椰糠適宜種植士多啤梨嗎?

作者: 40號 發表于 2013-5-2 01:00:44
1696 4
大家好, 本人對椰糠不太了解,
家中現有一些椰糠和珍珠岩, 都是從繽繽那兒買的...

請問,如果只用椰糠混珍珠岩1:1, 能種植士多啤梨嗎?
針對透氣和疏水..感覺這配搭能滿足種植士多啤梨的要求,但因為不曾試過,因此希望各位指教
( 我希望泥土能好疏水, 因為士多啤梨怕熱,夏天要多淋水降溫)

除了透氣和疏水效果, 小弟更想知道於繽繽買的椰糠是否安全,小弟擔心內有化學物,影響種植的食用士多啤梨...
感謝
paulpaul 發表於 2013-5-2 12:11:55 |顯示全部樓層
呢個月份已經唔適合種士多啤梨
只適合育苗
回復

zara123 發表於 2013-5-2 12:29:52 |顯示全部樓層
只用椰糠同珍珠岩?你會唔會溝泥落去?我O係吉吉島十二蚊店買既椰糠寫明無養份要自行溝泥/營養液,而包裝寫明100%椰糠無化學成份,你買既就要問問店主
回復

金剛 發表於 2013-5-2 12:46:56 |顯示全部樓層
Strawberry可用有機質肥沃土壤或砂質土種植,生長適溫18-22度,十二月至四月係花期,夏天要多淋水但陰雨連綿的天氣就要減少淋水,到冬天開花結果階段,淋水時就唔好淋到花果因易爛果....香港有二三個品種是很適合種的....
回復

40號 發表於 2013-5-2 22:38:42 |顯示全部樓層
嗯..我在育苗的階段...其實只係試下過唔過到個夏天,
OK明白=]..即係椰糠無乜養份,最好溝下其他.THANKS=]
回復