好感人的狗故事

作者: 小餘 發表于 2007-8-15 21:11:10
2889 16
(來自網上的文章)

有一次,帶家裡的狗看醫生,坐上一輛計程車。

由於狗咳嗽得厲害,吸引了司機的注意,

反身問我:「狗感冒了嗎?」

「是呀!從昨晚就咳個不停。」 我說。

司機突然長歎一聲:「唉!咳得和人一模一樣呀!」話閘子一打開,司機說了一個養狗的痛苦經驗:

很多年前,他養了一條大狼狗,長得太大了,食量非常驚人,加上吠聲奇大,吵得人不能安寧,有一天覺得

負擔太重,不想養了。

他把狼狗放在布袋裡,載出去放生,為了怕牠跑回家,

特地開車開了一百多公里,放到中部的深山。

放了狗,他加速逃回家,狼狗在後面追了幾公里就消失了。

經過一個星期,一天半夜聽到有人用力敲門,開門一看,原來是那隻大狼狗回來了,形容枯槁,極為狼狽,

顯然是經過長時間的奔跑和尋找。

計程車司機雖然十分訝異,但是他二話不說,又從家裡拿出布袋,把狼狗裝入布袋,再次帶去放生,這一

次,他從北宜公路狂奔到宜蘭,一路聽到狼狗低聲號哭的聲音。

到宜蘭山區,把布袋打開,發現滿布袋都是血,血還繼續從狼狗的嘴角流溢出來。他把狗嘴拉開,發現狼狗

的舌頭斷成兩截。原來,狼狗咬舌自盡了。

司機說完這個故事,車裡陷入極深的靜默,我從照後鏡裡看到司機那通紅的眼睛。

經過一會兒,他才說:

「我每次看到別人的狗,都會想到我那一隻咬舌自盡的狗,

這一件事會使我痛苦一輩子,我真不是人呀!我比一隻狗還不如呀!」

聽著司機的故事,我眼前浮現那隻狼狗在原野、在高山、在城鎮、在荒郊奔馳的景象,牠為了回家尋找主

人,奔跑百里,不知經歷過多麼大的痛苦,好不容易回到家門,主人不但不開門,連一句安慰的話也沒有,

立刻被送去拋棄,對一隻有志氣有感情的狗是多麼大的打擊呀!與其再度被無情無義的人拋棄,不如自求解

脫。

司機說,他把狼狗厚葬,時常去燒香祭拜,也難以消除內心的愧悔,所以他發願,要常對養狗的人講這個故

事,勸大家要愛家中的狗,希望這可以消去他的一些罪孽?。

唉!在人世間有情有義的人受到無情的背棄不也是這樣嗎?

如果您收到別人分享給您的好文章,不要吝嗇,您也可以繼續分享給好友,請別忘我這一份喔。

~別斷言身邊的人不是你喜歡的類型~

其實你早已愛上他~只是不自覺罷了

不要等你發覺時~他已遠走了~

~世上的東西有些失去之後就難以得到

友誼如此緣份如此機會如此感情如此

要不然還有什麼值得珍惜~

世界上最遙遠的距離,不是用你冷漠的心對愛你的人所築起的一道鴻溝?而是當你後悔時,你原本所應擁有

種種已經被這道鴻溝給淹沒?
海豚yan 發表於 2007-8-15 21:28:23 |顯示全部樓層
冇錯呀……我都試過,記得以前養左三隻巴西龜,已經養左 5年既龜,好有靈性嫁,

可能係貪食啦,我一叫佢地,佢地真係會走過黎,其他人就點都唔理既,

但係有一次覺得佢地好麻煩,於是就拎去放生,

點知過左一排,有日夜晚夢見佢地,三隻過玩得好開心,之後突然停左落黎,望住我,最後愈飄愈遠……

真係好掛住佢地呀!

放生等於殺生,大家真係千祈唔好咁做
回復

Tony 發表於 2007-8-15 23:16:56 |顯示全部樓層
好感人呀
回復

笨笨 發表於 2007-8-15 23:26:06 |顯示全部樓層
    狗狗辛苦百里路的跑回家,也不再看一下,又送回外面去....真是.....
回復

小餘 發表於 2007-8-15 23:42:55 |顯示全部樓層
原帖由 笨笨 於 2007-8-15 23:26 發表
    狗狗辛苦百里路的跑回家,也不再看一下,又送回外面去....真是.....

