返回列表 發新帖

垂頭喪氣的紫蘿蘭

作者: 小透明 發表于 2013-4-26 14:32:18
2941 33
linda_lam 發表於 2013-4-28 21:52:54 來自手機 |顯示全部樓層
小透明 發表於 2013-4-28 13:55
用保鮮袋, 唔封口既得唔得阿

唔封囗保唔倒濕架!
回復

小BEST 發表於 2013-4-28 22:06:38 |顯示全部樓層
可以試試參考 AV終極換泥法
我都試過遇到呢個情形, 不妨看看
但記得換泥後要放入溫室呀! 最好加葉托~

回復

小透明 發表於 2013-4-29 10:30:30 |顯示全部樓層
今朝返到公司, 已經見到佢全部dup晒, 仲有少少發mo...

都唔知買唔買過盆重新種過...糾結ing~

正常是不會發毛的喔!頂芽還健康嗎?如果還好,可嘗試切出,重新入泥。  發表於 2013-4-29 22:32
回復

小透明 發表於 2013-4-29 10:35:32 |顯示全部樓層
小BEST 發表於 2013-4-28 22:06
可以試試參考 AV終極換泥法
我都試過遇到呢個情形, 不妨看看
但記得換泥後要放入溫室呀! 最好加葉托~

多謝你既資料, 對我呢d新手真係好有用阿
回復

小透明 發表於 2013-4-30 10:05:53 |顯示全部樓層
小透明 發表於 2013-4-29 10:30
今朝返到公司, 已經見到佢全部dup晒, 仲有少少發mo...

都唔知買唔買過盆重新種過...糾結ing~ ...

我見到佢有d白色一絲絲既mo 阿...
我番返左一片葉, 其他都放棄左
(始終晌office, 驚會惹蚊)

果D會唔會係棉花蟲啊?  發表於 2013-4-30 15:34
回復

kkkwan0828 發表於 2013-5-1 09:53:00 |顯示全部樓層
未適應環境?????
回復

小透明 發表於 2013-5-1 12:00:51 |顯示全部樓層
小透明 發表於 2013-4-30 10:05
我見到佢有d白色一絲絲既mo 阿...
我番返左一片葉, 其他都放棄左
(始終晌office, 驚會惹蚊) ...

我都唔知道係未棉花蟲...
講開有蟲, 我頭先見到另一個post
樓主話佢晌bun bun買左盆AV
好似都係好快玩完

我呢D新手成日都覺得bunbun開到好幾個舖位
D貨唔會咁差呱
而且花墟中, 好多舖既AV都係有紙套果款AV

如果bun bun既AV係唔得,
咁大家又晌邊度買花比較穩陣呢?
回復

sandylam 發表於 2013-5-1 13:16:30 |顯示全部樓層

你買果種係一般既無名紫蘿蘭,一般係用泥炭土栽種。
我們平常買花,會回家起泥,消毒換植料,就是怕植株有菌有虫。
你的那棵紫羅蘭可能開完花很弱加上爛根,已經發霉,出唔到新根就好難救回。

首先,你買盆花回家,要摘去二塊老葉,等花仔容易適應。
將花分開隔離,等植株適應,我會放個幾星期,可繼續賞下花先。
然後係摘花消毒植株和換泥。
如果係泥炭土,我會浸下個泥膽,慢慢洗走泥,或許切根直接入泥,然後放溫室,等出根。
係邊度買花都一樣,我買過無名,買過繽仔苗仔,發發既都有買過。
買回來一定要做足功夫。
我覺得新手買發發的紫蘿蘭會容易一點上手,發發的泥會容易起走,就算沒有立即換泥,泥本身夠疏水,就算現在這天氣應該唔大問題。發發的花有農藥,所以有虫的機會比較細,不過注意是植株有農藥,未消毒好植株換泥之前,掂過都要洗手。
回復

小透明 發表於 2013-5-1 14:01:40 |顯示全部樓層
sandylam 發表於 2013-5-1 13:16
你買果種係一般既無名紫蘿蘭,一般係用泥炭土栽種。
我們平常買花,會回家起泥,消毒換植料,就是怕植株有 ...

最初買呢盆紫蘿蘭, 都只不過係幫公司買風水盆栽之餘, 見到佢好靚, 就帶埋佢返公司
到佢出事, 都真係唔知點算好...

今日終於睇左各位既教學post, 誠如你所講, 好多位都係買左返黎就做消毒, 換盆之類既指定動作
我有少少問題再想問 :
1) 請問點樣先至知佢係爤根呢?
2) 消毒既話, 我又見到有D要用消毒葉水, 有D就咁cut根&換泥
3) 摘花消毒植株和換泥後, 係未再要噴洗潔精水做防蟲? 係既話, 又幾晌換泥後幾耐先開始噴第一次?
4) 新手買發發的紫蘿蘭會容易一點上手 <---發發係"粉嶺發叔花場" 嗎?
5) 我見到各位既AV盆入面, 都有好多白色一粒粒既石仔, 請問係咩黎架, 有咩作用?

不好意思, 好多新手問題, 希望各位大大可以解答, 敬請見諒

回復

sandylam 發表於 2013-5-1 15:37:02 |顯示全部樓層
1) 請問點樣先至知佢係爤根呢? •••爛根通常係突然發現葉軟。
2) 消毒既話, 我又見到有D要用消毒葉水, 有D就咁cut根&換泥。•••如果新買就最好消毒一次。
3) 摘花消毒植株和換泥後, 係未再要噴洗潔精水做防蟲? 係既話, 又幾晌換泥後幾耐先開始噴第一次? •••我自己就種定左,先會噴。幼苗未種定唔噴。我就一個多月先噴一次,無偷懶既話。
4) 新手買發發的紫蘿蘭會容易一點上手 <---發發係"粉嶺發叔花場" 嗎? •••對。花墟有售,一般是插左數字牌的。
5) 我見到各位既AV盆入面, 都有好多白色一粒粒既石仔, 請問係咩黎架, 有咩作用?•••那是珍珠岩,作用是疏水,珠石亦是同類東西,但高檔一級的。
回復

小透明 發表於 2013-5-1 18:58:52 來自手機 |顯示全部樓層
2) 消毒既話, 我又見到有D要用消毒葉水, 有D就咁cut根&換泥。•••如果新買就最好消毒一次。。。。。需唔需要消毒藥水?
3)  花墟有售, 請問係邊間會有?
回復

sandylam 發表於 2013-5-1 21:45:18 |顯示全部樓層
小透明 發表於 2013-5-1 18:58
2) 消毒既話, 我又見到有D要用消毒葉水, 有D就咁cut根&換泥。•••如果新買就最好消毒一次。。。。。需唔 ...

花要先用清水浸,然後我是用一大盆水加一滴漂白水加一滴洗潔精再浸一下花仔,浸完一會,用水沖乾淨即可。
回復

小透明 發表於 2013-5-2 11:03:17 |顯示全部樓層
明白喇, 謝謝你不斷的解答!
我都係想買多盆試下, 希望成功啦
回復

nickyhk 發表於 2013-5-2 12:28:50 |顯示全部樓層
D泥好實wo, 換泥疏水植料好D, 泥好似濕同乾中間. 根就望上去都算係健康
回復