九層塔要幾多日先會發芽?

作者: zara123 發表于 2013-4-26 18:20:07
2876 20
放左四粒種子落泥一星期仲未見到佢發芽,通常要幾多日先會發芽?
金剛 發表於 2013-4-26 19:51:14 |顯示全部樓層
basil 發芽適溫:20~25℃ 溫度高時較有利於發芽,是見光性種子,不要埋過深,如果種子無過期,三四天就發到芽,插枝繁植就快d
回復

JC208 發表於 2013-4-27 23:07:36 |顯示全部樓層
我睇番record, 我個D 19/3落種, 22/3已見出芽了....
回復

zara123 發表於 2013-4-27 23:13:14 |顯示全部樓層
JC208 發表於 2013-4-27 23:07
我睇番record, 我個D 19/3落種, 22/3已見出芽了....

咁快!!我果D20/4到宜家都無動靜..... 可能D種籽唔得
回復

zara123 發表於 2013-4-27 23:14:05 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-4-26 19:51
basil 發芽適溫:20~25℃ 溫度高時較有利於發芽,是見光性種子,不要埋過深,如果種子無過期,三四天就發到芽, ...

謝謝你的資料......我埋得好淺,不過一星期都未有反應
回復

JC208 發表於 2013-4-28 00:56:28 |顯示全部樓層
zara123 發表於 2013-4-27 23:13
咁快!!我果D20/4到宜家都無動靜.....  可能D種籽唔得

你放四粒咁少, 唔係粒粒都實發到架麻......
回復

zara123 發表於 2013-4-29 11:23:26 |顯示全部樓層
JC208 發表於 2013-4-28 00:56

放得多如果全部都發到芽咁就好難取捨,因為屋企唔夠位唔想浪費種籽,反正我又唔太急,種到有種籽成功發芽為止囉

咁唔急就試下round囉 ~  發表於 2013-4-29 17:14
回復

powergun 發表於 2013-4-29 12:02:27 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-4-26 19:51
basil 發芽適溫:20~25℃ 溫度高時較有利於發芽,是見光性種子,不要埋過深,如果種子無過期,三四天就發到芽, ...

請問種子會過期嗎? 一般的保質期是多久?

種子當然是有個期限, 採收後愈早下種愈新鮮, 發芽率會愈高  發表於 2013-4-29 21:47
回復

powergun 發表於 2013-4-29 12:05:50 |顯示全部樓層
JC208 發表於 2013-4-28 00:56

我都係放幾粒咋, 最驚放得多, 萬一佢發左好多出黎, 無位種, 又唔想浪費左d種子
回復

JC208 發表於 2013-4-29 17:19:23 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-4-29 12:05
我都係放幾粒咋, 最驚放得多, 萬一佢發左好多出黎, 無位種, 又唔想浪費左d種子 ...

我都唔係多, 每次落10粒8粒咁啦, 可能得一半出到, 跟住慢慢生生下有D又bye bye, 其實最後靜番最強壯個兩三棵, 差唔多啦 ~

so far 只有外國個隻 tomato 10 棵全中, 仲生得幾好下, 太多米做下分享, 點會"晒"呢 ?!
回復

powergun 發表於 2013-4-29 17:26:35 |顯示全部樓層
JC208 發表於 2013-4-29 17:19
我都唔係多, 每次落10粒8粒咁啦, 可能得一半出到, 跟住慢慢生生下有D又bye bye, 其實最後靜番最強壯個兩 ...

小苗做分享好危架, 一係種大d 至好d, 我寧願慢慢黎好過一次過種咁多
回復

JC208 發表於 2013-4-29 17:34:44 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-4-29 17:26
小苗做分享好危架, 一係種大d 至好d, 我寧願慢慢黎好過一次過種咁多

當然, 大定少少先分享好啦, 我估分享小苗都好受歡迎, BTW 我發覺種子既出芽率好參差下 .....

P.S. 多謝你之前分享個兩位"香香"公主, 感覺上終於安定落黎, 開始適應了吧, 上排幾個星期落雨濕濕真係 ......

呢兩棵香香公主真係粗生到暈的, 係我屋企都可以種到咁大棵, 但我又真係勁鍾意呢種植物, 易種又有香味, 上星期又多一棵斑葉的  發表於 2013-4-29 18:20
睇下係乜野啦, 如果普通番茄辣椒之類我諗都無乜人有興趣的  發表於 2013-4-29 18:12
回復

JC208 發表於 2013-4-29 18:28:02 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-4-29 17:26

可能香香公主番黎時候天氣麻麻, 我插左水一排先落泥, 呢排見佢先穩定落黎慢慢出到根, 之前最低個幾塊葉都黃左, 個莖要慢慢剪上去丫......

