請教做液體皂之可添加材料

作者: Carmenchau 發表于 2013-4-21 08:31:46
4532 7

請教做液體皂之可添加材--
之前做過何首烏洗頭水及蘆薈沐浴液,用的油都一樣:芥花油 150g ,橄欖油150g,椰子油100g,棕櫚油100g,加首烏水稀釋
洗感都幾好,多泡綿密,平時洗ㄧ次都ok, 打波後要洗兩次。最奇怪呢個配方做出嚟係膏狀的,所以當做蘆薈沐浴液時減少用棕櫚油至50g, 但做出嚟的效果都係軟軟的膏狀,不似我之前做過的好稀的液體皂,我諗應該係加咗棕櫚油的關係,不過膏狀都好,唔駛添加增稠劑!  
但重點係冲完涼洗頭後,洗的時候滑滑的,但ㄧ過水後,好似咩都洗走哂, 換句話說唔夠滋潤囉!請問可以添加咩材料可以加強番呢?謝謝賜教!
唔好意思,囉囉嗦嗦ㄧ大唯問題!
jellyfishy 發表於 2013-4-22 09:43:17 |顯示全部樓層

棕櫚油不會令沐浴液呈膏狀,只會令液體偏向不透明,但也要看比例.
個人覺得有棕櫚油混合椰子油的皂或鉀皂,潔力好又洗感滋潤,不像椰子油皂洗後很乾的感覺.

打鉀皂時,皂團內水份多少也會影響之後加水開溶的比例;還有油的牌子有無轉呢? 有時同一比例的油配方,但用了第二隻牌子的油,鉀皂出來的效果也會不同.

清潔用品本來的用途是用來清潔,只是潔力程度不同,及有多少未皂化的油留在身上,令清潔後有濕潤效果.
diy 梘液或我們常說的鉀皂,跟鈉皂不同之處是,鉀皂一般不應有未皂化的油留在皂內,特別是用在洗頭時,若有油份未皂化,洗完頭會有層油留在髮和皮膚上,會有種油膩感.所以我們打鉀皂,一定會算準鉀的比例,讓所有油都能皂化.

你打鉀皂係咪獨立每種油打一團鉀皂? 我平時是這樣打鉀皂,這樣可試到不同比例的配方,找出適合自己的配方. 有時間歡迎望望置頂的新手扎記,內有更多鉀皂資料的.

係呀!我睇咗好幾遍,獲益唔少呀!:)  發表於 2013-4-22 23:38
回復

Carmenchau 發表於 2013-4-22 23:29:03 |顯示全部樓層

呢次係我第3次做液體皂了,初次做係照足糖亞的倒手香配方做,祇用椰子油及芥花油, 液體皂好稀,好好泡,不過,過完水有少少立,唔滋潤。至於以上那兩種配方,都係用同ㄧ款油(仲未用哂)用3倍鉀分量溶鉀,1倍油量的水溶皂糊的。
所以我做首烏洗頭水用咗310g的水溶103g的鉀,最後用500g水溶皂糊。另外蘆薈沐浴液我用橄欖油浸薰衣草來做,鉀
93g, 溶鉀水280g, 溶皂糊的蘆薈水用咗550g,最後呢兩個配方做出來都係膏狀,非液體,唔知錯係邊度?
做法我係跟糖亞的方法的—加熱所有的油脂,而鉀加水攪勻,隨即倒入油脂拌至麥芽糖狀,保溫1日後,我會隔水加熱攪拌,令皂糊加速熟成, 幾日後check PH 8度左右後, 就加水或添加物來稀釋就用!

係用鉀分量的3倍水溶鉀, 之前打錯咗,多謝提醒!

係咪”用3倍""水""分量溶鉀"?  發表於 2013-4-22 23:35
回復

Carmenchau 發表於 2013-4-22 23:36:04 |顯示全部樓層

我冇獨立咁每種油嚟打的,主要係冇位可存放,每次打1L用完再打!
以上那兩個配方都幾好用,如果可以再增强滋潤感就最好囉!
唔知可以點改善呢?

我以為要放係雪櫃度添, 咁我再去爬吓文先! Thx~~ :>

鉀皂團很易存放的,用個保鮮袋入住,放在任何角落就得了,2年也未必會壞.  發表於 2013-4-22 23:40
回復

jellyfishy 發表於 2013-4-22 23:47:47 |顯示全部樓層
Carmenchau 發表於 2013-4-22 23:29
呢次係我第3次做液體皂了,初次做係照足糖亞的倒手香配方做,祇用椰子油及芥花油, 液體皂好稀,好好泡,不 ...

