返回列表 發新帖

AV岩桐最佳配撘

作者: kong 發表于 2008-6-4 17:30:21
4657 57
小白 發表於 2008-6-5 00:05:38 |顯示全部樓層
Kong 姐, 我想問 :

1.  我的 Sinn. SP Rio Das Pedras (唔知係咪"魚骨"), 前幾天本應受了粉, 似結緊果 (可能是自然的, 我冇攪佢). 但昨天已條枝謝謝地, 今日個果仲 "淋" 咗 , 係咪唔夠濕 (沒有入溫室.).

2. 你的 "Sinn. White Sprite 種子" 已落泥及入溫室, 大概氣溫升到幾多度要拿出來. 我驚局死佢.

3.  我將Sinn. SP Rio Das Pedras 的花粉用牙簽攪過 "Bright Eyes",  好似 "結緊果", 要需時幾耐才能取出種子.
回復

kong 發表於 2008-6-5 10:41:44 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-6-4 23:49 發表
岩毒確難解     kong 姐 有好多解藥喎     

我的 mighty mouse 也不停地開   

所以話種av 又種岩桐啱晒, 岩桐夏天開, av 冬天開, 一年都有花睇!
回復

kong 發表於 2008-6-5 10:46:50 |顯示全部樓層
原帖由 andrea6321 於 2008-6-5 00:04 發表
今年我都有好多迷岩
不過全部都係種子
希望明年都可以係夏天賞到花啦

係le
可唔可以話我聽你個心心杯係邊道買?
你用d花盆都好靚ar

andrea, 岩桐長得快, 好快就有花欣賞,比心機!
玻璃盆仔在吉x島十蚊店呀, 我好多花盆都係那裡買的.
回復

kong 發表於 2008-6-5 10:58:47 |顯示全部樓層

回復 41# 小白 的帖子

1.  我的 Sinn. SP Rio Das Pedras (唔知係咪"魚骨"), 前幾天本應受了粉, 似結緊果 (可能是自然的, 我冇攪佢). 但昨天已條枝謝謝地, 今日個果仲 "淋" 咗  , 係咪唔夠濕 (沒有入溫室.).

魚骨頭開天四,五天便掉花,若然自己授粉成功,枝花梗是不會謝的,一直至一個月後整枝花梗連果筴就會轉啡色,即成熟, 可剪下. 你的情況應該是受粉失敗了.

2. 你的 "Sinn. White Sprite 種子" 已落泥及入溫室, 大概氣溫升到幾多度要拿出來. 我驚局死佢.

我的種子也放有蓋的試飲杯內, 光照要足夠, 待看見小苗長出,間中開蓋八掛一下又等佢通通氣. 看見苗仔出之前不怕焗熟, 苗長出後看天氣情情而定要不要加蓋吧.

3.  我將Sinn. SP Rio Das Pedras 的花粉用牙簽攪過 "Bright Eyes",  好似 "結緊果", 要需時幾耐才能取出種子.

冇咁快睇到成唔成功嫁, 要等佢自然掉花, 枝花梗唔好謝, 等上一個月至個半月, 轉啡色先算成功.
回復

heiheimama 發表於 2008-6-5 11:10:15 |顯示全部樓層
kong,你個”剪葉助長”好正wo,我d迷岩葉插左成4,5個月,冇野睇,係咪應該挖左d泥,確定下面有球再剪葉呢?同埋相中見到你把球球露出,是不是刻意呢?因為我看過一些網上資料說不應把球球露出泥外.

謝謝賜教.~
回復

kong 發表於 2008-6-5 13:13:49 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-6-5 11:10 發表
kong,你個”剪葉助長”好正wo,我d迷岩葉插左成4,5個月,冇野睇,係咪應該挖左d泥,確定下面有球再剪葉呢?同埋相中見到你把球球露出,是不是刻意呢?因為我看過一些網上資料說不應把球球露出泥外.

謝謝賜教.~ ...

