Streptocarpus 堇蘭種植交流與分享

作者: GOODluck20x 發表于 2013-4-24 16:18:24
9117 90
ahhung68 發表於 2013-4-25 09:32:33 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2013-4-24 17:20
美女,

如你有空調 , 堇蘭安全渡夏相信不困難的 .

聽鴨兄咁講, 搞到我都想試吓, 但先要搞掂"搵位種"呢個大難關

土豆貓  你大佬果樹咪成個花園俾你攪囉
唔得啦, 嗰度焗屎佢吖~ 成間屋有既窗, 就只係得對住馬路嗰度, 你一眼就望哂了

你大佬果樹咪成個花園俾你攪囉  發表於 2013-4-25 09:56
回復

GOODluck20x 發表於 2013-4-25 10:42:49 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2013-4-24 11:30

我買返黎果陣無紋~種到出紋就比左你啦~
我無本事種到佢縐葉~我好想睇下佢縐葉個樣~^^~  發表於 昨天 22:55

係大左丫~~鴨鴨~~~你換左盆喎~~都話交比你好過我自己架啦~
我好伯佢大丫~~放公司無位擺~~我比個有心人好過我自己啦~我都係鐘意細d既~^^~  
發表於 昨

貓姐,

咁入手時真系好细 wo ... 現在開始出纹 ! 吾知同 Hototogisu d葉形同吾同呢 ?
Hototogisu  d葉系厚得黎縐 ! 過多一個月應該又吾同左 , 到時 update 比你睇 !
都係換左盆好D , 可以等半年先換植料 ! 大咪好law!! 長大先开花o麻 !!

我買果陣SHOW張相出黎都似呢個POST第三張相(啡紅色花果張)架~你仲有咩品種!?如果發現有苗既而你又無,我幫你買丫~不過好難得見有小苗蕒囉~=="  發表於 2013-4-25 10:56
回復

Dreamer 發表於 2013-4-25 10:51:03 |顯示全部樓層

堇蘭總帶給人優雅的感覺,多高貴!
在鴨兄細意呵護下,堇怎能不動容呢,春風滿面笑迎人
堇達達非你莫屬

RIO  繼粉紅博士之後, 尖姐又一傑作.....堇達達  
DORA  堇達達! 前輩好野!

啱唔啱聽呀?

好一句堇達達  發表於 2013-4-27 17:03
RIO
繼粉紅博士之後, 尖姐又一傑作.....堇達達  發表於 2013-4-25 11:12
堇達達! 前輩好野!  發表於 2013-4-25 11:11
回復

GOODluck20x 發表於 2013-4-25 11:00:23 |顯示全部樓層
Sergio 發表於 2013-4-25 08:17
菫蘭確實是一位美麗動人的美女不論型態及花式使人迷倒,
但往往使人人愛又恨的原因是花雖則美麗動人但渡夏 ...

C 姐,

妳頂高帽咁大頂凹落黎 ... 我受吾起呀 !! hahaaaaa
如果有把握  Topic 應該系 Streptocarpus 堇蘭種植心得分享  
好早期已傾情堇蘭 , 以下几盆化為飛灰的小可愛...

今年又捲土重來! 不过吾會再咁大意 !

系呀! 個盆自己 Diy 的 ! 几好玩o加 !! 等等 Post d 相比你睇

今年又捲土重來! 不过吾會再咁大意 ! <--- 加油呀! 等你POST靚相呀!  發表於 2013-4-25 18:16
好呀! 等你出POST教下我點DIY金吊盆. 謝謝!  發表於 2013-4-25 18:15
回復

GOODluck20x 發表於 2013-4-25 11:06:31 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2013-4-25 09:13
ching 種花又靚又有心得

好開心 多多 都入黎捧場 !!! 些些您

ching 客氣鳥!有時間要睇多 d ching d 帖,開卷有益!  發表於 2013-4-25 11:10
回復

華D 發表於 2013-4-25 11:18:26 來自手機 |顯示全部樓層
堇蘭确实花美、葉靚、優雅而高貴。可惜屋企空间太小。唯望師兄多放点靚花相上來。
回復

GOODluck20x 發表於 2013-4-25 11:33:59 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2013-4-25 09:32
聽鴨兄咁講, 搞到我都想試吓, 但先要搞掂"搵位種"呢個大難關  

土豆貓  你大佬果樹咪成個花園俾你攪囉 ...

C Hing

現實環境局限 , 唯有以僅有條件去嘗試 .
上年Strep. falling star 是以帖#9 的方式渡夏 .
今年嘗試多几個品種應該可以增加了解 !

試吓丫! 好令o加d 花 ^___  ^

謝謝鴨兄建議吖 ^^  發表於 2013-4-25 12:42
回復

GOODluck20x 發表於 2013-4-25 11:56:03 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2013-4-25 10:51
堇蘭總帶給人優雅的感覺,多高貴!
在鴨兄細意呵護下,堇怎能不動容呢,春風滿面笑迎人
堇達 ...

尖姐 ,

冇咁誇張, 我对堇蘭認識好淺 .
2013 渡夏後先可以升 Level
但距離所形容的堇達達 ... 好遠...

話時話..  堇達達好似... 基佬名...咁... 尖姐 9x9 撚化我..

DORA 尖姐唔會撚化人咖,鴨就唔知喇 :) <---- 我只會如實直說^.^  發表於 2013-4-25 12:39
尖姐唔會撚化人咖,鴨就唔知喇 :)  發表於 2013-4-25 12:05
回復

GOODluck20x 發表於 2013-4-25 12:09:23 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2013-4-25 09:23
鴨哥﹗請問你葉插好了,噴了水夠濕度,蓋上蓋就不用理它?

