請問有無人知香港除了禁止種大麻外,還有什麽其它植物...

作者: mikecho 發表于 2013-3-26 13:49:43
2929 14

如題:請問有無人知香港除了禁止種植【大麻】外,還有什麽其它植物呢?政府有list嗎?想種【洋金花】可以嗎?即 白花/紫花曼陀羅
faylo 發表於 2013-3-26 21:40:31 |顯示全部樓層

吾准種鴉片, 字花...........keke,
其實除了可制毒的植物,香港好似糸沒有禁種甚麼

【字花】你要解識下至得啦!現今無多少個人識啦!我都想知下什麽冬冬?只知是gamble的一種  發表於 2013-3-26 22:00
回復

faylo 發表於 2013-3-26 22:32:45 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2013-3-26 21:40
吾准種鴉片, 字花...........keke,
其實除了可制毒的植物,香港好似糸沒有禁種甚麼 ...

字花糸60年代左右產物,用1-36,每一個字糸由一個古人,以四個古人為一組,例如頭一組是四壯元一號元貴,二號占"灰".......其實這檥糸增加神秘感及俾人有多d聯想力,而基本玩法是買個number, 然後一賠32(???),開局的人會以一些圖晝俾提示,售票人會用將紙將你買的number寫好(有底本),然後到笫二日中午開彩.
回復

faylo 發表於 2013-3-26 22:33:38 |顯示全部樓層
字花

維基百科,自由的百科全書

字花亦稱花會,是中國民間流行的一種賭博方法。開賭的方法大致如下:莊家會預先開出一個列表,內有三十六個人名或三十六種物品。每次開賭時,抽出其中一個,把寫上名字的紙或竹牌,覆蓋起來,放在當眼的地方,讓賭徒下注。過一段時間以後,打開謎底然後派彩。派彩一般為一賠三十左右。

字花自清代中頁在民間流傳,在福建、兩廣、江浙以至天津、上海都曾經流行一時。不同地方開字花的方式會略有不同。例如所選用來開字花的人名或物品,有用三十六個古人,也有用三十六種動物,甚至三十六種職業。有些地方的莊家(稱為」字花廠」)會提供一些似是而非的提示,用來提高投注的興趣。有規模的字花廠更多會建立網路,透過大小代理,四處收受投注。

回復

faylo 發表於 2013-3-26 22:41:55 |顯示全部樓層
當年我住徒置區,H 型公屋,d字花檔設在地下或二樓樓梯囗,有人把風,及方便走鬼,每曰中午開彩,通常有人會用粉筆寫在天井位,咁七層樓的人行出走廊就睇到,例如開3/24,叫法是3騎24,24是膽.................

字花既有私人機構舉辦、亦有黑市機構舉辦,在1870年已出現。字花一日開三次獎,更多賺錢機會,自然受人歡迎。字花每局有36個號碼,每個號碼代表一個「替身」,「替身」可以是古人、事物或成語等。在每局,莊家會有一些「花題」,暗示當局會開的「替身」。當時有不少報紙會畫漫畫當字花「貼士」,增加銷售,例如東方日報就有歌:「天一光,睇東方,公仔靈,日日贏。」如果有人買中,只是1賠30,並非1賠36,所以莊家幾乎必贏。

不過,最受歡迎的其實是黑市「字花」,因為賠率更高,1賠32。由於這些字花廠可以接受低注碼,一仙都接受,所以深受婦孺及勞工界歡迎。加上,黑市字花廠的負責人勾結在警隊,令黑市字花廠更大行其道,所以在五、六十年代,政府估計有最少五十萬人沉迷於黑市字花,不少人傾家蕩產。而且,黑市字花廠的「艇仔」收「字花欖」,經常身懷巨款,惹得不同字花廠「黑吃黑」,打劫其他廠的「艇仔」,故字花造成沉重的社會風氣及治安問題。

