[問題] 臭味

作者: 阿袁 發表于 2008-6-5 08:34:25
1930 13
毛氈苔水陸缸一開左把抽氣扇就聞到陣陣梅梅UP UP味, 隻老虎行親埋黎都嘈...............唔知各位師兄個缸有冇咁既臭味?又有冇d 實戰除臭方法可以分享下嘛?
中豬毒者 發表於 2008-6-5 09:58:34 |顯示全部樓層
以前養魚,未搞好硝化系統前,乜怪味都有,硝化系統搞好後,乜味都無。
所以,可能你要唸唸點整個硝化系統啦。
回復

bluemoon 發表於 2008-6-5 10:17:38 |顯示全部樓層
陣味似酸性定 alkaline?

後者可能是NH3

PS: 你化學課有聞過NH3 嗎?
回復

LEUK9884 發表於 2008-6-5 11:27:30 |顯示全部樓層
又唔覺喎! 今日晚再索清楚!
回復

細毛 發表於 2008-6-5 11:45:04 |顯示全部樓層
袁爺, 你開左咁多水陸缸, 冇理由係第一次聞到呢種upup味喎!
你同老虎講:「第一次見我玩缸咩? 過多幾日就冇味架啦! 新黎架!?」
回復

C702 發表於 2008-6-5 15:15:58 |顯示全部樓層
細毛,你結左婚未?你好似唔知D老虎養係屋企有幾惡。
如果袁爺咁同隻老虎講,屋企即刻開多個新缸
叫做----------------------------------------------------------------------------------爆缸!
回復

細毛 發表於 2008-6-5 19:44:08 |顯示全部樓層
我係袁爺既fans.....我估佢好man的! 希望佢唔好令我地d後輩失望!
回復

C702 發表於 2008-6-5 22:05:17 |顯示全部樓層
我都係袁爺既fans,唔駛估啦,佢手臂粗過我大髀
為人又豪爽,真係勁man架
回復

阿袁 發表於 2008-6-6 21:20:15 |顯示全部樓層
原帖由 中豬毒者 於 2008-6-5 09:58 發表
以前養魚,未搞好硝化系統前,乜怪味都有,硝化系統搞好後,乜味都無。
所以,可能你要唸唸點整個硝化系統啦。

好似同硝化系統扯不上關係喎  
回復

阿袁 發表於 2008-6-6 21:22:46 |顯示全部樓層
原帖由 細毛 於 2008-6-5 19:44 發表
我係袁爺既fans.....我估佢好man的! 希望佢唔好令我地d後輩失望!

系隻吊睛白額虎前....小袁衹係隻溫馴既小花貓而已  
回復

阿袁 發表於 2008-6-6 21:24:26 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-6-5 22:05 發表
我都係袁爺既fans,唔駛估啦,佢手臂粗過我大髀
為人又豪爽,真係勁man架

隻手瓜係吹氣架咋..................................................
回復

阿袁 發表於 2008-6-6 21:27:50 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-6-5 15:15 發表
細毛,你結左婚未?你好似唔知D老虎養係屋企有幾惡。
如果袁爺咁同隻老虎講,屋企即刻開多個新缸
叫做----------------------------------------------------------------------------------爆缸! ...

直情講都唔敢講,提都唔敢提哦!   
回復

阿袁 發表於 2008-6-6 21:32:15 |顯示全部樓層
原帖由 bluemoon 於 2008-6-5 10:17 發表
陣味似酸性定 alkaline?
後者可能是NH3
PS: 你化學課有聞過NH3 嗎?

唔係酸宿味,係梅UP味,即係有時系樹林入便d 植物霉爛味.....................NH3未學過, 係咩黎架?
回復

阿袁 發表於 2008-6-30 13:20:45 |顯示全部樓層
其實我係想問果種味道係唔係水苔浸耐左水出來的....  
想知道對植物有冇不利咁解 ,
我梗係希望 d 臭味係冇害架..................................................................................................................

回復