BB玉蓮要點種?

作者: yuki88 發表于 2013-4-7 11:25:59
2268 17

想問下BB玉蓮要點種? 我那盆的邊邊出咗好多BB, 不知點處理好.

要用邊種泥?
powergun 發表於 2013-4-7 15:01:01 |顯示全部樓層
你呢棵用乜泥咪用返乜泥囉
回復

yuki88 發表於 2013-4-7 16:24:41 來自手機 |顯示全部樓層
買返來Ge,看過是泥沙,不是花泥,我想種在玻璃瓶內,除咗碎石,仙人掌泥仲要D乜? 我第一次種多肉,請指教下.
回復

powergun 發表於 2013-4-7 16:34:34 |顯示全部樓層
其實多肉植物唔使咁講夠的, 一般沙泥或科學泥都可以種得到, 最簡單的就係去超市買科學泥或仙人掌用的泥, 只要有陽光同埋最緊要的是唔好淋太多水就可以種到架啦
回復

yuki88 發表於 2013-4-23 18:33:20 |顯示全部樓層
新移的玉蓮BB
試緊底1CM珍珠岩, 中間用1/2泥炭+1/2珍珠岩+面一層薄珍珠岩

回復

Melb 發表於 2013-4-23 19:02:48 |顯示全部樓層
yuki88 發表於 2013-4-23 18:33
新移的玉蓮BB
試緊底1CM珍珠岩, 中間用1/2泥炭+1/2珍珠岩+面一層薄珍珠岩

加油呀.....上次你的玉蓮BB, 我現在都開始慢慢生長了...

謝謝
回復

yuki88 發表於 2013-4-26 22:27:06 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-4-23 19:02
加油呀.....上次你的玉蓮BB, 我現在都開始慢慢生長了...

謝謝

2"盆仔一日就乾晒, 要絃日先可以淋水?
回復

Melb 發表於 2013-4-26 23:09:13 |顯示全部樓層
yuki88 發表於 2013-4-26 22:27
2"盆仔一日就乾晒, 要絃日先可以淋水?

我三日到就比一點水佢 (幾滴).....平時日頭就用窗外的光, 半暗照著,  晚上7點-10點就用書檯白光燈照著.....
回復

greatlwp 發表於 2013-5-2 13:55:12 |顯示全部樓層
其實書檯白光燈對多肉植物生長幫助有多大呢?很想知道~~~謝謝
回復

ernestng 發表於 2013-5-2 14:03:58 |顯示全部樓層
greatlwp 發表於 2013-5-2 13:55
其實書檯白光燈對多肉植物生長幫助有多大呢?很想知道~~~謝謝

書檯應該不夠, 肉肉不會死但會比較弱, 而且色彩不夠鮮明, 最好的, 最天然的, 當然是太陽, 但香港一般陽光不夠, 的確比較難解決
回復

greatlwp 發表於 2013-5-2 14:08:41 |顯示全部樓層
唔唔, 明白, 謝謝~~~~~

想問多樣,如果屋企係會有陽光進入, 但唔係好猛烈,咁種多肉植物效果會唔會唔理想猓?
回復

Melb 發表於 2013-5-2 14:12:51 |顯示全部樓層
greatlwp 發表於 2013-5-2 13:55

因為我張書檯燈白光除了光之外, 是仲四周是有點熱力的.....所以我覺它好像很喜歡的樣子.....生得幾好....又沒有拉長生長.....

一連四季葉子都是常鮮綠多的.....

但就沒有變大....
回復

Melb 發表於 2013-5-2 14:16:09 |顯示全部樓層
greatlwp 發表於 2013-5-2 14:08
唔唔, 明白, 謝謝~~~~~

想問多樣,如果屋企係會有陽光進入, 但唔係好猛烈,咁種多肉植物效果會唔會唔理 ...

絕對會.....

佢鍾意晨早同黃昏的太陽光.....

但小心它是向光性生的.....會成棵個葉面打斜左向住個窗.....
回復

greatlwp 發表於 2013-5-2 14:21:31 |顯示全部樓層
O..即係要陽光猛烈架?
回復

greatlwp 發表於 2013-5-2 14:22:38 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-5-2 14:12
因為我張書檯燈白光除了光之外, 是仲四周是有點熱力的.....所以我覺它好像很喜歡的樣子.....生得幾好.... ...

O.......謝謝
回復

Melb 發表於 2013-5-2 14:39:19 |顯示全部樓層
greatlwp 發表於 2013-5-2 14:21
O..即係要陽光猛烈架?

太勁既陽光會曬傷佢D葉架.....

我衰過一次了......現在種係主要日間比晨早太陽佢照下....晚上7-11點左右
都係用白光燈近距離照下....

泥土要寧乾勿濕, 葉面唔好沾水....

如有BB, 生到咁上下就剪佢出來插返入來....又可生多棵新的出來了...
回復

greatlwp 發表於 2013-5-2 14:43:58 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-5-2 14:39
太勁既陽光會曬傷佢D葉架.....

我衰過一次了......現在種係主要日間比晨早太陽佢照下....晚上7-11點左右 ...

好詳盡, 明白晒了~~~~thx
回復

Melb 發表於 2013-5-2 15:37:09 |顯示全部樓層
greatlwp 發表於 2013-5-2 14:43
好詳盡, 明白晒了~~~~thx

如果將來有太多BB生得出來....可以剪出來同大家分享架.....加油!

另一款玉蓮推介 - 卷絹  (都幾靚架....有興趣可試下種)
回復