小苗分享我又唔擔心, 連上排咁popular既薄荷同咁冷門既青蘋果, 都遇到喜愛佢地既主人, 又有咩好擔心丫, 都係順其自然囉 ....

雖然我都好樂意分享, 但如果明知可能種多的, 就應該盡量避免  發表於 2013-4-29 20:40
回復

金剛 發表於 2013-4-29 19:52:19 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-4-29 12:02
請問種子會過期嗎? 一般的保質期是多久?

一般可存放一年,我以前個導師講有朋友存放咗basil seed 7年都發到芽,basil發芽率都幾高吓,但存放耐咗就自然難發芽...

係囉, 種子保質期應該好長的, 所以慢慢發都應該無問題的, 唔該哂, 金剛大師  發表於 2013-4-29 20:34
回復

JC208 發表於 2013-4-29 20:59:58 |顯示全部樓層
其實多與少, 快與慢, 每個人定義不同, 種植係興趣, 隨心而行便成, 希望樓主第二round發芽成功吧 !
回復

zara123 發表於 2013-4-30 10:51:37 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-4-29 19:52
一般可存放一年,我以前個導師講有朋友存放咗basil seed 7年都發到芽,basil發芽率都幾高吓,但存放耐咗就自 ...

係咪張D種籽放入雪櫃雪下會容易D發芽?

聽講話種子浸暖水容易D出芽喎 ....^_^  發表於 2013-4-30 16:34
唔會~~佢唔係球根,留意番植物發芽適溫,在適合的氣溫播種就可以....  發表於 2013-4-30 12:46
回復

zara123 發表於 2013-4-30 10:55:45 |顯示全部樓層
JC208 發表於 2013-4-29 20:59
其實多與少, 快與慢, 每個人定義不同, 種植係興趣, 隨心而行便成, 希望樓主第二round發芽成功吧 !  ...

謝謝!!希望成功啦!我宜家浸緊第二輪迷迭香,前一輪死哂 ,今輪只浸一枝試試,浸左一星期水剛剛見到有兩條短短既根生左出黎,等佢生多D根先放入泥定種,再種多幾星期無問題就送俾人,之後再試浸第三輪為炎夏做定準備,因為恐怕盆大既迷迭香唔可以成功渡過炎夏 ,浸定另一盆做後備  
回復

JC208 發表於 2013-4-30 17:28:15 |顯示全部樓層
zara123 發表於 2013-4-30 10:55
謝謝!!希望成功啦!我宜家浸緊第二輪迷迭香,前一輪死哂 ,今輪只浸一枝試試,浸左一星期水剛剛見到有兩 ...

哈哈, 係丫, 幫佢開枝散葉定, 可以分散風險 ~
回復

金剛 發表於 2013-4-30 19:07:17 |顯示全部樓層
zara123 發表於 2013-4-30 10:55
謝謝!!希望成功啦!我宜家浸緊第二輪迷迭香,前一輪死哂 ,今輪只浸一枝試試,浸左一星期水剛剛見到有兩 ...

老枝木質化的速度很快,每次唔可以修剪過多,否則會令植株難再發芽....
回復

zara123 發表於 2013-5-1 10:24:30 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-4-30 19:07
老枝木質化的速度很快,每次唔可以修剪過多,否則會令植株難再發芽....

多謝提醒 ,我剪既都係未木質化既頂枝,上次分階段剪左五六枝左右,暫時都OK,仲有好多側枝開始長長。

宜家最大問題係今朝淋水時發現有紅蜘蛛,之前見到五六隻mini蜘蛛以為係普通蜘蛛,因為一噴辣椒水佢地好似mission impossible湯佬既經典鏡頭用蜘蛛絲向下降停在半空中,我用手搣死佢,之後一兩星期都唔發現有蜘蛛同蜘蛛網,到今日就發現頂部比較嫰既迷迭香葉有紅色一隻隻好細既昆虫,按死佢地時手指係橙橙地色...應該係紅蜘蛛 ....我宜家噴左辣椒水,唔知可唔可以殺死佢地.....

以前種辣椒一遇到紅蜘蛛同蚜虫問題,棵植物多數凶多吉少

我個D無再見紅GG啦, 加油 ! ^o^  發表於 2013-5-1 19:37
keep住每星期防蟲  發表於 2013-5-1 16:07
回復

12下一頁