[求]神秘果~

作者: 彩虹之紫~ 發表于 2008-6-6 21:10:43
3540 28
有冇人有..!!!! 大,細都可以...因為家人有糖尿..想搵一棵返去試下種比佢食..我有一個朋友食左之後真係變好左..想試下..希望有朋友可以幫幫手..thx!!!!!!!!
ronson 發表於 2008-6-6 21:20:49 |顯示全部樓層
花墟有得買230一棵
回復

yanruby 發表於 2008-6-6 21:32:03 |顯示全部樓層
間野叫咩名@@
回復

conique 發表於 2008-6-6 21:50:58 |顯示全部樓層
我有..@@ 你係唔係有興趣..我有幾棟..真係食左好有用...~$180..你地睇睇岩唔岩...幾多果..d葉可以焗水飲..都有用..又可以解酒..喉嚨痛都有用架~ 我搵返張圖再post上黎~
回復

conique 發表於 2008-6-6 23:32:20 |顯示全部樓層

^^

photos!.................^^
回復

Tingting 發表於 2008-6-7 07:53:27 |顯示全部樓層
我也有興趣,難唔難種?有什麼要注意呢?
要細盆d得唔得。(沒有這麼多位了)
回復

kwanman 發表於 2008-6-7 09:35:04 |顯示全部樓層
可否講下點用
回復

mandm 發表於 2008-6-7 11:00:13 |顯示全部樓層
我都有興趣,係食d果仔嗎?
回復

taboyan24 發表於 2008-6-7 13:09:08 |顯示全部樓層
回復

conique 發表於 2008-6-7 22:14:03 |顯示全部樓層
好簡單....澆水就可以~......1.5尺-3.5尺siza 都有..如果有興趣 可以打比我..63463362..^^(唔好意思..如果我聽唔到tel..可以留口信比我..會好快回返..thx
回復

彩虹之紫~ 發表於 2008-6-7 22:16:29 |顯示全部樓層
終於等到你返@@ 我個fd 比左個網我..真係好有用...我夜小小打比你..可以ma????
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-8 02:18:06 |顯示全部樓層
呢隻神秘果都幾得意,有花店老闆摘o左3粒比我食,甜甜地,雖然果肉唔厚,但係甜味可以維持好耐好耐~
我食完o個三粒果實,隔o左兩個鐘頭後去飲宴,侍應比o左一杯橙汁我,我一啖飲落口,好似飲o左糖漿o甘,我即刻問隔離個朋友杯橙汁係唔係好甜,佢話有少少酸味,但我只係飲到超甜味~
後來至想起,當時老闆娘話我知,如果食完神秘果跟住食檸檬,檸檬都會變甜味~
真係好神奇,o個日我差唔多去到飲宴中段,才開始覺得杯橙汁冇o甘甜,整頓飯食完,橙汁才慢慢有番少少酸味~
我覺得隻神秘果既甜味有d似代糖,但甜味唔似代糖o甘假~
回復

PACO 發表於 2008-6-8 05:06:17 |顯示全部樓層
我比較有興趣D果仔裹面嘅種子,請問D果仔有冇種子架?如果有可唔可以剩係買種子呀??PM我!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-8 15:13:30 |顯示全部樓層
種子幾大粒,好似橄欖咁~
據我所知,用種子開始,大約要種三五年至會結果,發芽率好高~
我驚自己冇耐性,所以買o左棵兩年苗~
回復

conique 發表於 2008-6-8 23:58:06 |顯示全部樓層
冇種子啵,.............你有興趣買棵就搵我..^^
回復

黃臉婆 發表於 2008-6-9 21:44:55 |顯示全部樓層
香港電台第二台的『晨光第一線』唔記得邊日都有講過呀!
話食了之後,食D超酸都會變甜味。我都想試下....
回復

dogo 發表於 2008-6-9 22:11:25 |顯示全部樓層
係咪都要曬太陽呀?
回復

Tingting 發表於 2008-6-9 22:20:34 |顯示全部樓層

回復 4# conique 的帖子

買兩盆會唔會收平D或者集体購買會唔會再計平D?
回復

yuwaiman 發表於 2008-6-9 22:34:26 |顯示全部樓層
可唔可以日晒雨淋ga, 定係要半日照?
回復

Tingting 發表於 2008-6-9 22:40:37 |顯示全部樓層

回復 19# yuwaiman 的帖子

我响花花世界找到一些資料:
神秘果成株喜歡全日照.潮溼.但不能浸水.其根喜歡透氣.

http://flowers.hunternet.com.tw/ ... +%E7%A7%98%E6%9E%9C

回復

12下一頁