矮番茄品種問題

作者: makhofung 發表于 2013-4-15 19:26:40
1971 1
小弟有個問題想請教下咁多位....

今日行過花墟見到有好多唔同品種既番茄種子...

但係好多都無講成株係幾高...

我想請問下有咩番茄品種既成株係大約60cm 左右或以下既呢...??
金剛 發表於 2013-4-15 19:35:59 |顯示全部樓層

可剪頂芽控制高度......

回覆點評:
Jack91266  唔係有D矮種係自動封頂架咩,個D真係好矮,得20cm度。  
叢生型番茄,在主幹3-5層時花序封頂,生長點變成花序,不再向上生長~~得20cm可能同盆嘅大少、品種、插枝有關係

suki4140  借帖一問, 如果想佢盡量矮的話, 其實應該幾時剪??(太早剪應該會死/-\")  
番茄分蔓生型、叢生型及半有限生長型,叢生型是矮種,修剪番茄很講技巧,一言難盡,講參考這網址: http://www.360doc.com/content/10/1126/00/2016686_72478707.shtml

makhofung  你既意思姐係我可以將一D 原先高既品種當矮品種咁種?? 咁會唔會影響佢既開花結果GA?
唔係~~剪頂可控制高度,但種植的品種才是關鍵,因為蔓生型番茄植株高,剪頂幫助不大,佢側枝一樣會長高,建議你可以種叢生型番茄高度較矮,種植番茄如日照不足會徒長,而氮肥多會讓番茄頂芽優勢明顯,這樣都要注意,而盆深不足是另一種的根域限制,亦可限制植株高度

唔係有D矮種係自動封頂架咩,個D真係好矮,得20cm度。  發表於 2013-4-15 23:26
借帖一問, 如果想佢盡量矮的話, 其實應該幾時剪??(太早剪應該會死/-\")  發表於 2013-4-15 19:45
你既意思姐係我可以將一D 原先高既品種當矮品種咁種?? 咁會唔會影響佢既開花結果GA?  發表於 2013-4-15 19:44
回復