花X無Hi-fresh

作者: FatWally 發表于 2013-4-16 23:25:46
2232 9
問左花X.. 話唔知幾時先有貨.. 有無人知道有沒有其他地方有得買..
阿火 發表於 2013-4-16 23:51:46 |顯示全部樓層

早3-4日見到花X仲有散裝包裝既Hi-Fresh賣,樽裝就未有貨!

其實,花X都有一樽叫“再鮮素”(透明膠樽紅色蓋)賣,聽以前師兄師姐講再鮮素比Hi-Fresh再純再幼細....

可參考:
http://hkplants.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=10812&pid=129307&fromuid=83876
回復

sandylam 發表於 2013-4-17 08:44:05 來自手機 |顯示全部樓層

其實我用開refresh架,又可以用黎處理切口,淋花又得,噴葉又得。
回復

wct119 發表於 2013-4-17 09:06:26 |顯示全部樓層
如果你有美能安A,可以將佢研成粉就係Hi—Fresh。
回復

FatWally 發表於 2013-4-17 11:15:41 |顯示全部樓層
我見其他POST話,REFRESH 微粒細, 好易沖走, 用美能安A自己磨唔知點控制粗幼.. 其實微粒大細重唔重要?? 有朋友話可以試下幫我係日本買, 不過郵費仲貴過技.. 唔知值唔值..
回復

阿火 發表於 2013-4-17 11:44:05 |顯示全部樓層

沖走....? 應該係 “再鮮素” 更易俾根同葉吸收就真!
其實,之前師兄師姐分享過美能安A、Hi-Fresh、Refresh(再鮮素)都係差唔多既嘢,只係分別係其粗幼、純度。佢地提過呢啲都係supplement其中一種,有得用Hi-Fresh固然好,冇得用佢地都種AV種得好好!
我有用Refresh(再鮮素)每個禮拜淋水,每次淋完第日都發現AV葉變得較為嫩綠,好似回復膚色咁!

再鮮素樽上說明書雖然係日文,但有幾隻繁體字寫住「葉面活性要素」xxx.... 特長
1. 光合成促進 ....xxxx.... 濃綠
2. 病蟲害 & 預防....xxxx.... 靜菌.... 預防衛生管理x最適xx
3. 生育障害....xxxx.... 豐富xxxx 養分....補給

回復

silicon 發表於 2013-4-18 00:21:40 |顯示全部樓層
FatWally 發表於 2013-4-17 11:15
我見其他POST話,REFRESH 微粒細, 好易沖走, 用美能安A自己磨唔知點控制粗幼.. 其實微粒大細重唔重要?? 有朋 ...

洗mud攪咁多嘢呀!用 million a 放泥面正常淋水就可以;
如想沖洗葉片,可預先用樽放 million a 入內加清水,
之後用樽內 million a 水洗葉淋花也可

Good!!!!!!  發表於 2013-4-18 00:30
回復

sandylam 發表於 2013-4-18 09:08:02 來自手機 |顯示全部樓層
FatWally 發表於 2013-4-17 11:15
我見其他POST話,REFRESH 微粒細, 好易沖走, 用美能安A自己磨唔知點控制粗幼.. 其實微粒大細重唔重要?? 有朋 ...

如果想效用長一點,應該用粒狀。你要淋好多水洗泥,就hi-fresh都會沖得走。
回復

FatWally 發表於 2013-4-18 13:20:57 |顯示全部樓層
好, 謝謝, 那就不用花錢從日本寄了. 謝謝大家分享心得.. 一個問題, HI-FRESH / RE-FRESH / MILLION-A太多會不會有"肥"害呢?
回復

阿火 發表於 2013-4-18 13:25:36 |顯示全部樓層
回復