新手請教

作者: 星流 發表于 2013-4-15 14:39:54
1157 12
剛買咗盆紫色紫蘿蘭返黎,花店老板話五日淋一次水,天氣咁熱淋咁少水怕不怕它缺水啊?
Breeze 發表於 2013-4-15 14:53:53 |顯示全部樓層

淋水相隔時間, 因應種植環境 (通風,濕度, 溫度) 植料疏水度 亦有所不同
可根據泥面變乾, 盆身變輕, 決定需否淋水~

夏天天氣炎熱, 如果種植環境沒有空調, 淋水時間應更為注意

一般AV根部出現問題, 淋水過多是其中一個主因
回復

星流 發表於 2013-4-15 15:01:37 |顯示全部樓層

紫色紫羅蘭

Breeze 發表於 2013-4-15 14:53
淋水相隔時間, 因應種植環境 (通風,濕度, 溫度) 植料疏水度 亦有所不同
可根據泥面變乾, 盆身變輕, 決定需 ...

多謝指教,我會好好注意
回復

hkl729 發表於 2013-4-15 15:12:03 |顯示全部樓層
如果能夠提供閣下居所或辦公室的種植位置環境,例如
-有沒有空調?或有沒有其它的溫度控製?
-有沒有陽光?定係只用燈照?
-平時室內濕度多少 %?
-植料(泥炭土/珍珠岩/發泡珠石/或其它)的混合比例?
如果有以上基本資料,其他師兄可能會有更多直接的種植建議給你參考呢

回復

星流 發表於 2013-4-15 15:27:28 |顯示全部樓層
剛買紫色紫蘿蘭,

紫羅蘭

紫羅蘭
回復

jurassic 發表於 2013-4-15 15:38:40 |顯示全部樓層
好像換 比較疏水的泥好d ,  
回復

yipyipamy 發表於 2013-4-15 15:51:58 |顯示全部樓層
通常係街買回來的AV啲泥都好容易有菌或蟲(我同事試過有兩條紅色蟲蟲在裏面),而且啲泥好實,紫羅籣啲根唔喜歡太焗.你可以先等一個月開完花後(如果係我會依家換,不過新手最好都係睇完靚花先動手啦~~~~),去花X買發泥回來換.香港天氣又濕,夏天又焗,啲泥以珠石/珍珠岩分量多比較好.係屋企放最好係D放比較通
回復

Breeze 發表於 2013-4-15 16:16:22 |顯示全部樓層
如樓上花友的意見, 除了種植環境長時間有空調, 否則植料的疏水度應該不足~
回復

BluePrincess 發表於 2013-4-15 19:54:20 |顯示全部樓層
淋水要幾頻密要睇你擺放的位置乾不乾燥有冇太陽,最好的方法就係用手感覺下盆的重量
我自己就會傻到用隻手摸下D泥

用手摸唔係傻;含水分與乾燥的泥係有分別gar  發表於 2013-4-15 21:24
回復

星流 發表於 2013-4-15 20:55:30 |顯示全部樓層
yipyipamy 發表於 2013-4-15 15:51
通常係街買回來的AV啲泥都好容易有菌或蟲(我同事試過有兩條紅色蟲蟲在裏面),而且啲泥好實,紫羅籣啲根唔喜歡 ...

之前買返黎是细盆,换咗個盆加咗的泥,這種泥不適合嗎?迟的去買過返黎再换.多謝指教
回復

星流 發表於 2013-4-15 20:58:27 |顯示全部樓層
BluePrincess 發表於 2013-4-15 19:54
淋水要幾頻密要睇你擺放的位置乾不乾燥有冇太陽,最好的方法就係用手感覺下盆的重量
我自己就會傻到用隻手摸 ...

明白,我都係用隻手去摸
回復

silicon 發表於 2013-4-15 21:35:43 |顯示全部樓層
星流 發表於 2013-4-15 20:55
之前買返黎是细盆,换咗個盆加咗的泥,這種泥不適合嗎?迟的去買過返黎再换.多謝指教 ...

應該換回之前的細盆,太大的盆只會令泥土裡的水分長期不散,
相對使根部容易缺氧。依據葉幅的大概直徑1/2至2/3,
這樣的盆size就很合適。除了換盆及換疏水植料外,
夏天若長期沒有冷氣,請停肥只淋清水及留意通風
回復

星流 發表於 2013-4-15 21:54:36 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2013-4-15 21:35
應該換回之前的細盆,太大的盆只會令泥土裡的水分長期不散,
相對使根部容易缺氧。依據葉幅的大概直徑1/2 ...

是這様嗎?太感謝你的心得,馬上行動
回復