我都係用開加熱法打鉀皂,一向也有read糖亞的鉀皂熱製法.
唔係好睇得明你寫的內容,希望我無解錯你意思.
以我加熱法的個人經驗,溶鉀的水量一向是4倍,因為加熱時會大量留失水份,使成皂後的皂團較乾和實,你用三倍水溶鉀其實算少水了(不知我有無看錯你文字意思).

由於每次熱油打鉀皂trace 的時間不同,所以每次trace後,在鉀皂團餘下的水份都不同,基本上我未試過 皂團重量(不是只算油量)1 : 1 水 能好好開稀,通常1:1.5倍水,鉀皂還是稠稠的.尤其係芥花油和橄欖油這類需較多時間trace的油,我試過要3倍水才能好好開稀皂團.以你第二和第三次溶皂團的情形,橄欖油比重高的鉀皂團可能本來實在很少水份,就算550g 水也未能開稀皂團,所以呈膏狀了. 我也試過開100%橄欖油皂團,嘩.... 我用左3倍水呢~  

另外,想請問你有無用醋或檸檬酸洗髮過水? 香港的水質遠差於世界很多地區,不用酸水過頭髮,一般會有很多皂垢殘留在髮上,令頭髮不滑和多垢.台灣的水質比香港好很多,我去到台灣七天洗頭不用檸檬酸也沒事,但在香港和內地就不得了.

我也是個愛運動之人,一星期有七至十小時打波訓練,我的鉀皂或鈉皂配方可能你會有興趣一試,如果有機會,大家可以pm交換皂皂試用,再傾下心得啦.

仲有仲有,有無留意你用的鉀是幾多% purity? 有無做compensation?

哈哈!同我交換d皂?我梗係擧腳贊成啦!我好肯定我佔足100%便宜,你做的係佳品,我果d呢…不能見人啦,可能至少要做多ㄧ百幾十次先得!多謝哂!  發表於 2013-4-24 00:16
d鉀係永興度買的,我懶冇做補償,鉀用多咗就驚,用少咗就唔駛驚;不過一句講哂係唔識點計,又懶去翻筆記搵資料!T^T  發表於 2013-4-23 23:08
回復

Carmenchau 發表於 2013-4-23 23:46:10 |顯示全部樓層

我做的唔係熱制法,跟糖亞做的應該係冷制法,不過我唔想等太耐,先至係打好油後,保暖1日後,用邊爐煲煲熱d水,再放上那瓶皂糊,攪至受熱加速成熟,PH值降至8度就可以稀釋使用,唔駛等2星期!
我呢個方法溶鉀的水份應該唔會蒸發好多的!不過呢個唔糖亞的配方,而係我見網上post出嚟的,而我又想用緊d棕櫚油,減少椰子油分量,唔駛咁乾呀!
雖然係膏狀但PH值8度,我諗都唔怕用啦!用落覺得好用過第1次做倒手香果款(較乾,唔潤)
首烏洗頭膏我用咗都ok唔立唔乾,幾清爽, 頭髮冇打結(可能我係短頭髮,唔覺有皂垢) 所以我再用同ㄧ個配方做沐浴露! 我冇用護髮素ㄧ段時間,但都有諗過買檸檬酸自製潤髮絲,但係永興要買1kg我就嫌太多冇買囉!水母大師你有冇用過佢的檸檬酸,質素ok嗎?可耐放嗎?
其實我係咪應該用多於1倍的水來稀釋d皂糊至液體狀會好d呢?(如果再有此情況出現!)
非常感謝你詳細的解答!
回復

jellyfishy 發表於 2013-4-24 09:30:23 |顯示全部樓層
Carmenchau 發表於 2013-4-23 23:46
我做的唔係熱制法,跟糖亞做的應該係冷制法,不過我唔想等太耐,先至係打好油後,保暖1日後,用邊爐煲煲熱d ...

你個方法好攪工喎, 為何要座熱攪鉀皂? 個人覺得無咁既必要, 而且座熱一樣會留失大量水份. 想鉀皂快D熟成,我平時攪鉀皂是直接加熱, 只要keep 在80-90度, 打個椰子油皂不用 10min KO, 橄欖油皂就要成粒鐘, 但第二天用得. 我的方法全部用手攪, NOT 用電攪, 哈哈~ 簡單工具又快趣~

有時間可以看看我鉀皂熱製法個帖, 個底鉀皂用左 1: 2倍水開稀, 當時想試增調劑, 所以加多少少水稀釋皂團, 100% 橄欖油對我來說實在太潤, 後來加了20%椰子油和棕櫚油,也是1:2倍水,潔力就好很多了,泡泡也綿.

