 2008-6-10 16:57:47 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-6-10 16:54 發表

連發夢都見到d花,可見施主你中毒真係好深好深啊...

希媽~希媽~快D po D花出來解下毒喇~
(不過又驚死多兩錢.................. )
回復

cck07123 發表於 2008-6-10 18:09:04 |顯示全部樓層
真係可惜
就咁跌左落黎  
回復