我都係試試下, 唔知是否正確, 我埋個球一般都唔會太深, 因為我想睇住佢地出苗,但事實多次都成功出苗,所以唔埋得深我覺得ok 嘅. 你可以到佢長左苗又大左小小才在泥面加泥上去蓋住個球都得.

四五個月而片葉都健康就肯定佢有球生在泥下, 剪葉時唔駛刻意挖個球出來,不過唔放近 泥面,自己又好奇乾等三四個星期都係忍唔到手要挖出黎睇. 呢個就係我點解放個球露出泥面原因.與佢嘅生長習性無關.

又, 發覺個球如果攞出黎, 佢有好多小根抓住周圍嘅泥, 唔好去得太乾淨, 上次因為要影想, 去完泥洗白白佢好光滑, 但就瞓左幾個月.  不過要考慮當時是冬天.
回復

小白 發表於 2008-6-5 13:55:48 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-6-5 10:58 發表
1.  我的 Sinn. SP Rio Das Pedras (唔知係咪"魚骨"), 前幾天本應受了粉, 似結緊果 (可能是自然的, 我冇攪佢). 但昨天已條枝謝謝地, 今日個果仲 "淋" 咗  , 係咪唔夠濕 (沒有入溫室.).

魚骨頭開天四,五天便掉花,若 ...

是自然掉花的,
回復

peeseela 發表於 2008-6-5 16:24:38 |顯示全部樓層
Kong 姐每次出post, 都睇到眼定定, 尤其是種植心得學到唔少野.
回復

kong 發表於 2008-6-5 21:48:12 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-6-5 16:24 發表
Kong 姐每次出post, 都睇到眼定定, 尤其是種植心得學到唔少野.

冇咩心得嫁,種左迷岩一年左右, 試試下又幾好玩喎!不過都係最鐘意非洲堇
照片 155.jpg
回復

connie925 發表於 2008-6-5 21:54:13 |顯示全部樓層
Kong 姐,你 icon 隻AV 好靚,乜名呀?
回復

peeseela 發表於 2008-6-5 22:01:09 |顯示全部樓層
我沽, Looking Glass
回復

peeseela 發表於 2008-6-5 22:03:57 |顯示全部樓層
我都有試種迷岩, 但感覺紫羅蘭大棵D, 有睇頭.
回復

八王爺 發表於 2008-6-5 22:35:40 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-6-5 14:48 發表

冇咩心得嫁,種左迷岩一年左右, 試試下又幾好玩喎!不過都係最鐘意非洲堇

種咗一年迷岩? 我好似一年以前已經得到你的 超迷魚骨頭咯?
唔通我地一齊开始嘅?
回復

kong 發表於 2008-6-5 22:57:52 |顯示全部樓層
王爺,我種第一隻魚骨頭都好耐下,但係冇同佢有火花, 又冇認真去種. 真係有火花就係舊年開始, 著迷咁揾唔同品種.

connie, peeseela, 我頭像嗰隻是................................moonlight n pink !
回復

vicky 發表於 2008-6-6 16:57:09 |顯示全部樓層
你地就好,我就衹有用放大鏡才看到的迷岩苗 唔知要等幾耐先有花呢
回復

kong 發表於 2008-6-6 20:22:30 |顯示全部樓層
原帖由 vicky 於 2008-6-6 16:57 發表
你地就好,我就衹有用放大鏡才看到的迷岩苗 唔知要等幾耐先有花呢

遲 d 你隻隻長大左你就開心不已, 因為自己一手一腳湊大架嘛!
回復

connie925 發表於 2008-6-6 21:12:59 |顯示全部樓層
原帖由 kong 於 2008-6-5 22:57 發表
王爺,我種第一隻魚骨頭都好耐下,但係冇同佢有火花, 又冇認真去種. 真係有火花就係舊年開始, 著迷咁揾唔同品種.

connie, peeseela, 我頭像嗰隻是................................moonlight n pink ! ...

moonlight n pink............................
回復

kong 發表於 2008-6-7 00:16:38 |顯示全部樓層
原帖由 connie925 於 2008-6-6 21:12 發表

moonlight n pink............................好靚呀

多謝! 比個大頭你睇啦!
回復