係囉!!
送隻狗去到山卡啦咁遠,佢都博晒命咁返嚟!!(最叻嘅係佢咁都識得路返嚟 )
證明隻狗幾咁掛住個主人!幾忠心吖!!個主人咁都唔改變主意留低返佢
隻狗好可憐
回復

AHLOI 發表於 2007-8-16 19:42:58 |顯示全部樓層
睇完~~心裡覺得好唔舒服, 心都酸
回復

春春 發表於 2007-8-17 02:07:43 |顯示全部樓層
原帖由 海豚yan 於 2007-8-15 21:28 發表
冇錯呀……我都試過,記得以前養左三隻巴西龜,已經養左 5年既龜,好有靈性嫁,

可能係貪食啦,我一叫佢地,佢地真係會走過黎,其他人就點都唔理既,

但係有一次覺得佢地好麻煩,於是就拎去放生,

點知過左一排,有 ...

係架........春春附近個公園成日清池架......有無人知道d龜龜去左邊架 ??!!
回復

AHLOI 發表於 2007-8-17 19:23:21 |顯示全部樓層
原帖由 春春 於 2007-8-17 02:07 發表

係架........春春附近個公園成日清池架......有無人知道d龜龜去左邊架 ??!!

咁清完池之後, 你係咪仍然見到D龜龜晌個池度?
回復

春春 發表於 2007-8-17 23:11:46 |顯示全部樓層
原帖由 AHLOI 於 2007-8-17 19:23 發表

咁清完池之後, 你係咪仍然見到D龜龜晌個池度?

就係唔見曬 d 龜龜先咁講 !!! d 龜龜好可憐!!!
回復

Tony 發表於 2007-8-17 23:57:14 |顯示全部樓層
lee個感人的狗故事listen過幾次,次次都想喊
回復

笨笨 發表於 2007-8-18 01:15:55 |顯示全部樓層
再睇都係覺得隻狗狗唔底,比個咁既主人掉低左

一聲都唔講句問都問一下又掉出去~~~
回復

AHLOI 發表於 2007-8-18 08:46:28 |顯示全部樓層
原帖由 春春 於 2007-8-17 23:11 發表

就係唔見曬 d 龜龜先咁講 !!! d 龜龜好可憐!!!

唔駛咁傷心嘅, 可能佢哋俾人搬咗去另一個池度呢,
下次如果你偶到佢哋洗池時, 問吓洗池叔叔嬸嬸 .......d龜龜去咗邊度!
回復

春春 發表於 2007-8-18 08:53:22 |顯示全部樓層
原帖由 AHLOI 於 2007-8-18 08:46 發表

唔駛咁傷心嘅, 可能佢哋俾人搬咗去另一個池度呢,
下次如果你偶到佢哋洗池時, 問吓洗池叔叔嬸嬸 .......d龜龜去咗邊度!

可能太多人養到大左....無地方所以放生.....而放生的龜龜又好多....
所以........好似 d 狗狗咁掛.......  
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-18 12:25:56 |顯示全部樓層
放生龜要揾水池比佢,放生狗一開門就係啦
回復

AHLOI 發表於 2007-8-18 13:09:37 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-8-18 12:25 發表
放生龜要揾水池比佢,放生狗一開門就係啦

有些狗狗是好忠心的
回復

笨笨 發表於 2007-8-18 21:37:58 |顯示全部樓層
有啲狗狗真係好好忠心架~~

我想起以前屋企人養咗一隻狗狗(係收養既)

都好耐之前咯~~我個時都好細個,狗狗都升天咗好耐

事件係咁既:有一次落咗場大雨後,我屋企人(忘記咗係邊個人)帶狗狗外出走走,

但返黎之後不見咗狗狗,帶狗狗個嗰屋企人話,隻狗無啦啦走去河邊玩(屋企附近有條河)比河水沖走咗 (個時啲水流都好急),搵咗好耐都搵唔到 (個時係夜晚黎)

到了天光,又再去搵,都係搵唔到...放狗狗出去玩個屋企人...失落咗幾日

但係~~~係幾日後狗狗自己返咗黎屋企~~~你地話神唔神奇

我仲記得係咩野狗狗,是北京狗和西施狗混種~~~但係我唔記得咗叫咩狗

係有名稱,稱呼這種狗既

回復

AHLOI 發表於 2007-8-21 00:15:29 |顯示全部樓層
原帖由 笨笨 於 2007-8-18 21:37 發表
有啲狗狗真係好好忠心架~~

我想起以前屋企人養咗一隻狗狗(係收養既)

都好耐之前咯~~我個時都好細個,狗狗都升天咗好耐

事件係咁既:有一次落咗場大雨後,我屋企人(忘記咗係邊個人)帶狗狗外出走走,

但返黎之後不見咗 ...

笨笨, 你以前隻狗狗真係好忠心.....識得搵路返屋企.....好聰明呀 !
佢哋其實好乖....好抵錫, 而且十分需要一個愛佢哋嘅主人,
希望有D人唔好咁殘忍、隨己意話唔要就掉咗佢哋喇
回復