琴日花墟買的P. bellina

作者: 店小義 發表于 2013-3-22 19:17:48
6326 67
elsaay2006 發表於 2013-10-7 12:19:54 |顯示全部樓層
好靚呀,真羨慕,我正一蘭花殺手,胡蝶蘭都種死几盆
回復

raymondlkc 發表於 2013-10-7 13:24:16 |顯示全部樓層
龜皇 發表於 2013-10-7 08:26
好靚哦.但唔知點樣才可以保住D深色.

Phal. bellina 我都有兩隻, 一隻係red apple, 一隻係普通嘢. 佢地啲花色都係越開越淺. 我聽有啲人話開花中的蝴蝶可適量俾多啲陽光佢. 唔知咁樣對佢地啲花色有冇幫助.
回復

三點白 發表於 2013-10-7 14:04:29 |顯示全部樓層

想問下我有棵 " P. vio-Be Tris x Violacea " 看似樓主這款花, 購回來的花, 開不到了, 現在連葉子都開始有些黃色, 請指教各位大大, 種植方法 ( 澆水, 用石珠/水苔... ) , thanks.
回復

龜皇 發表於 2013-10-7 16:29:11 |顯示全部樓層
raymondlkc 發表於 2013-10-7 13:24
Phal. bellina 我都有兩隻, 一隻係red apple, 一隻係普通嘢. 佢地啲花色都係越開越淺. 我聽有啲人話開花 ...

會唔會花嘅色素已經定左呢?我試過一盤C1有深紅.中紅.淺紅.還有純白.同時開.不過我都係放係原位度種.
回復

店小義 發表於 2013-10-7 17:46:37 |顯示全部樓層
三點白 發表於 2013-10-7 14:04
想問下我有棵 " P. vio-Be Tris x Violacea " 看似樓主這款花, 購回來的花, 開不到了, 現在連葉子都開始有 ...

我對蘭花認識唔深~唔知有冇師兄幫到你呢?
我本身係用瓦盆,全水苔來種,水乾了才澆
放通風位置,位置向西,太陽由2點曬到6點
回復

龜皇 發表於 2013-10-7 17:52:39 |顯示全部樓層
龜皇 發表於 2013-10-7 08:26
好靚哦.但唔知點樣才可以保住D深色.

收到.謝謝賜教啊.
回復

orik 發表於 2013-10-7 18:33:44 |顯示全部樓層
店小義
中左好多毒=_=

一花兩「色」,中多d都抵
回復

三點白 發表於 2013-10-7 22:20:57 |顯示全部樓層
店小義 發表於 2013-10-7 17:46
我對蘭花認識唔深~唔知有冇師兄幫到你呢?
我本身係用瓦盆,全水苔來種,水乾了才澆
放通風位置,位置向 ...

謝謝你的提點
回復