超迷岩Tinkerbells

作者: heiheimama 發表于 2008-6-5 11:32:35
3993 55
早前我的Sinn. Tinkerbells被蟲吃了葉,安全起見把植株棄掉,只留頂芽及球根.怎知小小頂芽不憤我虐待她,繼續開花,於是變了超迷岩,花花也小得很,怪可憐的...

原本長這樣.可見葉子已被吃得花斑斑的.~

原本長這樣.可見葉子已被吃得花斑斑的.~

現在...在旁的White Sprite問:小姐,你邊位呀.~

現在...在旁的White Sprite問:小姐,你邊位呀.~

三隻迷岩鬥細,結果由營養不良的Bright Eyes勝出.歪風不可長呀...

三隻迷岩鬥細,結果由營養不良的Bright Eyes勝出.歪風不可長呀...
mandy619 發表於 2008-6-5 11:39:54 |顯示全部樓層
好cute呀, heima.
回復

Fonica 發表於 2008-6-5 11:40:44 |顯示全部樓層
希媽,我屋企好多葉都出現類似情形,比蟲蟲食到花斑斑 有無方法呀?
回復

heiheimama 發表於 2008-6-5 11:50:34 |顯示全部樓層
我都唔知那是什麼蟲,只知道是專趁我假日不在公司時吃葉.所以把窗邊封密,個個星期噴殺蟲水.~
回復

maywong918 發表於 2008-6-5 12:04:17 |顯示全部樓層
哇~新品種呀~希媽~ 好鬼Q呀~
回復

ringring1968 發表於 2008-6-5 12:10:17 |顯示全部樓層
希媽,,呢隻幾可愛喎,,你真係多靚野.
回復

Fonica 發表於 2008-6-5 12:12:27 |顯示全部樓層
我的是野放的,噴殺蟲劑都好似無嘜用,我而家嘗試用矽藻素開水噴葉面,唔知得唔得,不過好多葉都花斑斑,好心痛
回復

heiheimama 發表於 2008-6-5 12:14:34 |顯示全部樓層
d蟲食完仲會痾si,整到個盆一點點,好鬼核突.~
回復

莉莉 發表於 2008-6-5 12:15:17 |顯示全部樓層
希媽...恭喜晒~雖然d花好細朵 ,但係d花都好多呀...
回復

pearl413 發表於 2008-6-5 12:15:35 |顯示全部樓層
heima, the bugs should be 薊馬 as I told you before. My Leo bb sufferred from it. you can find some small,  light yellow/ ovary white in color bugs walking around.. I applied 帝先隆 to all my sinn la. And now they are all well except the poor little Leo B
回復

pearl413 發表於 2008-6-5 12:16:31 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-6-5 12:04 發表
哇~新品種呀~希媽~ 好鬼Q呀~

希媽點只Q, 仲好型ka
回復

ayclui 發表於 2008-6-5 12:16:44 |顯示全部樓層
係喎...d虫食到d葉好花...
隻bright eyes 又真係奀咗d, 我果隻嘅花大過 pusilla  
回復

ayclui 發表於 2008-6-5 12:24:09 |顯示全部樓層
原帖由 Fonica 於 2008-6-5 12:12 發表
我的是野放的,噴殺蟲劑都好似無嘜用,我而家嘗試用矽藻素開水噴葉面,唔知得唔得,不過好多葉都花斑斑,好心痛

芳芳, 矽藻素開水比例如何? 1:200? 我仲未開封呀 ~
因為矽藻素packing 用克, 我平時開花肥用毫升...唔係好明點樣對換囉 ~
回復

八王爺 發表於 2008-6-5 12:25:23 |顯示全部樓層
fonica .... 原來你家中有 潛虫........
回復

八王爺 發表於 2008-6-5 12:26:21 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-6-5 05:24 發表

芳芳, 矽藻素開水比例如何? 1:200? 我仲未開封呀 ~
因為矽藻素packing 用克, 我平時開花肥用毫升...唔係好明點樣對換囉 ~

暈低 ... 1克=1g=1ml=1毫升
回復

mandy619 發表於 2008-6-5 12:26:53 |顯示全部樓層
會唔會係潛葉蟲/蠅/蛾.
http://gaga.jes.mlc.edu.tw/new23/9405/x17.htm
回復

Fonica 發表於 2008-6-5 12:31:37 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-6-5 12:25 發表
fonica .... 原來你家中有 潛虫........

有無方法呀.....王爺
回復

heiheimama 發表於 2008-6-5 12:36:45 |顯示全部樓層
潛葉蟲,都好過薊馬...

佢又淨係食隻tinkerbell wo,唔知點解.
回復

Fonica 發表於 2008-6-5 12:36:51 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-6-5 12:24 發表

吓,我無刻意去量度呀,求其用小匙不少少落噴壺開水,全屋既植物都噴,有剩就用嚟淋水.早前換泥都落左矽藻素,希望有改善
回復

Fonica 發表於 2008-6-5 12:39:17 |顯示全部樓層
原帖由 mandy619 於 2008-6-5 12:26 發表
會唔會係潛葉蟲/蠅/蛾.
http://gaga.jes.mlc.edu.tw/new23/9405/x17.htm

我都有看過,都估計係這些,但嘗未搵到解決佢地既方法
回復

123下一頁