新手既一d問題

作者: hinhin04 發表于 2013-3-29 16:22:40
1288 9
我係一個新手,對於泥同埋混養有一d疑問
泥,我已經知道可以1:1既泥炭土同珍珠岩,但係唔混埋一齊,然後腰水就ok??仲有就係唔係大部分食蟲植物都可以用個泥炭土混珍珠岩黎養??
同埋我想問下係唔係全部食蟲植物都可以混養
LEUK9884 發表於 2013-3-29 17:41:40 |顯示全部樓層
植料可用 泥炭土 或 水苔 !
腰水 要視乎光照足唔足 ! 唔夠光又腰水會爛根!
品種有分 怕冷 及 怕熱 , 植株尺寸也有大小 , 混養要注意 .
先睇多d資料 , 有幫助 !
回復

bilbil 發表於 2013-3-29 20:06:14 |顯示全部樓層
我棵捕蠅草同瓶子草有腰水,豬籠草就無,要睇番植物的特質
混養是指同在同一盆?
特質相同就可以種埋一齊,好似小白兔、捕蠅草、瓶子草呢d受水的就可種埋一齊
大部分都可以用泥炭土同珍珠岩,鍾意透氣就多d珍珠岩。

回復

avery 發表於 2013-3-30 18:34:31 |顯示全部樓層
I don't think you have got a proper concept growing CP ...

Better learn more about growing requirement of each genus ( probably species ) before asking for such a broad question that have to be explained in a long essay ...
回復

DONALD-L 發表於 2013-4-2 16:15:54 |顯示全部樓層
我有棵豬籠草還好,但瓶子草就死了三棵都種唔到, 請問什麼是"腰水" ?
回復

orik 發表於 2013-4-2 18:34:04 |顯示全部樓層
DONALD-L 發表於 2013-4-2 16:15
我有棵豬籠草還好,但瓶子草就死了三棵都種唔到, 請問什麼是"腰水" ?

瓶子草需要多光,多水
花墟買番黎嘅植株通常有「贈品」,唔排除因而病死
腰水係指將盆栽放喺長期有水嘅容器上,令介質長期有足夠水份供應植物生長嘅供水方法。
詳情可以用搜尋器搵「腰水」即可

PS:麻煩問問題之前做好資料搜集,腰水係好基本同普遍嘅食蟲植物種植方法呀…
回復

MarcoKei 發表於 2013-4-2 19:16:37 來自手機 |顯示全部樓層
盆底浸水 = 腰水

而且用腰水法嘅水位高到盆頂都有水,仍然可以稱為腰水。  發表於 2013-4-2 19:35
盆底浸水唔等同腰水。你可以盆底浸水,但植料根本未掂到水,吸唔到水上去。  發表於 2013-4-2 19:32
回復

MarcoKei 發表於 2013-4-2 23:53:58 |顯示全部樓層
MarcoKei 發表於 2013-4-2 19:16
盆底浸水 = 腰水

哈哈, 謝 orik兄 詳解.
回復

LEUK9884 發表於 2013-4-3 08:47:14 |顯示全部樓層
DONALD-L 發表於 2013-4-2 16:15

瓶子草本身勁粗生 , 死既原因多係 光照不足 , 植料過濕 ,  爛根而死!

謝謝! KEUK9884 兄!  發表於 2013-4-5 15:16
回復

DONALD-L 發表於 2013-4-5 15:13:18 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-4-2 18:34
瓶子草需要多光,多水
花墟買番黎嘅植株通常有「贈品」,唔排除因而病死
腰水係指將盆栽放喺長期有水嘅容 ...

謝謝 回覆!

都係上來這裡交流下啫!  唔係唔做資料搜集,不過咁就無咁多話題了。
回復