新手種花--毛氈苔 好望角

作者: clever_win 發表于 2013-4-16 00:44:56
5576 35
星期日去左花墟買$28,只是幼苗,希望佢可以捱過一年,之後變大棵

LEUK9884 發表於 2013-4-16 08:14:03 |顯示全部樓層
好望角怕熱 , 未到炎夏可以放較明亮光位 , 可以腰水!  炎夏就移入小小暗位 , 注意澆水 , 保命渡夏 ! 到入秋又移去光位 !  參考
回復

hkl729 發表於 2013-4-16 09:02:23 |顯示全部樓層

葉片看來較為乾身,有需要置其於高光高濕度的環境,當經過馴養階段之後,可以考慮更換植料或者加入多30%的珍珠岩(蛭石),可以有助根部發展!
以下是它完全成長後葉展有機會達到15~20cm的模樣
回復

C702 發表於 2013-4-16 10:11:54 |顯示全部樓層

發泡煉石之前有食蟲界巨頭話不宜用於食蟲植物!
信不信由你!
想混合植料可考慮粗糙蘭石、赤玉土或河沙!

講開又講,我測過發泡煉石含有豐富礦物質,浸左成晚水之後,數值仲愈黎愈高~  發表於 2013-4-16 13:42
回復

hkl729 發表於 2013-4-16 10:50:19 |顯示全部樓層
C702 發表於 2013-4-16 10:11
發泡煉石之前有食蟲界巨頭話不宜用於食蟲植物!
倌不信由你!
想混合植料可考慮粗糙蘭石、赤玉土或河沙! ...

謝謝提醒, 正確應該是珍珠岩(蛭石),不是發泡煉石!
回復

eddie88 發表於 2013-4-16 11:31:15 |顯示全部樓層
同小弟在office一樣 ,時常在盤邊寫上" 不用澆水  " ,提醒好心同事吾好淋水喉水落啲食蟲
回復

clever_win 發表於 2013-4-16 12:31:34 |顯示全部樓層
係呀,聽講e 種是懶人植物,可以用腰水法,之後佢自給自足,自力更新,唔使理佢
回復

clever_win 發表於 2013-4-16 12:33:11 |顯示全部樓層
LEUK9884 發表於 2013-4-16 08:14
好望角怕熱 , 未到炎夏可以放較明亮光位 , 可以腰水!  炎夏就移入小小暗位 , 注意澆水 , 保命渡夏 ! 到入秋 ...

多謝提醒,我要種到佢升值
回復

clever_win 發表於 2013-4-16 12:36:25 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2013-4-16 09:02
葉片看來較為乾身,有需要置其於高光高濕度的環境,當經過馴養階段之後,可以考慮更換植料或者加入多30%的 ...

高人~~~咩叫做馴養階段? 珍珠岩幾時加? 以我這棵估計幾耐才算已成長?
回復

hkl729 發表於 2013-4-16 13:42:26 |顯示全部樓層
clever_win 發表於 2013-4-16 12:36
高人~~~咩叫做馴養階段? 珍珠岩幾時加? 以我這棵估計幾耐才算已成長?

'馴養' 即是將棵植物從它的原生地/花場帶回家之後,因為環境無論濕度,定係光照時時間都有機會有太多轉變,於是我們一般會將佢放係一個人工佈置,跟它的原生地/花場相似的環境種植,透過漫漫減少/增加濕度/加長光照時間,令植逐步適應新居的環境!

我的好望角由上年1月開始種植,由如你的小苗長至相片中的尺寸,種了6個月左右,當時只係放係花園任它日曬雨淋,由它自己捕捉飛蟲,便會快高長大了!
回復

clever_win 發表於 2013-4-16 15:57:50 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2013-4-16 13:42
'馴養' 即是將棵植物從它的原生地/花場帶回家之後,因為環境無論濕度,定係光照時時間都有機會有太多轉 ...

係咪咩肥都唔使比吖? 係咪保持泥土濕潤就OK?
回復

LEUK9884 發表於 2013-4-16 16:16:12 |顯示全部樓層
食蟲植物光照比較重要 ! 唔夠光會徒長 , 植料過濕會爛根 !  
回復

clever_win 發表於 2013-4-16 19:26:02 |顯示全部樓層
LEUK9884 發表於 2013-4-16 16:16
食蟲植物光照比較重要 ! 唔夠光會徒長 , 植料過濕會爛根 !

點才知佢乾唔乾? 同埋係咪唔好比佢直接曬太陽,有太陽光就得?
回復

hkl729 發表於 2013-4-16 19:40:04 |顯示全部樓層
clever_win 發表於 2013-4-16 19:26
點才知佢乾唔乾? 同埋係咪唔好比佢直接曬太陽,有太陽光就得?

這個品種係春秋冬曰子可以曝曬,唯獨夏天適宜放係光亮但通風涼爽的位置!
長期腰水種植,就唔怕植料亁啦
回復

clever_win 發表於 2013-4-16 22:38:10 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2013-4-16 19:40
這個品種係春秋冬曰子可以曝曬,唯獨夏天適宜放係光亮但通風涼爽的位置!
長期腰水種植,就唔怕植料亁啦: ...

腰水的話盆栽上的表面泥需不需要澆水呢?
回復

hkl729 發表於 2013-4-16 22:42:05 |顯示全部樓層
clever_win 發表於 2013-4-16 22:38
腰水的話盆栽上的表面泥需不需要澆水呢?

嘿嘿,可以由上而下淋水,不過唔好淋葉面
回復

clever_win 發表於 2013-4-16 22:49:37 |顯示全部樓層
hkl729 發表於 2013-4-16 22:42
嘿嘿,可以由上而下淋水,不過唔好淋葉面

I see I see 謝謝賜教
回復

clever_win 發表於 2013-5-24 19:32:02 |顯示全部樓層
我想問我的好望角種左兩個月,唔知點解開始有D 變黃,煩請高人賜教救急
回復

hkl729 發表於 2013-5-24 19:41:27 |顯示全部樓層
如果種植環境悶熱焗促,或者係夏天直接曝哂,亦有機會令葉面變黃!
回復

clever_win 發表於 2013-5-27 19:35:36 |顯示全部樓層
我想問有無得救? 我沒有直接曬,不過真我好熱,我沒開冷氣,我見其餘同期四月買的植物如玫瑰,原本種得好地地,唔知點解近這兩星期d 葉枯,黃,同枝葉向下,是否因為上星期下雨無太陽? 我有每日比水的
回復

12下一頁