為何今日街市無菜賣?

作者: 金剛 發表于 2013-4-12 16:26:12
2577 11

剛才在路上遇到一位朋友,我見她拿了一袋二袋,見透明袋裡有菜,好像是芥菜,問她是否煮湯.....她說是小棠菜,並說街市無菜賣~~

吓...我心裡有點愕然!她跟著說:無咩菜賣,菜心仔都二十幾蚊斤......我跟住就去咗街市暸解情況~~真的如她說,今日街市菜檔很少菜,只有生菜黃芽白及小量菜心仔!.......大家知唔知點解呀?

我甚少去街市,係唔多鍾意去,今次很例外,hahaha!因為我唔係小女人
芬芬 發表於 2013-4-12 16:52:43 |顯示全部樓層
係呀!近個幾星期菜好貴,又唔靚!白菜仔都買十二元1斤!菜心睇得下也要十幾二十!都唔知點解!

haha^^所以我叫咗個朋友等我種嘅菜,佢話又排等.....咁又係,最快都成個月,到時她又飛,離港了  發表於 2013-4-12 17:03
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-4-12 16:53:45 |顯示全部樓層
因為落雨浸死左好多菜

~~影響咁大!...我依排都少落場,日日落雨!!d蔬菜生得很慢!反而近排多咗去體育館操練  發表於 2013-4-12 17:00
回復

八王爺 發表於 2013-4-12 17:46:34 |顯示全部樓層
十幾日陰天,菜生長緩慢。
不過,應該有大陸菜,但好貴。
超巿的有機菜也少了很多。

~~希望天氣好d,唔好成日落雨  發表於 2013-4-13 16:56
回復

candy- 發表於 2013-4-12 17:48:14 |顯示全部樓層
日日係咁落雨,d菜唔貴就奇喇

~~無奈  發表於 2013-4-13 16:55
回復

corina 發表於 2013-4-12 21:47:01 |顯示全部樓層
我唔使買菜,真係食菜唔知菜貴.......

~~有同感  發表於 2013-4-13 16:54
回復

leoleo 發表於 2013-4-12 22:05:54 |顯示全部樓層
d農民超慘

~~係  發表於 2013-4-13 16:54
回復

wendy_choy_hk 發表於 2013-4-12 22:22:49 |顯示全部樓層
春雨失收 菜價倍升
【本報訊】春雨綿綿菜價貴!華南地區連日降雨,令供港瓜菜價格勁升一倍,一斤白菜仔盛惠32元。香港入口蔬菜批發商會會長袁昌表示,就算即日停雨,蔬菜亦需10多20天生長期,市民最少捱至下個月才有機會吃平菜。
袁昌表示,現時瓜菜主要來自廣東,下雨令部份菜的批發價貴了近一倍,瓜類每斤加價兩至三元。他指6月後有北京及銀川的瓜菜供港,屆時菜價會較穩定。

供港菜量大跌100公噸
蔬菜統營處數據顯示,近日供港蔬菜量只得320多公噸,較平日達420公噸明顯減少近兩成,過去一周批發價急升,菜心由每斤9.3元升至15元,青豆則由16.1元升至24.2元。九龍城街市的菜販表示,水菜價格最受影響,其中芥蘭、菜心零售價由上周每斤12元,升至昨日每斤賣22至24元,白菜仔則由18元加價至32元,因受天雨影響,貴價菜的質素亦不太好。
有菜販以「每扎」為單位售賣蔬菜,約半斤重的芥蘭賣10元,主婦埋怨太貴,但仍要購買。九龍城區火鍋店林立,有負責人表示菜價上升都不會加價,但會略減份量。內地傳媒引述廣東番禺的市民稱,菜心每斤14元人民幣,比豬肉還貴兩元,感慨「吃菜貴過吃肉」。

http://www.sharpdaily.hk/article/news/20130412/186658/春雨失收-菜價倍升/

謝謝你的資料  發表於 2013-4-13 16:20

評分

查看全部評分

回復

太陽鳥 發表於 2013-4-12 23:12:21 |顯示全部樓層
前日買送都知死了..... 青紅蘿白各一條斤半+斤四兩菜心= $41... .... 節瓜 要 24/斤 tim

睇嚟我要好俾心機種多些先得....聽消息下個月價格會穩定d  發表於 2013-4-13 16:20
回復

yeahyeah 發表於 2013-4-12 23:14:12 |顯示全部樓層
今日本來諗住買青豆角, 竟然系四十蚊斤, 听完比佢客走左

依架有種緊日本豆角....突然有一種保值的感覺^^haha  發表於 2013-4-13 16:18
回復

金剛 發表於 2013-4-13 16:30:40 |顯示全部樓層
自從種了農作物,就覺得做農夫很了不起!!市面上一直的供應量都可以咁穩定,感到很神奇!!.....但同時有感危機...
回復

週日農夫 發表於 2013-4-13 22:47:38 |顯示全部樓層
40蚊一斤菜? 恐怖! 上星期同拍檔收左70幾個番茄﹐少少荷蘭豆,夠自己食一個星期﹐
所以都唔知菜貴得咁得人驚添

青豆角$40好貴,依架菜心二十幾,同平時有機價差唔多,有機蔬菜要加價嗎?  發表於 2013-4-14 11:21
回復