到1974年ICAC 成立後,肅貪倡廉,政府打擊字花等非法賭博,令警方不敢包庇黑市字花廠,黑市字大受打擊。另一方面,政府「寓禁於徵」,舉辦「摩登字花多重彩」。當時有14個號碼,順序估中六個即中獎。其後改良為「六合彩」,初時「六合彩」很像字花,同樣是36個號碼,只不過轉為買中6個號碼中獎。在1977年的今日,政府更通過《賭博條例》,正式禁絕馬票及字花。這兩項曾風靡港人的賭博,正式沒入歷史

多謝你豐富的資料,真系無返咁上下資歷都唔知啞  發表於 2013-3-27 10:15
......好多字,眼都花了!  發表於 2013-3-26 23:56
回復

orik 發表於 2013-3-26 23:44:19 |顯示全部樓層
香港唔係唔俾種大麻,係「栽植任何大麻屬植物或鴉片罌粟,一經定罪,最高可被判處罰款100,000港元及 監禁15年」,即係你可以種,但種嘅代價係…

除左可供製毒植物之外,本土受保護植物,瀕危物種等都「受到管制」,唔係完全唔種得,但要申請許可證。
回復

孖吉 發表於 2013-3-26 23:49:32 |顯示全部樓層

唔準種金

-----------------------------------------
ht333147  抗議, 金唔算植物, 雖然都係唔會郁.  發表於 16 秒前
但係咁啵,有所謂 金根,金花,金葉、金枝、金泥、金沙 ... 咁都唔算植物?抗議無效!

抗議, 金唔算植物, 雖然都係唔會郁.  發表於 2013-3-26 23:51
回復

2020 發表於 2013-3-26 23:57:40 |顯示全部樓層

好想飲火麻仁

孖吉  便秘最啱 ... XDDDDDDD  發表於 2 分鐘前
=======
e...真架?可通縮便?咁MNN 同WTN 既咩咩藥,咪無人買
唔賣得既貨,我係唔做既

而家邊樹有得飲呢?以前元朗大橋街市外面有得飲架!

一般涼茶鋪都有!  發表於 2013-3-27 12:41
便秘最啱 ... XDDDDDDD  發表於 2013-3-27 00:02
回復

mikecho 發表於 2013-3-27 00:38:31 |顯示全部樓層
【洋金花】聽講前人用嚟做蒙汗藥、迷香,华陀都用來X骨療毒;現代都証明有麻醉作用,我是怕種這樣的東西會違法!
回復

ericyueh 發表於 2013-3-27 01:39:05 |顯示全部樓層
mikecho 發表於 2013-3-27 00:38
【洋金花】聽講前人用嚟做蒙汗藥、迷香,华陀都用來X骨療毒;現代都証明有麻醉作用,我是怕種這樣的東西會違 ...

有冇洋金花相睇?
回復

ericyueh 發表於 2013-3-27 01:56:52 |顯示全部樓層
ericyueh 發表於 2013-3-27 01:39
有冇洋金花相睇?

原來洋金花即是曼陀羅

http://baike.baidu.com/view/417.htm?fromId=53063
回復

mikecho 發表於 2013-3-27 01:59:07 |顯示全部樓層
ericyueh 發表於 2013-3-27 01:39
有冇洋金花相睇?

http://hkplants.com/thread-92144-4-1.html
78樓
回復

cowslip 發表於 2013-3-27 02:07:10 |顯示全部樓層
我見過3木有得買各種顏色的曼陀羅,所以一定唔犯法
回復

Kel 發表於 2013-3-27 02:17:06 |顯示全部樓層
曼陀羅好多人種,應該唔犯法,反而我想知種煙草犯唔犯法 ?

煙草應該可以種,因為買賣私煙才違法,不用於買賣就行了吧  發表於 2013-3-27 10:21
回復

mikecho 發表於 2013-3-27 10:23:13 |顯示全部樓層

還有一種中藥【麻黄】可以用來制冰毒-去氧麻黄素的,唔知又可唔可以種呢?
回復