鉀皂不同鈉皂,一般不用複雜配方就能提供合心的洗感和效果,當你試過最簡單的配方(如25%椰子油,15%蓖麻油,60%橄欖油),再比較下之前的複雜配方時,就會漸漸唔攪咁多複雜野~ 哈哈~ 

不過呢,溝稀皂團的水若用了不同的水,的確有不同效果,我之前用菊花散煮水溝稀皂團,用來洗頭髮,洗完出來的頭髮比較油亮,也不會有多餘頭油,感覺很好呢~ 有時間等我post 條方俾大家試下啦~ 

另外,洗感爽唔爽有時要看天氣季節和當時自己身體狀況,你下次可以試下同一條方溝不同的水,看看造出來的效果係咪一樣.

你咁有實驗精神,好應該試下獨立油種造一個皂團,再用不同比例混合做皂液.我的皂團都係放在廚房櫃裡的暗角,用上半年也不覺有問題,也聽過有花友執屋時找到2年的皂團,開水出來洗澡,一樣好用.

不要叫我水母大師啦, 呢度有好多diy 資深花友, 個個都係大師, 水母就是水母, 大家分享心得啫~

檸檬酸是一些很低成本的東西,可用在食材和清潔上,很多飲品都有入檸檬酸,包括 c c 檸檬.

我用的檸檬酸是跟 牛頭角diy 姐姐買,很便宜. 不清楚其他地方有乜唔同了~ 我淨係知永興貴D囉.

你是短頭髮,反應可能有別呀,我們也有花友洗頭不用酸水潤絲.每人髮質各異,但我自己如果無用酸性物質過水,吹乾頭髮後梳頭時會很易有污垢留在梳子上.這是我個人經驗.

講番補足鉀量的問題,鈉皂可以不補足,因為油份就算沒有皂化,在鈉皂裡也固體化了,與鈉和甘油融為一體,洗出來不會感到油油的.
但鉀皂不補足的話,油在皂團裡仍是液體狀態,就會有洗不乾淨的問題,嚴重的話,沖完涼個浴缸都會有油.聽過有朋友無補足鉀量,可能佢的鉀不足95%純度,最慘佢用來做家事鉀皂,這家事皂洗出來的碗有層油,過幾次水都唔乾淨,梗係啦,皂團有5%油份,不停洗不停加番D油在碗上,當然洗不乾淨啦,最後她要掉了個皂團.

網上有些 soap calculator 有提供補足鉀皂的,如helen's 個計數機:
http://www.soap-diy.com/Soap_Calculators.php

我見永興買的單水檸檬酸$28/1kg,牛頭角的賣幾錢呢?佢有冇web site ah? 唔該水母!  發表於 2013-4-26 17:03
回復

Carmenchau 發表於 2013-4-24 13:14:03 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2013-4-24 09:30
你個方法好攪工喎, 為何要座熱攪鉀皂? 個人覺得無咁既必要, 而且座熱一樣會留失大量水份. 想鉀皂快D熟成 ...

哈哈! 我就係見你果個熱制法好刺激, 所以先用糖亞個minor的方法去加速熟成咋! 同埋第一次我做倒手香皂液的時候, 人手攪咗1個半小時, 攪到膊頭痛到宜家 ! (有舊患呀!) 唯有買番部電動攪拌棒, 之後2次攪12-20分鐘就掂擋了! 所以呢個熱制法我就唔會試囉, 因為要人手做 , 唔想加重手同膊頭的負荷! 而熱制法如機的話, 我驚有危險喎!

期待你的菊花散洗頭水配方呀! 我宜家用緊的首烏洗水總覺得頭髮不夠油亮! 而檸檬酸我會試下用, 睇下可唔可以令到頭髮髮質有所改善, 我的頭髮一直以來都唔多直, 好幼易斷, 幾鬆散下架, 留長髮最好做負離子電直佢, 否則剪短算了!! 頭髮有些乾又唔油亮! 唔知搽下髮尾油有冇用?

蓖麻油唔知係邊度買會便宜些呢? 去過Linda度, 好貴; 永興又唔見有得買! 而菊花散又係邊度有得買呢? 聽起來好似國貨果D沖劑咁! 哈哈!!!

你俾果個計算用的web-site好有用, 之前冇耐性去睇, 宜家再睇覺得好啱用, 好詳細, 簡單易用, 謝謝水母!

不要抱太大期望呀 (我送了給2位朋友用, 2個都話好用, 有一位用左一排, 見面時仲show 佢生多左的頭髮位置給我, 呢下真係開心架~)  發表於 2013-4-24 13:53
回復