Sorry 歌歌 ...Misssss 左... haha  

堇蘭插葉基本需知 :

植料需夠濕 , 但濕度不能太高 !  濕度太高會導致爛葉  , 個人不建議插葉蓋上盍子 .  

謝謝鴨哥指點。  發表於 2013-4-25 15:22
回復

saolan 發表於 2013-4-25 12:17:17 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2013-4-25 12:09
Sorry 歌歌 ...Misssss 左... haha  

堇蘭插葉基本需知 :

還以为你的插葉是全密封的   
回復

GOODluck20x 發表於 2013-4-25 12:20:50 |顯示全部樓層
華D 發表於 2013-4-25 11:18
堇蘭确实花美、葉靚、優雅而高貴。可惜屋企空间太小。唯望師兄多放点靚花相上來。 ...

Uncle ,

很久不見!  感謝你入黎捧場呀!
近曰可有什麼品種有兴趣呢? 會吾會試一盆堇蘭享受种植樂趣 ?  开声就可以了 ! 不用客气的 !

提外話:
上星期曰同 Bruce 跑步... 佢讓我 15mins ...都被追上 @@''   Bruce 好勁呀!!  

回復

Dreamer 發表於 2013-4-25 12:36:43 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2013-4-25 11:56
尖姐 ,

冇咁誇張, 我对堇蘭認識好淺 .

老人家正直無邪、直言不諱, 不收分文為鴨兄冠號,那敢撚化呀
「堇達達」既有兄之個性,且又意味着堇蘭達人地位顯赫喎

此達達不如彼達,頭像有相為憑....兄是鴨不是基呢

HaHa .. 我只系開玩笑~ 尖姐吾好介意!  發表於 2013-4-25 14:34
:)  發表於 2013-4-25 12:43
回復

GOODluck20x 發表於 2013-4-25 12:38:23 |顯示全部樓層
saolan 發表於 2013-4-25 12:17
還以为你的插葉是全密封的

靚靚 ,

當時蓋上盍子 , 因為吾了解堇蘭插葉處理方法 .  原來高濕度o系煩易爛葉 .

多谢俊哥指点,花友们友福喇!  發表於 2013-4-25 13:20
回復

george 發表於 2013-4-25 12:54:05 |顯示全部樓層
鴨鴨近期可有噴嚏頻仍?
最城最紅,果然是你

http://hk.news.yahoo.com/%E5%85% ... 4%A8-224652810.html

好整鬼呀! 同我一樣咁肥...haha  發表於 2013-4-25 14:38
回復

GOODluck20x 發表於 2013-4-25 14:33:13 |顯示全部樓層
CatCat 發表於 2013-4-25 11:17

小野貓  我買果陣SHOW張相出黎都似呢個POST第三張相(啡紅色花果張)架~你仲有咩品種!?
如果發現有苗既而你又無,我幫你買丫~不過好難得見有小苗蕒囉~=="

CatCat ,

帖1第三張相 係 Sterp. hototogisu . 我系發場買的 . 丫...買o個時你都係道 .
好丫! 但勞動你去買...吾好意思o既 !
回復

GOODluck20x 發表於 2013-4-25 14:49:12 |顯示全部樓層
Dreamer 發表於 2013-4-25 12:36
老人家正直無邪、直言不諱, 不收分文為鴨兄冠號,那敢撚化呀
「堇達達」既有兄之個性,且又意味着堇 ...

如在下真的能做到如你所指的, 那一定恩然接受!
但此帖只純屬種植交流..談不上心得分享, 又豈能有顯赫冠號,實在受之有愧.
不過 入來的全是一衆好友頂力支持 !! 令我感足不已 !    在此說声多謝!  
回復

GOODluck20x 發表於 2013-4-25 16:37:10 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2013-4-24 16:53
咁你真的對雅麗莎公主不太好了。
她竟然死俾你睇!
八爺 發表於 2013-4-25 11:30

八王爺  未死?我仲冧住俾棵出晒芽嘅你添!?要唔要?

之前系以曰本妹小葉交换八爺的雅麗莎小葉,可惜因疏忽照顧雅麗莎小葉掛掉了.
如八爺肯出售小苗我當然會要 . 如送就不太好了. 深怕增添壓力, 負了八爺的美意 !

我唔賣女。你幾時見我賣?有心娶個妾氏就俾你。  發表於 2013-4-25 19:13
回復

Dreamer 發表於 2013-4-25 16:44:05 |顯示全部樓層
GOODluck20x 發表於 2013-4-25 14:49
如在下真的能做到如你所指的, 那一定恩然接受!
但此帖只純屬種植交流..談不上心得分享, 又豈能有顯赫冠 ...

只要傾情所在,假以時日鴨鴨必擢升為達達
回望一年自己的粉紅成績表,也由低B班升往小一丙,感慨萬千
在此跟你說聲謝謝
回復

george 發表於 2013-4-25 18:39:46 |顯示全部樓層
wish me luck! just received some strep seeds from foreign friends.
must be very interesting since they are exclusively hybridized by my friend

好期待係乜好野~~  發表於 2013-4-26 11:30
回復

GOODluck20x 發表於 2013-4-26 11:00:09 |顯示全部樓層
george 發表於 2013-4-25 18:39
wish me luck! just received some strep seeds from foreign friends.
must be very interesting since t ...

佐大 ,

睇 packing 已知係非比沈常o既品種!!  ^______   ^
在 Office 發種嗎? 點解個 Date  ?  
回復